ΑΠΟΨΗ – press

Αιμοδοσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει η ΜΑΡΩ ΝΑΚΑ – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας

Ποτέ ένας και μόνο παράγοντας δεν είναι αρκετός για να γίνει μια αλλαγή και δη μια αλλαγή προς το καλό. Χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια και η συνδρομή πολλών παραγόντων, τόσο εκείνων που αφορούν άμεσα τον τομέα της υγείας, όσο και των παρακείμενων σε αυτούς-όπως είναι διάφοροι σύλλογοι- και οπωσδήποτε της τοπικής αρχής!
Επιτακτική κρίνεται μάλιστα η ανάγκη για συνεργασία αυτών των παραγόντων, αφού πρόκειται για όφελος του γενικού συνόλου.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Αρτας είχε την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχει στην 31η Αμφικτιονία συλλόγων και φορέων εθελοντικής αιμοδοσίας που διεξήχθη στα Χανιά 22-24 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 23 ακόμη σύλλογοι από όλο τον ελλαδικό χώρο. Μία εξαιρετική ευκαιρία-γιατί όχι-εναλλακτικού τουρισμού, και κυρίως μια μοναδική πραγματικά εμπειρία, πλούσια σε γνώση, που άφησε όμως έντονο το αποτύπωμα του προβληματισμού.
Ο κατάλογος των αξιόλογων ομιλητών και της θεματολογίας ευρύς, επίκαιρος, απόλυτα προσαρμοσμένος και στοχευμένος στα σημερινά δεδομένα με κοινή συνισταμένη την εθελοντική αιμοδοσία σε σχέση με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς άρχοντες. Πέραν δηλαδή των επιστημονικών εισηγήσεων γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε σχέση με την εθελοντική αιμοδοσία. Καθένα συμβαλλόμενο μέρος (νοσοκομείο -σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών- τοπική αυτοδιοίκηση) με απόλυτα διακριτούς ρόλους ,αλλά και ΜΑΖΙ, διαπλάθει την κουλτούρα του αιμοδότη και μεγιστοποιεί τα θετικά αποτελέσματα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από περιοχές και πόλεις αυτάρκεις σε μονάδες αίματος,καθώς και πολίτες με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.
Αν θέλουμε λοιπόν η αιμοδοσία να έχει διάρκεια και εξέλιξη, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε έναν σημαντικό πυρήνα εθελοντών πολιτών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και οι διοικητικοί να διευκολύνουν το έργο των άμεσα εμπλεκομένων. Μπορούμε να καταστήσουμε την πόλη μας αυτάρκη σε μονάδες αίματος, μπορούμε να προάγουμε τη δωρεάΗ οργάνων και δοτών μυελού των οστών. Πρέπει να το κάνουμε όμως ΜΑΖΙ.
Η αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία! Η αιμοδοσία είναι πολιτισμός!