ΑΠΟΨΗ – press

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Ερώτηση των Βουλευτών της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, για την σημαντική επιβάρυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο κόστος παραγωγής, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας και ειδικά του κόστους του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αποστ. Βεσυρόπουλος.
Ειδικότερα, με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής εξηγούσαν τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με κύρια αίτια την πανδημία, την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, αλλά και το κόστος των καυσίμων , το οποίο αγγίζει περίπου το 10% του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Την κατάσταση αυτή , όπως τόνιζαν,δυσχεραίνει και η σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει σημειωθεί την τελευταία περίοδο και εξανεμίζει το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Οι Βουλευτές καλούσαν μάλιστα τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα, μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα και ρωτούσαν για τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών , ώστε με νομοθετική ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι την κατάργησή της από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2016.
Το Υπουργείο Οικονομικών, με την Απάντήσή του, δια μέσω του Υφυπουργού κ. Βεσυρόπολου ωστόσο, δεν έδωσε απαντήσεις και δεν πρότεινε λύσεις στο τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα. Χαρακτηριστικά περιορίστηκε να αναφέρει “…Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και μελετά βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλες οι προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις της φορολογικής νομοθεσίας που υποβάλλονται από φορείς και συλλόγους. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας και τη συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο…”
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών αρκέστηκε στην επισύναψη του υπ’ αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Α 1080688 ΕΞ 2021 εγγράφου της ΑΑΔΕ, στο οποίο αναφέρεται η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία είχε θεσπιστεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η διαδικασία επιστροφής του, η οποία καταργήθηκε από 1-10-2016 με τον Ν. 4336/2015.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι “ Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών,σε σχέση, και με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της ενέργειας, και γενικότερα των αυξήσεων και σε άλλα είδη (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι, ζωοτροφές κ.λπ) , ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε αδιέξοδο, όσον αφορά, στη δυνατότητα της συνέχισης των αγροτικών καλλιεργειών, και στην επιβίωση των κλάδων της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της δασοκομίας, της αλιείας, και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά και όσον αφορά στην επιβίωση των ίδιων των αγροτών και κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.”