21.8 C
Arta
19 Μαΐου 2024

Σε οριακό σημείο οι συνθήκες στα Δικαστήρια

Διαβάστε επίσης

Τρίωρη προειδοποιητική αποχή των δικαστικών υπαλλήλων

Σε δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Άρτας, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος κ. Χρήστος Κωστανίκος και ο αναπληρωτής Γραμματέας κ. Νίκος Καράμπαλης, αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους συμμετείχαν στην 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Άρτας μετά από τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, αποφάσισε τη συμμετοχή των μελών του, στην 3ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική στάση εργασίας, για την Τρίτη 23 Νοεμβρίου από ώρα 12:00 έως 15:00, που προκήρυξε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας(Ο.Δ.Υ.Ε.).
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
1) Για μαζικούς διορισμούς Δικαστικών υπαλλήλων
2) Για εκσυχρονισμό στις υλικοτεχνικές υποδομές
3) Για σύγχρονα, λειτουργικά και ασφαλή δικαστικά κτίρια
4) Για αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας τους
5) Για αυξήσεις στις αποδοχές τους
6) Για επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης
7) Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και δωρεάν τακτικά τεστ για όλους.
Οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, έτσι που όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία». Η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Όμως δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια:
Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966,δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων
Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1 (5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή 1 Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε 3 Δικαστές), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.
Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.
Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την Τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5-5 χρόνια.
Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ, ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία στις 23 Νοέμβρη 2021 ώρα 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, ως μια πρώτη μαζική απάντηση στην μη επίλυση των προβλημάτων μας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο του Πρωτοδικείου Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα