ΑΠΟΨΗ – press

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τα ναζιστικά εγκλήματα

Γράφει ο
Γιώργος Βράκας
ασκ. Δικηγόρος
LL.M. in International Law

Τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και ανείπωτο πόνο. Τα ψυχικά τραύματα που άφησαν σε επιζώντες και στους απογόνους τους έμειναν ανεπούλωτα.
Οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού εναντίον αμάχων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων έσπειραν το φόβο και τον τρόμο στην ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας στήθηκε μια βιομηχανία θανάτου σε αυτή την έκταση και έλαβαν χώρα κτηνωδίες και θηριωδίες απερίγραπτης έκτασης και ακραίας βίας.
Η Ελλάδα βίωσε εκατόμβες αθώων, λόγω του λιμού της Κατοχής, των σφαγών αμάχων, της εξολόθρευσης της εβραϊκής κοινότητας και πλήθος άλλων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι κατακτητές, με πρωταγωνιστή και πρωταίτιο τη ναζιστική Γερμανία. Τα εγκλήματα αυτά δεν παραγράφονται ποτέ και δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα.
Στην Ελλάδα του 2021 οι μαρτυρικοί τόποι αλλά και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του απαιτούν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας Δικαιοσύνη. Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Ούτε οι ελάχιστοι πλέον επιζώντες ούτε οι απόγονοί τους αποσκοπούν στα χρήματα. Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό αλλά έχει, σαφώς, και υλική διάσταση.
Η Ο.Δ.Γ., καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, καλείται να αναλάβει την ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα και να αποδείξει εμπράκτως τη μεταμέλειά της γι’ αυτά. Η αναχρονιστική επίκληση της «απόλυτης ετεροδικίας» (δικαίωμα ή προνόμιο του κράτους να μην υπόκειται στην δικαιοδοσία εγχώριων δικαστηρίων άλλων κρατών) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αρχίζει σταθερά να φθίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) αγωνίζεται επί εικοσιπέντε έτη για τη δικαίωση των θυμάτων και την τιμωρία των υπευθύνων, πάντα όμως βασισμένο στις αρχές της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου, μιας και το σύνθημά του είναι «Διεκδίκηση, όχι εκδίκηση. Δικαιοσύνη κι αποζημίωση».
Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να σταθούμε όλοι οι Έλληνες στο πλευρό του ΕΣΔΟΓΕ και στον αγώνα του για να διασφαλίσουμε την δικαίωση των θυμάτων, την εκπαίδευση των νεότερων γενιών, την αποφυγή της λήθης, την αποτροπή της τέλεσης νέων εγκλημάτων.