Ο Νίκος Καλαντζής είναι το τελευταίο διάστημα το κεντρικό πρόσωπο, μιας σωρείας εξελίξεων, που σχετίζονται με την περιφέρεια της Ηπείρου, ως γεωγραφική και διοικητική Ενότητα.
Ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτό, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ενός από τους πολλούς φορείς που δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκή εντολή για την διαχείριση των απορριμμάτων στην χώρα μας.
Ο Νίκος Καλαντζής, δεν είναι νέος στον χώρο, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στο τιμόνι του Φορέα αυτού, επειδή εκτός του γεγονότος ότι βρίσκεται στον πιο κεντρικό Δήμο της Ηπείρου, μέσα από τον οποίον τρέχει όλο το πρόγραμμα της διακομιδής των απορριμμάτων, έχει την τεχνογνωσία και την πολιτική διάθεση να εξευρίσκει λύσεις και να τις εφαρμόζει.
Το ζήτημα της ΦΟΔΣΑ Ηπείρου είναι ένα πρόβλημα διαχειριστικό; Θα μπορούσε να είναι έτσι, αλλά αυτό δεν είναι παρά μόνο μια πλευρά της πραγματικότητας. Το ζήτημα είναι ότι ο Φορέας καλείται ουσιαστικά να διαχειριστεί αντικρουώμενα συμφέροντα και πολιτικές που έχουν να κάνουν αρχικά με τις τοπικές κοινωνίες και την αντίληψη που έχει η κάθε μια από αυτές σχετικά με την διαχείριση των σκουπιδιών, από την άλλη με αφορμή την κατάσταση αυτή πρέπει να διαχειριστεί μικροπροσωπικά συμφέροντα αορίστου αριθμού προσώπων, που προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χώρο στην περιφερειακή εξουσία της Αυτοδιοίκησης.
Από την μια οι δήμαρχοι που είναι κοντά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, όπως π.χ. των Ιωαννίνων και των περιφερειακών Δήμων, που έχουν μικρότερο κοστολόγιο μεταφοράς, σε σχέση με τους Δήμους της υπόλοιπης Ηπείρου, οι οποίοι επιθυμούν να λειτουργήσουν άμεσα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, προκειμένου να μην επιβαρύνται με τα υψηλά τιμολόγια της μεταφοράς των απορριμμάτων.
Δεν είναι βέβαια και τόσο απλά τα ζητήματα, υπάρχουν και δεδομένα, που περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση: εσωκομματικοί ανταγωνισμοί (π.χ. ο Αντιπρόεδρος της ΦοΔΣΑ είναι αντιπολίτευση στον Δήμο Ιωαννιτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίνιες και εντάσεις κάθε φορά που ο Δήμος Ιωαννιτών, καλείται να πληρώσει ένα τιμολόγιο της ΦοΣΔΑ).
Το μεγάλο ερώτημα, που απασχολεί πολλούς, είναι η στάση της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θεωρεί ότι έχει νομική υποχρέωση να παρεμβαίνει σε ζητήματα, που άπτονται τις δικές της αρμοδιότητες, όπως π.χ. η εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης.
Αυτά είναι ζητήματα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτήν την στιγμή δημιουργούν προβλήματα και προβληματισμούς για το μέλλον του Φορέα. Ο Νίκος Καλαντζής, επισημαίνει ότι για τα προβλήματα αυτά, υπάρχει υπεύθυνος και αυτός είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν επεμβαίνει, προκειμένου να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό της πολυνομίας, μια πρακτική που ακολουθεί βέβαια και σε όλους τους άλλους ΦοΔΣΑ της Ελλάδας.
Όμως την περίοδο, όπου οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων περιορίζονται και τα κόστη από την αύξηση της ενέργειας εκτινάζονται, δεν είναι βέβαιο, κατά πόσο θα συνεχίσουν Δήμοι, Φορέας, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν να μην τρέχει τίποτε.
Και εδώ είναι που ο δήμαρχος του Δήμου Ζηρού, τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να πάρει τις δυσκολότερες αποφάσεις για το μέλλον του Φορέα, που όπως φαίνεται θα δυσαρεστήσουν πολλούς.