ΑΠΟΨΗ – press

Τα ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική και ντόπια κτηνοτροφία το τελευταίο διάστημα

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί στην τοπική κτηνοτροφία η ανακοίνωση της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από το αμερικάνικο fund CVC Capital Partners VII (CVC Fund VII), που ενδιαφέρεται να γίνει leader στην Ελλάδα σε κάθε κλάδο που το ενδιαφέρει, καθώς διαφαίνεται ότι πλέον έχει να κάνει με μια εταιρία που ελέγχει μεγάλο ποσοστό του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στον διατροφικό κλάδο σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπορεί σχεδόν μονοπωλιακά να ελέγχει την αγορά.
Τα σχέδια του επενδυτικού fund είχαν διαφανεί από τότε που δρομολογούσε την εξαγορά της Vivartia, οπότε μετά την επιτυχή εφαρμογή της, έβαλε μπροστά το σχέδιό της να γίνει κορυφαία δύναμη στον γαλακτοκομικό κλάδο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της, εκτός από τη Δέλτα Τροφίμων, και τη Δωδώνη, ενώ σειρά έχει πάρει ο Κολιός. Nα σημειωθεί ακόμη ότι το αμερικανικό fund, μέσω της Vivartia, ελέγχει και ένα μετοχικό ποσοστό της τάξης του 43,2% στη Μεβγάλ.
Για την Δωδώνη, πληροφορίες θέλουν το deal να κινήθηκε στα επίπεδα των 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. αφορούν στον δανεισμό της γαλακτοβιομηχανίας και άλλα τόσα θα πάρει η SI Foods (μεγαλομετόχου της εταιρείας), η οποία παράλληλα θα διατηρήσει ένα 25%. Αναφορικά με τα 20 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο της Δωδώνη, αυτά εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν για την εξαγορά της Κολιός και το κλείσιμο των υποχρεώσεων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας για την Αγνό (πρόστιμα 11 εκατ. ευρώ).
Σχετικά με το τελευταίο deal, σημειώνεται από τις δύο πλευρές ότι Δέλτα και Δωδώνη έχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες, προϊόντα και αγορές στις οποίες απευθύνονται και μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες.
Όπως είναι γνωστό, η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963, ενώ το 2012 πέρασε στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο, στον οποίο μέλος είναι και η Lime Capital Partners Ltd. Η εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, παράγει αυθεντικά, αμιγώς ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα διευρυμένο δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου.
Με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες, η Δωδώνη διαθέτει 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και παράγει 100 ξεχωριστούς κωδικούς, που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και την 100% ελληνική τους ταυτότητα. Πέρυσι εμφάνισε τζίρο στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου, όπου βρίσκονται και οι παραγωγικές μονάδες της. Διατηρεί επίσης εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση σε επίπεδο περιφέρειας σχετικά με την υπόθεση αυτή, η οποία φέρνει μεγάλες ανατροπές, όχι μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά και στην τυροκομία της Ηπείρου.

Έχουμε κάνει κατανοητό από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας την διάθεσή μας να προβάλλουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία της περιοχής μας, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι η βάση της τοπικής μας αγοράς. Χωρίς την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η τοπική οικονομία προορίζεται να εξαφανιστεί.

Η πληρωμή του ζωϊκού
Τα θέματα που απασχόλησαν ιδίως την κτηνοτροφία αυτήν την περίοδο, ελέω της αγοράς του Πάσχα και του πασχαλινού οβελία, είναι η δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων, καθώς δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, γεγονός που τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, ιδίως στον τομέα της ρευστότητας. Έχουμε φέτος μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών. Επίσης έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη το κόστος παραγωγής. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί στην χώρα μας οι εκτροφές αιγοπροβάτων.
Μάλιστα, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και ιδίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι πληρωμές συνδεδεμένων ζωϊκού κεφαλαίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται να λάβουν χώρα την Τρίτη εβδομάδα του Μαϊου και συγκεκριμένα, μετά την 17η Μαϊου, επέτειναν περισσότερο την δυσαρέσκειά τους και αυτό επειδή υπήρχε δέσμευση από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα στήριζε οικονομικά την κτηνοτροφία λόγω της φετινής μεγάλης ανόδου των τιμών που είχαμε σε όλες τις ζωοτροφές. Δεν έκαναν τίποτα όμως κια όπως δηλώνουν σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμή ενισχύσεων de minimis.

Ψηλές οι τιμές των αμνοεριφίων
Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι οι τιμές των αμνοεριφίων κρατήθηκαν ψηλές, έδωσαν μια οικονομική ανάσα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πέρυσι είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν να δουν τέτοιες τιμές στα αμνοερίφια εδώ και πολλά χρόνια. Οι τιμές πώλησης του κρέατος από τους κτηνοτρόφους ξεκίνησε από τα 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό και έφτασε στα 8 έως 9 ευρώ. Φέτος ευνόησε ότι το Πάσχα των Καθολικών έγινε πριν ένα μήνα και είχαμε πολλές εξαγωγές αρνιών από την χώρα μας στην ΕΕ. Επίσης η άσχημη οικονομική κατάσταση των παραγωγών είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μικρός αριθμός διαθέσιμων ζώων. Όμως έγιναν για πρώτη φορά και σοβαροί έλεγχοι στα σύνορα από το κράτος. Υπήρχαν κτηνίατροι σε κάθε πύλη εισόδου όλο το 24ωρο που έλεγχαν όλα τα φορτηγά με ζώα. Παρόλα αυτά ελάχιστοι των αιγοπροβατοτρόφων πούλησαν τα ζώα τους σε αυτές τις υψηλές τιμές. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό.

Έλεγχος της αγοράς από τους εμπόρους
Σύμφωνα με κύκλους κτηνοτρόφων, υπήρξε μεγάλος έλεγχος της αγοράς από τους εμπόρους, καθώς φέτος ξεκίνησαν να αγοράζουν αμνοερίφια από τα τέλη Ιανουαρίου και τα έβαζαν στα ψυγεία τους. Οι κτηνοτρόφοι πωλούσαν σε χαμηλές τιμές γιατί δεν μπορούσαν να τα εκτρέφουν λόγω των ακριβών ζωοτροφών. Σε πολλά σούπερ μάρκετ πούλησαν τα αρνιά στα 7,8 ευρώ το κιλό, δηλαδή κάτω από τις τιμές που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι. Αυτό σημαίνει ότι τα ζωα τα είχαν αγοράσει νωρίτερα σε χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς.

Νέοι Αγρότες
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι με τα κριτήρια του προγράμματος Νέων Αγροτών, που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των ζώων και το κόστος εγκατάστασης μια νέας εκτροφής στην χώρα μας αλλά και τα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις των στάβλων, ουσιαστικά δεν αφήνουν να ενταχθεί κανένας νέος αιγοπροβατοτρόφος.
Η απαξίωση της κτηνοτροφίας όμως συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ. Όπως φαίνεται με τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει θέλει να πετάξει εκτός του επερχόμενου προγράμματος Νέων Αγροτών τους αιγοπροβατοτρόφους. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο θα πρέπει να έχει ζωικό κεφαλαιο. Το πρόγραμμα μιλά για 150 αιγοπρόβατα, δηλαδή ένα κόστος γύρω στα 20.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να έχει στάβλο, που στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ. Όμως πρέπει να έχει και άδεια λειτουργίας ο στάβλος.
Υπήρχε πρόβλεψη από το νέο Σχέδιο Νόμου για τις άδειες λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων, που θα έκανε τις διαδικασίες πιο εύκολες, παρόλα αυτά δεν έχει ακόμη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.