ΑΠΟΨΗ – press

Με εγκαίνια και ειδήσεις η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, στην Άρτα

Ολοήμερη επίσκεψη στην Άρτα, πραγματοποίησε την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας.
Σημειώνεται, πως ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, είχε προ της επίσκεψης, υποβάλλει υπόμνημα με τις εκκρεμότητες του Υπουργείου απέναντι στα έργα που εμπλέκουν αρμοδίως το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την επίλυσή τους.
Έτσι σύμφωνα με το υπόμνημα του Δημάρχου και όσα συζητήθηκαν με την Υπουργό, προκύπτουν:

Τέλος ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί, στο έργο της ανάπλασης που υλοποιείται αυτό το διάστημα στην πλατεία της Παρηγορήτριας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως προχώρα η δημιουργία 3 θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία ενώ το έργο συνεχίζεται με ανάπλαση από το 2ο Δημοτικό έως την είσοδο του Κάστρου, στο έργο του ΞΕΝΙΑ, στο έργο της ανάπλασης του κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν του μνημείου του Βυζαντινού Ναού της Πολιούχου Αγίας θεοδώρας που υλοποιείται με πόρους του Πράσινου Ταμείου και δημοτικούς πόρους.
Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε πως λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν και την ανάδειξή τους, χρειάστηκε τροποποίηση της μελέτης και εκ νέου εγκρίσεις από το τοπικό συμβούλιο Αρχαιολογίας, ενώ πρόσθεσε πως το έργο ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται, με πρόσκληση του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, η Υπουργός προέδρευσε σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο Υπουργός Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η Δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση , ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χαρακλιάς, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αρταίων.
Η επίσκεψη της κας Λίνας Μενδώνη, ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», στο κτήριο της προσφάτως αναστηλωμένης ακρόπολης του Κάστρου Άρτας (Ιτς Καλέ)».
Στο πέρας της επίσκεψης, ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε:
«Θα πρέπει με τους συνεργάτες μου, τους Αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη να κάνουμε μια λεπτομερή αποτύπωση όσων συζητήθηκαν με την κα. Υπουργό. Το βέβαιον είναι, ότι από πλευράς μας παραδώσαμε έναν πλήρη φάκελο με έργα και υποέργα που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό μας πλούτο και θα τον εντάξουν στη ζώσα καθημερινότητά μας. Όμως ο Δήμος δεν έχει σε όλες τις αρμοδιότητες, το πεπόνι και το μαχαίρι. Υπάρχουν συναρμοδιότητες με άλλους φορείς ή όπως γίνεται συχνά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν έργα που εμείς θέλουμε να γίνουν αλλά τυπικά υπάγονται στην Περιφέρεια ή το Υπουργείο. Όλα αυτά πρέπει τώρα να τα εξετάσουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Μενδώνη για την επίσκεψή της, για την πολύ καλή συνεργασία μας, ήταν μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνάντηση, για το λόγο ότι η Υπουργός ήταν απόλυτα ενημερωμένη για τις ανάγκες και τον πλούτο της περιοχής μας».