ΑΠΟΨΗ – press

1830-2020 Ιστορία της Ψυχιατρικής στη νεότερη Ελλάδα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Σύλλογος Οικογενειών & Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) Ν. Άρτας και οι Εκδόσεις ΒΗΤΑ διοργάνωσαν την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Ψυχιάτρου Νίκου Μπιλανάκη, με τίτλο «1830-2020 Ιστορία της Ψυχιατρικής στη Νεότερη Ελλάδα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης», λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ο οποίος είχε γεμίσει από πολλούς αρτινούς και επισκέπτες, που ήθελαν να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο της εκδήλωσης.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η ιστορικός Ελένη Θεοδώρου, η οποία περιέγραψε την πορεία της ψυχιατρικής στην σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από την σκοπιά της ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής καταγραφής, περιγράφοντας την κατάσταση που βίωνε ο ψηχασθενής και τα μέσα που υπήρχαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πάθησή του. Ήταν βέβαιο ότι παρά το γεγονός ότι η επιστήμη ευρισκόταν στα σπάργανά της, οι ψυχασθενείς, που αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως παρίες, θύματα των προκαταλήψεων της εποχής, κυρίως έβρισκαν περίθαλψη και φροντίδα στις υφιστάμενες εκείνη την εποχή δομές της εκκλησίας, όπως ήταν τα μοναστήρια.
Η κ. Θεοδώρου επισήμανε την ιστορική εξέλιξη της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ανθρώπων που έπασχαν από ψυχιατρικά νοσήματα και πως φθάσαμε στο σημερικό σύγχρονο μοντέλο θεραπείας.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας Ψυχίατρος κ. Κατερίνα Βρατσίστα, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο στίγμα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς που έπασχαν από ψυχικά νοσήματα και πως οι προκαταλήψεις του παρελθόντος σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και σήμερα μπορούν και επηρεάζουν την κοινωνική αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών.
Η κα Βρατσίστα ανέφερε τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ψυχιατρική κοινότητα, προκειμένου να προστατεύσει τους ψυχικά πάσχοντες, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που σχετίζονται με την κάθε μορφής πάθηση. Οι ψυχίατροι, ιδίως στις δημόσιες δομές, όπως π.χ. τα Νοσοκομεία, συμβάλλουν προκειμένου να προστατευτεί και η ανθρώπινη αξία, από τις κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις και ακούσιες συμπεριφορές κατά των πασχόντων και των ασθενών.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ψυχίατρος κ.Στάθης Μπαρτζώκας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου Τζανέτου, όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας « Ο Μακρυγιάννης», για το οποίο και δόθηκε μεγάλος αγώνας να μην κατεδαφιστεί προκειμένου να δοθεί για αντιπαροχή. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία της ψυχιατρικής επιστήμης, την εξέλιξή της, ώστε σήμερα να μπορεί να αντιμετωπίζει επιτυχημένα πολλά περιστατικά , αλλά και τον αγώνα που η Ψυχιατρική κοινότητα κάνει, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη σχετικά με την βαρύτητα του στίγματος που φέρουν οι ψυχικά ασθενείς και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, χωρίς φόβο απέναντί τους.
Ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε επίσης σε επίκαιρα ζητήματα, αναφορικά με το ποιοί μπορούν να χαρακτηριστούν σύμβουλοι ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, την στιγμή, που βλέπουμε ακόμη και μέντιουμ να δίνουν συμβουλές…
Ο τελευταίος των ομιλητών βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόκας αναφέρθηκε επισταμένως σε όλα τα νομοθετικά μέτρα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους αναφορικά με την ψυχική υγεία και τα μέτρα προστασίας και περίθαλψης των ψυχικά νοσούντων στην χώρα μας.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν ερωτήματα των παρευρισκομένων, στα οποία τόσο οι ομιλητές, όσο και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μπιλανάκης απάντησαν στο μέτρο βέβαια του δυνατού.
Ανάμεσα στους παρισταμένους στην εκδήλωση, διακρίναμε τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, το Διοικητή του Γ.Ν. Άρτας κ. Ευάγγελο Ντάκουλα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας κ. Ευάγγελο Χαρμπή, τον υπ. βουλευτή της ΝΔ κ. Ντίνο Παπαδημητρίου, τον πρόεδρο του Σύλλογου Οικογενειών & Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) Ν. Άρτας κ. Θεόδωρο Νάστο κ.α.