ΑΠΟΨΗ – press

Δασικές πυρκαγιές…

fire

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΡΤΑΣ

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν σήμερα το πιο γνωστό κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δάση μας και το φυσικό περιβάλλον. Πάνω από το 10% της έκτασης της χώρας καλύπτεται από άγονες και βραχώδεις εκτάσεις, ως αποτέλεσμα διαδοχικών πυρκαγιών.
Η Δασική Υπηρεσία, από το 1983, μέχρι σήμερα 2008 που κάνω αυτή την μελέτη έχει ξεκινήσει την καταγραφή μεγάλου αριθμού παραμέτρων ανά περιστατικό πυρκαγιάς, χωρίς όμως, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει ενιαία ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίασή τους, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τις υπάρχουσες καταστροφές και τάσεις μεταβολής ανά γεωγραφική μονάδα.
Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των πυρκαγιών της Ελλάδας σε τοπικό επίπεδο αλλά και η διαχρονική εξέλιξή τους μέσω της συγκριτικής μελέτης τους, με χρονικές, τοπογραφικές, μετεωρολογικές και άλλες παραμέτρους, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για ερευνητική και επιχειρησιακή χρήση από τους εμπλεκόμενους με την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών φορείς.
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1983-2008
Κ. ΤΣΑΓΚΑΡΗ, Γ. ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΚΑΙ Ν. ΠΡΟΥΤΣΟΣ
Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ελλάδας
-Οι 63 νεκροί της τραγωδία του 2007 στην Ηλεία
Το πιο φονικό χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007, συντελέστηκε στο νομό Ηλείας. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω.
Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι,Μπεντένι Ηλείας και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Ακόμα, απειλούσε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Συνολικά 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κάηκαν συνολικά 147 χωριά, περισσότερα από 30.000 ζώα, σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 180 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και άλλα 350 υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.
-Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Αττική το 2009
Θύμα και πάλι η ανατολική Αττική και οι κάτοικοί της. Η μεγάλη πυρκαγιά, ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου, από την περιοχή του Γραμματικού είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών και έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και του Μαραθώνα, μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, καίγοντας στο ενδιάμεσο, τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου. Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Παράλληλα μία άλλη μεγάλη πυρκαγιά στην δυτική Αττική έκαψε μεγάλο μέρος των δυτικών πλαγιών του Κιθαιρώνα και έφτασε μέχρι το Πόρτο Γερμενό.
-ΜΑΤΙ 23 Ιουλίου 2018 δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική-103 νεκροί.
H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.
Στις 12:03 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή ψηλά στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την περιοχή της Κινέτας . Λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, κατέβαινε με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα προς τους οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν άμεσα. Η φωτιά πέρασε πάνω από την Ολυμπία οδός και έχοντας καταστρέψει τους οικισμούς Πανόραμα και Γαλήνη, έκαψε σπίτια και στην Κινέτα σε μικρότερη έκταση. Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, η συνολική έκταση που έκαψε η πυρκαγιά, ανερχόταν σε 60.000 στρέμματα.
Από την πυρκαγιά στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζοί ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Επίσης υπήρξαν 9 άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι πέθαναν 103 άνθρωποι. Το νεότερο θύμα ήταν 6 μηνών και το γηραιότερο 93 χρονών.
-2008:Φωτιά στον Άγιο Ισίδωρο στη Ρόδο.
Συνολικά κάηκαν 110.000 στρέμματα γης. Οφείλεται σε αμέλεια κατοίκου που έβαλε φωτιά να κάψει χόρτα.
2007:Πυρκαγιά στην Πάρνηθα
Στις 28 Ιουνίου 2007 ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στη βόρεια πλευρά του όρους, στη συνέχεια επεκτάθηκε στις πλαγιές του βουνού και έκαψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.
2005: Φωτιά σε Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Ν. Βουτζά
Η πυρκαγιά έκαψε αρχικά τη Ραφήνα, και αστραπαιαία πέρασε στην Αγ. Τριάδα και την Αγ. Κυριακή. Το πύρινο μέτωπο έκαψε τον Νέο Βουτζά και την Καλλιτεχνούπολη και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλη ενώ κάηκαν εκτάσεις που ξεπερνούσαν τα 10.000 στρέμματα.
