ΑΠΟΨΗ – press

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ (από τι κινδυνεύουν)

–ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΡΤΑΣ–

1.Οι έφηβοι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ και μετά ξυπνούν αργά το πρωί είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες, σε σύγκριση με όσους συνομηλίκους τους κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά κάνει αυτήν τη συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής δρα Σουμπχαμπράτα Μόιτρα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και του καναδικού Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «ERJ Open Research», μελέτησαν 1.684 εφήβους ηλικίας 13 έως 14 ετών στο πλαίσιο της μελέτης PERFORMANCE (Prevalence and Risk Factors of Asthma and Allergy-Related Diseases among Adolescents).

  1. Η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου για τρεις ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ένας έφηβος να πάρει βάρος ή να γίνει και παχύσαρκος. Σύμφωνα με νέα έρευνα επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος στο smartphone του.
    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κορέας έψαξαν για συνδέσεις μεταξύ της χρήσης κινητών, της παχυσαρκίας και των συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία σε 53.000 εφήβους.
    Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά, ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.
  2. Νέα μελέτη που πραγματοποίησε ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Prince’s Trust» αποκαλύπτει πως σχεδόν ο ένας στους δύο νέους υποφέρει από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου εξαιτίας της ανεργίας. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι ο ένας στους έξι νέους θεωρεί την ανεργία εξίσου στρεσογόνο ερέθισμα με τη διάλυση της οικογένειάς του, ενώ ο ένας στους οκτώ είπε πως εξαιτίας της έχει το βράδυ εφιάλτες. Όταν μάλιστα οι νέοι είναι μακροχρόνιοι άνεργοι (για περισσότερο από έναν χρόνο), η ψυχική τους κατάσταση επιδεινώνεται τόσο πολύ, ώστε έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μεγαλύτερης ηλικίας ανέργους να προκαλέσουν σκόπιμη βλάβη στον εαυτό τους (self-harm).
    Όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του βιώνει μια απώλεια και περνάει μια περίοδο πένθους. Θρηνεί, όχι μόνο για την απώλεια της ίδιας της εργασίας και της καθημερινότητας που του παρείχε, αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς του και της αυτοεικόνας του που καθοριζόταν από τη συγκεκριμένη θέση. Επίσης, πενθεί για την απώλεια του ελέγχου στη ζωή του, αφού μαζί με τη δουλειά, χάνει και την οικονομική ανεξαρτησία του, ενώ η εύρεση νέας εργασίας καθορίζεται και από παράγοντες που δεν μπορεί να επηρεάσει.
  3. Το διαζύγιο γονιών είναι ένα γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα κλονίζει τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Αν θα μετατραπεί σε τραυματικό εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης πριν από το χωρισμό, από τον τρόπο χειρισμού του διαζυγίου και φυσικά από την προσωπικότητα του παιδιού.
    Το διαζύγιο έχει επιβλαβείς επιδράσεις στην ψυχή ενός παιδιού όταν πριν από το χωρισμό βίωνε διάφορες εντάσεις μεταξύ των γονιών του, όταν ο ένας γονιός συμπεριφέρονταν με επιθετικότητα και περιφρόνηση προς τον άλλον
    Μερικά προβλήματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους νέους σήμερα είναι αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
    Υπάρχουν και άλλα, δείξαμε μόνο μερικά. Σε μερικούς συμβαίνει να έχουν και προσωπικά προβλήματα συναισθηματικά που είναι αιτία πραγματικού κλονισμού. Είναι σήμερα μεγάλη μερίδα νέων που τα βιώνουν και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Η έλλειψη εργασίας πάνω στο αντικείμενο που θέλανε αλλά και που σπουδάσανε πολλές φορές κάνουν την καθημερινότητα τους δύσκολη αλλά και ταραγμένη οικογενειακή ζωή. Πολλοί σπουδάσανε και είναι ετεροεργαζόμενοι σε επαγγέλματα που μόνο για βιοπορισμό τα κάνουν. Ζουν καθημερινά μια ήττα που πολλοί δεν την αντέχουν.

Λύτρας Παναγιώτης – Φροντιστής