ΑΠΟΨΗ – press

Η άνοια αφορά ένα πληττόμενο πληθυσμό μισού εκατομμυρίου Ελλήνων

-Το πρόβλημα της άνοιας είναι σε μεγάλο βαθμό, όπως πολλές παθήσεις στην χώρα μας, ένα κοινό μυστικό. Ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, το οποίο αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση;

Η άνοια και γενικότερα οι νοητικές διαταραχές της 3ης ηλικίας είναι ένα τεράστιο ζήτημα με ιατρικές, οικονομικές αλλά και ανθρωπιστικές διαστάσεις που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. H άνοια προσβάλλει το 5% των ατόμων άνω των 65 χρονών παντού στη γη. Τα άτομα που ζουν με άνοια ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια, σε παγκόσμια κλίμακα. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί φτάνοντας τα 152 εκατομμύρια το 2050. Το ετήσιο κόστος της άνοιας είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και θα διπλασιαστεί το 2030.
Στην Ελλάδα τα άτομα με άνοια υπολογίζονται στις 200.000. Σε αυτά αντιστοιχούν 400.000 φροντιστές που επωμίζονται αδιανόητο πρακτικό, συναισθηματικό και οικονομικό βάρος (μελέτη HELIAD 2018). Επί της ουσίας, συζητάμε για έναν πληττόμενο πληθυσμό – σε μερικό ή πλήρη αποκλεισμό – που ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο Ελλήνων.
Το 98% των ασθενών αυτών είναι πάνω από τα 65 χρόνια, 90% ζουν στα σπίτια τους, έχουν υψηλές απαιτήσεις φροντίδας από τα μέλη των οικογενειών τους λόγω της απουσίας δομών και υπηρεσιών για την άνοια στη χώρα μας.

-Ποια ανάγκη έρχονται να καλύψουν οι Δομές Συμβουλευτικών Σταθμών;

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ. Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας που ανήκουν στο ΕΔΔΥΠΠΥ, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους στον τόπο που ζουν γιατί τα ηλικιωμένα άτομα με άνοια αδυνατούν να μετακινηθούν από τη γειτονιά τους και την πόλη τους. Οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των συμβουλευτικών σταθμών έχουν εκπαιδευτεί διαδικτυακά και δια ζώσης σε όλα τα ζητήματα και τους τομείς της Άνοιας ώστε να παρέχουν υπεύθυνες εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας στους δημότες τους.

Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί είναι άτυπα, μικρά Κέντρα Ημέρας που προσφέρουν μη φαρμακευτικές θεραπείες (ενδυνάμωση μνήμης, δημιουργική απασχόληση, θεραπείες τέχνης) και ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές και στις οικογένειες των ατόμων με άνοια. Το ψυχολογικό και πρακτικό φορτίο των φροντιστών είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος της διαχείρισης του ζητήματος της άνοιας και πρέπει να φροντίζουν για την ανακούφισή του οι κρατικοί φορείς τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν Ιατρεία Μνήμης και μεγάλα Κέντρα Ημέρας που παρέχουν κυρίως ιατρικές υπηρεσίες όπως διάγνωση, συνταγογράφηση και παρακολούθηση των ασθενών με νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Προσωπικός μου στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στη Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας όπου μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί ένα Ιατρείο Μνήμης. Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί άμεσα γιατί το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Τα στοιχεία που ζητάτε υπάρχουν στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αρταίων στις 19/7/2021.

-Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, επισκεφθήκατε πολλά κτήρια, προκειμένου να επιλεγεί το πιο κατάλληλο για την εφαρμογή του προγράμματος. Είδατε κάποιο κτήριο που ξεχώριζε; Γενικά ποιες πρέπει να είναι οι προδιαγραφές του;

Το κτήριο της Ορλάνδου θα διαμορφωθεί κατάλληλα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου όπως υποσχέθηκε ο κύριος Τσιρογιάννης. Πριν ξεκινήσει η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού εκεί θα γίνει μία μεγάλη εκδήλωση όπου θα ανακοινωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και ο τρόπος πρόσβασης σε αυτές.