ΑΠΟΨΗ – press

Συνέντευξη του προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΟΥ

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, πριν η τεχνολογία εισβάλει στην ζωή μας με τον τρόπο που σήμερα έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας ο μοντελισμός γνώρισε μια τεράστια άνθηση.
Καταστήματα σε πολλές πόλεις της χώρας, περιοδικά που εκδίδονταν αποκλειστικά για τον μοντελισμό και η Άρτα φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την μόδα.
Δυστυχώς, εκείνη η γενιά, όπως όλες οι γενιές των νέων, είχε μπροστά της διάφορες υποχρεώσεις πριν και μετά το τέλος του σχολείου, όπως σπουδές, στρατιωτικές υποχρεώσεις κ.α.
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια ως τον Σεπτέμβριο του 2017 που οι παλιοί φίλοι βρέθηκαν ξανά και αποφάσισαν να ιδρύσουν την Λέσχη Μοντελιστών Άρτας. Αν και ο σύλλογος μετράει μόλις λίγα χρόνια ζωής, απαρτίζεται από 34 μέλη και έχει καταφέρει να συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Σερβία και τη Βουλγαρία στις τελευταίες δύο δε, με φυσική παρουσία αντιπροσωπείας του Συλλόγου. Τα μέλη του Συλλόγου έχουν επιτύχει περισσότερες από 70 διακρίσεις συνολικά, μάλιστα κάποιες σε επίπεδο κορυφής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Μέσα από σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα, σχεδίασαν και υλοποίησαν το 2019 την πρώτη έκθεση μοντελισμού που έγινε ποτέ στην Άρτα. Στην έκθεση αυτή, ως φόρο τιμής στην ιστορία του τόπου μας, κυκλοφόρησε συλλεκτική προτομή του βασιλιά Πύρρου, σκαλισμένη από μέλος του Συλλόγου, που αποτελεί πλέον το έμβλημα του συλλόγου αλλά και το βραβείο για το καλύτερο έκθεμα του Arta Scale Model Show.
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Λέσχης, η Άρτα συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες εκθέσεις της χώρας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου και μοντελιστής Γιώργος Μάτος απαντάει στις ερωτήσεις της εφημερίδας.

-Ο Μοντελισμός είναι μια τόσο γνωστή όσο και άγνωστη ενασχόληση, που πραγματικά προκαλεί το ενδιαφέρον. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε και την αγάπη για το αντικείμενο να την κάνετε σύλλογο;
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Θα ξεκινήσω συμπληρώνοντας στο τόσο γνωστή όσο και άγνωστη ενασχόληση, το παρεξηγημένη επίσης. Παρεξηγημένη κυρίως λόγω άγνοιας από πολλούς που αντιμετωπίζουν το μοντελισμό ως ένα αντικείμενο ενασχόλησης μόνο για παιδιά.
Η δική μου γνωριμία με τον κόσμο αυτό έγινε σε μικρή ηλικία, περίπου 6 ή 7 ετών βλέποντας στη γειτονιά μου ένα από τα σημερινά μέλη του συλλόγου να φτιάχνει αεροπλάνα. Εγώ, όπως ένα παιδί στην ηλικία μου, τα είδα αρχικά ως παιχνίδια.
Αργότερα, συγκεκριμένα όταν μπήκα στο γυμνάσιο, αρκετοί συμμαθητές μου είχαν αρχίσει να ασχολούνται με τον μοντελισμό, όποτε κάπου εκεί πήρα την απόφαση κι εγώ να δοκιμάσω να φτιάξω αυτά που ως μικρό παιδί μου προκαλούσαν το θαυμασμό.
‘Εκτοτε, με την πάροδο 30 ετών και με τη συνδρομή και των υπολοίπων μελών δημιουργήσαμε τη Λέσχη Μοντελιστών Άρτας με σκοπό να δούμε κάποια στιγμή και στην πόλη μας ανάλογες εκδηλώσεις και δράσεις με αυτές που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου δραστηριοποιούνται αντίστοιχοι σύλλογοι.