ΑΠΟΨΗ – press

ΤΟΝ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΠΟΥΣΗ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Πριν από δυο εβδομάδες παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ιωάννινα, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του χειμάρρου Μπούση.
Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει έργα διευθέτησης της κοίτης μήκους 3,5 χλμ περίπου, με καθαρή διατομή 9 μέτρων και παράπλευρο δρόμο πλάτους 6 μέτρων.
Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. € (όπου περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις λόγω απαλλοτρίωσης) και βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς εκκρεμούν μόνο οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Στόχος είναι να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εποχής των έντονων βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή της κοίτης του χειμάρρου Μπούση, που προκαλεί συχνά πολλές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, τις επιχειρήσεις αλλά και σε οικίες της περιοχής.
Παρόλα αυτά, και εν όψει του διαλόγου αναφορικά με τις εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή, πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν τις εγκαταστάσεις τους δίπλα από την Εθνική Οδό Αθηνών Άρτας και προκειμένου να μεταβούν σε αυτές, πρέπει να διέρχονται το ρέμα Μπούση από τις τσιμεντένιες γέφυρες που υπάρχουν, αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, με τον εγκιβωτισμό του ρέματος, όσον αφορά τα περίπου τετρακόσια μέτρα από την διασταύρωση Άρτας- Πέτα μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.
Η πρόταση βέβαια αυτή ουσιαστικά έχει να κάνει με την τροποποίηση της μελέτης που παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια, καθώς μια τέτοια εξέλιξη στην πραγματικότητα αποτελεί ανατροπή όλων των σχεδίων που παρουσίασαν οι μελετητές. Από την πλευρά τους όμως οι επαγγελματίες, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, αναφέρουν ότι είναι ευκαιρία να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, δίπλα ακριβώς από μια εθνική οδό να υπάρχει ένα χαντάκι πολλών μέτρων βάθους, το οποίο να αποτελεί κίνδυνο πολλών ατυχημάτων.
Η θέση τους αυτή βέβαια δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς δεν είναι και λίγα τα σοβαρά ατυχήματα που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και άλλα τροχαία, τα οποία δεν έλαβαν δημοσιότητα, καθώς ήταν ήσσονος ενδιαφέροντος.
Το πρόβλημα είναι τεχνικό; Η αλήθεια είναι ότι ένα εγκιβωτισμένο ρέμα, δύσκολα καθαρίζεται σε περίπτωση, που δημιουργηθεί ένα πρόβλημα πλημμύρας… Από την άλλη υπάρχουν παραδείγματα εγκιβωτισμού, όπως π.χ. ο Κηφισσός στην Αθήνα, όπου είναι πολλών χιλιομέτρων έργο και μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Όπως και να χει δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιοι πρόβλημα, να λάβουν υπόψη τους οι μελετητές και αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο είναι και σοβαρό και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στην περιοχή