ΑΠΟΨΗ – press

Πως όσοι κάνουν παρά… βγάζουνε πολύ παρά

ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Θεωρείται το τμήμα εκείνο της οικονομικής δραστηριότητας το οποίο ασκείται λαθραία και παράνομα.
Το τμήμα αυτό της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο επίσημο εθνικό προϊόν αφού δημιουργεί προστιθέμενη αξία, δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί και να καταγραφεί από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες, οπότε αποκαλύπτεται όταν οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζονται υπερβολικά υψηλότερες από τα καταγεγραμμένα επισήμως συνολικά εισοδήματα.
Η παραοικονομία σε πολλές χώρες είναι ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, όπου η τελευταία αποτελείται από την επίσημη (μετρούμενη), την ανεπίσημη (άτυπη) και την παραοικονομία (νόμιμων και παράνομων πράξεων).
www.euretirio.com/

Τα φαινόμενα της παραοικονομίας δεν είναι νέα και δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα. Το μέγεθός τους όμως στην Ελλάδα, οι δυσμενείς επιδράσεις τους στην οικονομία και στην κατανομή, τα έχει θέσει τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αναζητήσεων και προβληματισμών.
Παραοικονομία λοιπόν είναι η οικονομική δραστηριότητα που κάνουν κάποιοι με παράνομο τρόπο. Παράνομο τρόπο λοιπόν κύριοι.
Παρά…υπάρχουν πολλοί. Πολλά καθημερινά γεγονότα μας δείχνουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες που παρα…τα οικονομούν.
Ζήτησα βοήθεια και μου την δώσανε φίλοι. Μου αναφέραν παραδείγματα πολλά.
Είναι πολύ απλά μία οικονομία χωρίς τη συμμετοχή του κράτους και χωρίς αυτό να λαμβάνει τους νόμιμους φόρους.

Μερικά παραδείγματα είναι:

