Και έφτασε η εποχή των εσπεριδοειδών με τα μανταρίνια να είναι έτοιμα για φόρτωμα.
Οι τιμές δεν είναι υψηλές, κυμαίνονται γύρω στα 38-40 λεπτά, αλλά πλέον οι αγρότες πήραν μεγάλο μάθημα από την ήττα που δέχθηκε ο αρτινός κάμπος από την περίπτωση των ακτινιδίων.
Καλές είναι οι τιμές λοιπόν, αρκεί να πληρωθούν και να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Η Οδύσσεια των ακτινιδιοπαραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη συνεχίζεται, με τους εμπόρους να κάνουν παιχνίδι και ζητάνε ακόμη και στα συμφωνηθέντα, μείωση τιμής, με την επίκληση «χτυπημάτων» στο προϊόν.
Πως αλήθεια μπορεί ένας παραγωγός να αμυνθεί. Και αυτοί είναι και σε καλύτερη θέση από τους άλλους που έχουν ακόμη τον καρπό στο δέντρο και αρχίζουν να ανεβαίνουν τα σάκχαρα και προσφορές δεν έχουν γίνει ακόμη.
Για δύσκολα νεύρα αυτές οι εξισώσεις και αν είναι ένα πράγμα σίγουρο, αυτό είναι ότι οι παραγωγοί των μικρών κλήρων, δεν έχουν τα νεύρα να αντέξουν τέτοια πίεση.
Τελευταία συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στην Λαμία και έχουμε ρεπορτάζ πλήρες για τις θέσεις των κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιου για τις ΚΑΠ κ. Γιώργου Στύλιου.
Να σημειώσουμε ότι στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις των εσπεριδοπαραγωγών κυρίως, αναφορικά με τα προβλήματα στην τιμή των προϊόντων και ζητάνε να υπάρξει τροποποίηση της ΚΑΠ, έτσι ώστε να υπάρξει ξεχωριστή μεσογειακή.
Είναι μια άποψη που σε μεγάλο βαθμό είναι σωστή, καθώς διαφορετικά προβλήματα έχει ο ευρωπαϊκός βορράς σε σχέση με τον Μεσογειακό Νότο, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής οργάνωσης, αλλά και παραγωγής προϊόντων.
Πέραν των άλλων οι αγροτικές ενώσεις της Ισπανίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση κατά 270%. Ακόμη το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξήθηκε κατά 73%, τα λιπάσματα κατά 48%, οι λογαριασμοί άρδευσης κατά 33%, τα πλαστικά συσκευασίας κατά 46%.
Επίσης στον κτηνοτροφικό τομέα οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος κατά 20%. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τα αγροκτήματα και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε οικονομική ασφυξία και απειλείται η βιωσιμότητά τους.
Μας θυμίζει κάτι αυτή η κατάσταση; Ρητορικό το ερώτημα, καθώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Έλληνας παραγωγός, πλέον των θεμάτων της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και των ελέγχων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας αγροτικών θεμάτων αγρότυπος «οι Ισπανοί αγροτές μιλάνε για μια Μεσογειακή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ΕΕ και μια συνολική αναθεώρηση όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες μαζί με αύξηση των ελέγχων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με στόχο τον περιορισμό των αδασμολόγητων εισαγωγών τροφίμων χαμηλού κόστους και επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών της Ευρώπης».