2000: Πυρκαγιά στη Σάμο
Μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Σάμο που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία του νησιού. Σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα μια ηλικιωμένη γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο. Συνολικά, 145.000 στρέμματα, και 47 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.
2000: Φωτιά στο Ξυλόκαστρο
Οι οικισμοί Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου τυλίχθηκαν στις φλόγες ενώ κάηκαν 200.000 στρέμματα. Εμπρηστής ήταν ένας κτηνοτρόφος που στο παρελθόν είχε συλληφθεί για εμπρησμό.
-1995 & 1998: φωτιές στην Πεντέλη
Το 1995 η Πεντέλη τυλίχθηκε στις φλόγες και οι καταπράσινες πλαγιές του βουνού έγιναν στάχτη. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα χωράφι και σύντομα επεκτάθηκε σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη με αποτέλεσμα να καεί το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Περισσότερα από 150 σπίτια κάηκαν, και 100.000 στρέμματα δάσους τυλίχθηκαν στις φλόγες. Τρία χρόνια μετά η Πεντέλη επλήγη ξανά από πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα και κατέκαψε 75.000 στρέμματα της δυτικής Πεντέλης.
-1993: Φωτιά στον Άγιο Στέφανο
Η συντριβή ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου πυροδότησε μια μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τον Άγιο Στέφανο, το Σούνιο, τον Μαραθώνα, τη Σταμάτα, τον Διόνυσο, τη Μάνδρα Αττικής και την Παλλήνη.
-1982: Πυρκαγιά στον Διόνυσο
Η φωτιά κατέκαψε τον Διόνυσο, την Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου έγιναν στάχτη ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Γέρακα.
-1981: Φωτιά στο δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς
Το δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια, 6.000 στρέμματα πρασίνου, η βόρεια πλευρά της Πεντέλης ενώ η φωτιά έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Η Αττική κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 30 άτομα και δύο πέθαναν από καρδιακή προσβολή.
-1917: Φωτιά στη Θεσσαλονίκη
Στις 18 Αυγούστου 1917 πυρκαγιά έκαψε τη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σπίτι προσφύγων, όταν μια σπίθα από την κουζίνα έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο και στη συνέχεια οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη. Σε διάστημα 32 ωρών κάηκαν 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m² και έμειναν άστεγα πάνω από 70.000 άτομα, ενώ έχασαν τη ζωή τους Γάλλοι στρατιώτες.
2021- Βιβλικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο.
Βλέπετε άλλαξε το οικοσύστημα. Βροχές κατακλυσμοί σε όλο τον κόσμο. Φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται παντού.
ΙΤΑΛΙΑ είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος, με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα
ΚΥΠΡΟΣ Μέσα σε λίγες ώρες, καταστράφηκαν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την πυρκαγιά, που άναψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ορεινή Λεμεσό, ενώ η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου άφησε πίσω της και τέσσερις νεκρούς.
ΤΟΥΡΚΙΑ μία από τα ίδια. Φωτιές σαρώνουν τα πάντα και ακούγονται πολλές φωνές για πρώτη φορά.
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ αγνοούμενοι και τραυματίες από την μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Καλιφόρνια. Ακόμη και τώρα μετά από μήνες η φωτιά καίει.
ΣΙΒΗΡΙΑ στον Βόρειο Πόλο έφτασε ο καπνός από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία – Πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Σύμφωνα με την NASA o καπνός από τις πυρκαγιές «ταξίδεψε πάνω από 3.000 χιλιόμετρα»
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρομαι σε μερικές βιβλικές καταστροφές. Σε φωτιές μιας και μέσα σε αυτό το καλοκαίρι μίλησε άγρια η φύση πολλές φορές. Δεν ξεχνάμε τους κατακλυσμούς που κάνανε Ευρωπαϊκές χώρες να πονούν πολύ.
Δεν ξέρω και αδυνατώ να γίνω ειδικός στο ποιος φταίει. Για εμένα φταίνε πολλοί. Ξεκινώ από εμένα τον απλό πολίτη μετά τον τοπικό μηχανισμό μετά τον κρατικό.
Είδα να κόβουν με σιδεροπρίονο, να χαζεύει της πολιτικής προστασίας το πλήρωμα, να ψήνει κάποιος κάτω από το δέντρο, τα δέντρα στα σπίτια επάνω και δεν μίλησα. Μετά μην μας φταίνε οι άλλοι. Να γίνεις τηλεφωνάκιας δεν μου πάει να τρέχω και να μην προλαβαίνω αν με κυνηγά η φωτιά δεν το αντέχω. Δεν κάνω τίποτε όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες και ησυχάζω.

Πληροφορίες άντλησα από τον Ελεύθερο τύπο.
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