• οι πλανόδιοι πωλητές που περιφέρονται από άτομο σε άτομο ώστε να πουλήσουν κάτι πχ λουλούδια, χαρτομάντιλα, με τρανταχτά παραδείγματα πωλητές ψαριών, κρέατος και λαχανικών όλοι τους από πόρτα σε πόρτα.
• οι μικροπωλητές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία – είναι «χύμα» – βγάζουν έναν πάγκο, πουλάνε και δεν κόβουν αποδείξεις.
• αυτοί που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα που τις περισσότερες φορές είτε δεν κόβουν αποδείξεις, είτε κόβουν μειωμένα ποσά. Φυσικά πρωτοστατούν οι διορισμένοι καθηγητές που αρμέγουν γερά τις τσέπες πολλών οικογενειών και δεν μιλάμε καν για απόδειξη.
•Μανικιουρίστ, αισθητικοί και κομμώτριες κρατούν ψηλά τον πήχη.
•Γενικά μου αναφέρανε περιπτώσεις πειρατών ταξιτζήδων.
•Φυσικά περιπτώσεις λογιστών, δικηγόρων, μηχανικών και άλλων συναφών επαγγελμάτων.
•Συνεχίζοντας την συζήτηση δεν βρίσκαμε επάγγελμα να μην έχει παρα…οικονομία. Γέλιο μας έβγαλε η αναφορά στους παπάδες στα νεκροταφεία, τις βαπτίσεις και στους γάμους. Τι ωραία τα διαβάζουν…
•Eργαζόμενοι στην οικοδομή, στις επιχειρήσεις. Το απόγευμα το ρίχνουν όλοι στην παραοικονομία μέχρι να βραδιάσει.
•Αγροτικές καλλιέργειες και εργασίες. Μαύρες σχεδόν οι περισσότερες.
•Τουρισμός η μεγάλη καλοκαιρινή πληγή. Ειρωνική και εκεί η αντιμετώπιση αφού σου φουσκώνουν τις τιμές για να σου κάνουν δήθεν έκπτωση, δηλαδή να σου κόψουν απόδειξη μόνο το ποσό που φαίνεται στην Τράπεζα.
Βλέποντας την καθημερινότητα να τρέχει λες μέσα σου καλά το παρα…στον ιδιωτικό τομέα έχει λογική ύπαρξης. Στους καθηγητές Πανεπιστημίων που εξευτελίζονται να απαιτούν χρήματα αλλά και να ειρωνεύονται στις διαπραγματεύσεις μαύρου ποσού και στους καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων που διαλύον οικονομίες οικογενειών τι δικαιολογία να βρεις.
-Παράλληλη με την επίσημη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η αντίστοιχη σκιώδης δεν είναι διόλου ασήμαντο μέγεθος. Μπορεί βέβαια να μην αντιπροσωπεύει όπως πριν από 40 χρόνια το 35% του επισήμου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια στο 20%.
Κατά κύριο δε λόγο αναπτύσσεται σε τομείς των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τη μαζική εστίαση και την αγροτική παραγωγή. Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ (που εκδόθηκε και διατίθεται από τις Εκδόσεις Παπαζήση) παραοικονομούντες είναι περίπου τα δύο στα τρία νοικοκυριά. Και μάλιστα η πλειοψηφία όλων αυτών των παραοικονομούντων συγκεντρώνονται στις αστικές περιοχές, με πρώτη και με διαφορά βέβαια την περιοχή της Αττικής, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Σε ανάλογη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», πρωταθλήτρια στην παραοικονομία ανακηρύσσεται, δυστυχώς η χώρας μας, κάτι που γνωρίζουν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, με 40% περίπου του ΑΕΠ. Τόσο είναι το ποσοστό που δίνουν άλλωστε επισήμως και αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Υψηλά ποσοστά και μάλιστα υψηλότερα από αυτά που επισήμως δίνουν οι χώρες –μέλη, καταγράφει η έκθεση και για την Ιταλία και το Βέλγιο και άλλες πλούσιες χώρες της Ε.Ε. Για την Ιταλία το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 30%, έναντι 16% των επίσημων εκτιμήσεων. Ακόμη και στη χώρα –έδρα της Ε.Ε., το Βέλγιο, η παραοικονομία εκτιμάται σε 30%.
Η έκθεση δεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ε.Ε., είναι ωστόσο ενδεικτική της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, που κυριαρχεί στις χώρες-μέλη. Η παραοικονομία στη Γαλλία υπολογίζεται σε 16%, στη Γερμανία σε 14% και στη Βρετανία 8%-10%. Το ποσοστό της Βρετανίας αν και είναι από τα μικρότερα στην Ε.Ε., είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το 1,5%, που δίνουν οι επίσημες στατιστικές. Εκτός από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η παραοικονομία ευδοκιμεί και στις δύο άλλες από τις τέσσερις χώρες της Ε.Ε., που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις: την Πορτογαλία και την Ιρλανδία (περίπου 20%).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Επειδή τα στόματα δυστυχώς δεν ανοίγουν εύκολα ας αναλάβουν οι εισαγγελείς το έργο. Να πάρουν καταστάσεις από τα νοσοκομεία και να ελέγξουν τους γιατρούς. Να ελέγξουν πως δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τόσα σπίτια. Να ελέγξουν σιγά – σιγά τους πάντες. Που τα βρίσκει ο οικοδόμος, ο αγρότης, ο πλανόδιος και κινούνται με καθημερινή άνεση. Στον τουρισμό γερός έλεγχος. Στα καταστήματα παντού. Όμως να ελεγχθεί ο δημόσιος υπάλληλος που τα κουκιά όλο αυγατίζουν και μετά ανοίγουν οικογενειακές επιχειρήσεις από του που;
Μόνο έτσι θα αλλάξουν πολλά στην χώρα μας.
ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΟΙ παρα… ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ παρά.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