ΑΠΟΨΗ – press

Από την Άρτα διαπρέπει στην Αυτοδιοίκηση της Βρετανίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Η Αγγελική Στόγια έφυγε από την Άρτα για να πάρει το πτυχίο των ευρωπαϊκών σπουδών στο Metropolitan University του Μάντσεστερ το 1995 και έμεινε στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με το Δίκτυο για την Ευρώπη με τον εθελοντικό τομέα και ασχολήθηκε με την πολιτική, ως μέλος του Εργατικού Κόμματος, σύμβουλος της Whalley Range στην Πόλη του Μάντσεστερ και Εκτελεστικό Μέλος για το Περιβάλλον, τον Προγραμματισμό και τις Μεταφορές, με ηγετικό ρόλο στη Σύμπραξη για την Αλλαγή του Κλίματος στο Μάντσεστερ.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ το 2012, παίρνοντας την έδρα από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Εκλέχθηκε εκ νέου το 2016, το 2018 και το 2019. Ήταν υποψήφια με τους Εργατικούς για την εκλογική περιφέρεια της Βορειοδυτικής Αγγλίας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διακρίθηκε στις συζητήσεις σχετικά με την πολιτική μεταφορών στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια αλλαγών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 στην Αγγλία, δηλώνοντας «Ελπίζουμε ότι οι πεζοί και οι ποδηλάτες θα ανακτήσουν τους δρόμους αυτής της πόλης».
Η Αγγελική συμμετείχε στην υλοποίηση ορισμένων έργων υψηλού προφίλ για τη βελτίωση της ταξιδιωτικής υποδομής του Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων έργων βελτίωσης στη διαδρομή Manchester Salford Inner Relief σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση και να μειωθούν οι χρόνοι ταξιδιού στον περιφερειακό δρόμο γύρω από το Μάντσεστερ και το Salford κέντρα της πόλης, εργάστηκε για την αντιμετώπιση ενός διαβόητου σημείου πιασίματος στον αυτοκινητόδρομο A57 (Hyde Road) και για την αντιμετώπιση ενός μακροχρόνιου προβλήματος συμφόρησης στην περιοχή Gorton.Συμμετείχε στην απόφαση να φυτέψει χιλιάδες νέα δέντρα σε ολόκληρο το Μάντσεστερ …
Η Αγγελική, είναι μια από τις ελάχιστες αρτινές, που στην μικρή αυτή ηλικία μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την σημαντική της δράση στο wikipedia ως μια από τις πλέον ελπιδοφόρες νεαρές πολιτικοί της Βρετανίας.
Μόλις πριν τέσσερις ημέρες παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Αντιδημάρχου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στην πόλη που ζει και το κυριότερο στις υποδομές για την καλύτερη μετακίνηση των πολιτών.
Η Αγγελική έχει όλο το πακέτο μιας νέας Ευρωπαίας πολιτικού και είναι βέβαιο ότι θα μας κάνει περήφανους με την πολιτική της δράση και την αρτινή της καταγωγή…

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ το 2012, παίρνοντας την έδρα από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Εκλέχθηκε εκ νέου το 2016, το 2018 και το 2019.


-Αγγελική, πόσα χρόνια είσαι αντιδήμαρχος στο Μάντσεστερ της Αγγλίας;
Ως αντιδήμαρχος ήμουν μέχρι προχτές (που παρέδωσα) 4 χρόνια
-Ποια είναι η σχέση σου με την Άρτα;
Κατάγομαι από την Άρτα και γονείς μου είναι ο Δημήτριος Στόγιας συνταξιούχος τραπεζικός και η Άννα Στόγια-Ψαθά συνταξιούχος Νηπιαγωγός

  1. Μεταφορες – την χάραξη βιώσιμης πολιτικής για την αστική κινητικότητα, για το συστημα δημόσιων μεταφορών και καλή συνδεσιμότητα της πολης και την προωθηση λύσεων ενεργητικής κινητικότητας, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, καθώς και για την εξασφαλιση ικανοποιητικής προσβασιμότητας για κατοίκους και καθημερινά μετακινούμενους εργαζόμενους μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς το αστικό κέντρο.
    2- Περιβάλλον – την στρατηγική και τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής του Δήμου του Manchester και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθως και για την καταπολεμηση των ρυπων της πολης και της περιφερειας.
    3- Πολεοδομια – για ολο το φασμα της πολιτικης του δημου για την αναπτυξη και καθοδηγηση επιλογων, αποφασεων και δρασεων σε ο,τι αφορα την χωροταξικη διασταση της αναπτυξης και την κατανομη των οικονομικων και κοινωνικων δραστηριοτητων στο Manchester.
    Η δε ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικά με την Τ.Α. προέκυψε διότι η προηγούμενη δουλειά μου, σε Μ.Κ.Ο. είχε αντικείμενο την φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άποροι ,άστεγοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομαδων με προστατευμενα χαρακτηρηστικα ,αλλοδαποί κλπ.) αξιολογήθηκε θετικά από τους συνεργάτες μου και προϊσταμένους μου (τοπικά στελέχη του εργατικού κόμματος Αγγλίας) και με πρότειναν να χρησιμοποιηθώ σε θέση ευθύνης κατά πρώτον στην Τ.Α. ως Δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν στην Ευρωβουλή (δεδομένων των ειδικών σπουδών μου) όπου συμμετείχα στο Αγγλικό Ευρωψηφοδέλτιο των Εργατικών και ήρθα πρώτη επιλαχούσα .