ΑΠΟΨΗ – press

Η απογραφή του πληθυσμού μοιάζει με εφιάλτη για τους Δήμους

Όπως είναι γνωστό την περίοδο αυτή συντελείται το έργο της απογραφής των κατοικιών και του πληθυσμού της χώρας μας. Κάθε δέκα χρόνια η Εθνική Στατιστική υπηρεσία, προχωράει στην καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού που κατοικεί στην χώρα μας, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η εκάστοτε Απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης».
Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021, με ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων την 22α Οκτωβρίου 2021. Προπαρασκευαστικό στάδιο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών αποτελεί η Απογραφή Κτιρίων, τα στοιχεία για την οποία συνελέγησαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 10η Αυγούστου 2021, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2021.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για την Άρτα, αλλά και για την Ήπειρο της απογραφής; Όσο και να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει δίκαιη και ισότιμη κατανομή του δημοσίου χρήματος, το μέτρο για να εφαρμοστεί αυτή η αρχή ήταν και θα παραμείνει ο αριθμός του καταγεγραμμένου πληθυσμού σε μια περιοχή, ως σύγκριση για την απορρόφηση πόρων. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές όπως οι ορεινοί μας Δήμοι θα αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους.
Το είδαμε αυτό πρόσφατα, όπου από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, μειώθηκαν τα ποσά των επενδύσεων που ήταν διατεθειμένα για εκτέλεση μελετών, έτσι ώστε η κατανομή να γίνεται σύμφωνα με την πληθυσμιακή αναλογία, ενώ από τον τελικό κορβανά, αφαιρέθηκαν τα ποσά που είχαν διατεθεί από το ταμείο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημιουργήσει.
Αυτό έχει φέρει εκτός εαυτού τους δημάρχους της ορεινής Άρτας που είδαν να φεύγουν μέσα από τα χέρια τους χρήματα, για τα οποία είχαν ετοιμάσει μελέτες πολλών εκατομμυρίων. Π.χ. ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, είχε ετοιμάσει μελέτες ύψους 11 εκ. ευρώ, στην συνέχεια πληροφορήθηκε ότι λόγω του περιορισμού έπεσε στα 6,5 εκ. ευρώ και ακολούθως … από τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν όσα είχαν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ…
Απελπιστική η κατάσταση, κυρίως για την ορεινή τοπική αυτοδιοίκηση, που αισθάνεται αδύναμη να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της για την δημιουργία υποδομών που θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων της περιοχής. Και που είμαστε ακόμη δηλαδή, γιατί η απογραφή αναμένεται να μην έχει και πολύ καλά μαντάτα…