Γράφει ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ περιμένω την μέρα που δεν θα γίνεται καμιά συζήτηση για τον φονικό ιό και κανένας φόβος δεν θα μας κατέχει για την υγεία μας και για την υγεία των δικών μας. Είτε εμβολιασμένοι είτε όχι ο φόβος καλά κρατεί μέσα μας. Έχω φίλους με αναφορές για γεγονότα που με κάνανε να φοβάμαι και πολλές φορές να απομονώνομαι. Η δουλειά μας είναι τέτοια που μας φέρνει κοντά σε πολλές περιπτώσεις νοσούντων και θέλω να πω ότι όλα είναι επικίνδυνα όταν έχεις δίπλα σου νέα άτομα και ειδικά μαθητές. Αυτό τον καιρό νοσούν πολλά παιδιά και πολλές φορές περνούν ασυμπτωτικά για μέρες μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται.
Τι είναι λοιπόν αυτός ο ιός και τι μεταλλάξεις είχαμε μέχρι τώρα. Είναι γεγονός ότι οι μεταλλάξεις είναι πολλές μέχρι στιγμής και πάντα μας προκαλούν μόλις εμφανιστούν φόβο μιας και βοηθάν σε αυτό τα καλόπαιδα των ΜΜΕ μαζί φυσικά με τους γιατρούς των καναλιών.
Οι μεταλλάξεις του covid έρχονται από περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Καλύτερη ανοσία από τη φυσική με το εμβόλιο. «Ο ιός πραγματικά εκεί “βρίσκει και κάνει”, κυκλοφορεί ανεμπόδιστος. Ο εμβολιασμός προσφέρει ακόμα ένα όφελος, σταματά τις παραλλαγές και τη δυναμική του ιού να εξελίσσεται και να εμφανίζεται με τα διαφορετικά του πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκιούλα αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Από την εποχή της εμφάνισής του, ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2, όπως όλοι οι RNA ιοί, άρχισε να μεταλλάσσεται. Οι μεταλλάξεις αυτές οδήγησαν στην εμφάνιση χιλιάδων διαφορετικών παραλλαγών του, που κυκλοφορούν από τότε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι περισσότερες από αυτές θεωρούνται ασήμαντες ενώ κάποιες στρέφονται και εναντίον του ίδιου του ιού. Άλλες, ελάχιστες, μπορεί να αυξήσουν την μεταδοτικότητα του και να τον κάνουν πλέον απειλητικό για την υγεία των ανθρώπων και εντέλει οι παραλλαγές αυτές να γίνουν το επικρατούν στέλεχος στις κοινότητες.
Οι παραλλαγές με τις πιο δυνητικά ανησυχητικές μεταλλάξεις ονομάζονται “ειδικού ενδιαφέροντος” και παρακολουθούνται στενότερα. Ως παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (VOC) έχουν χαρακτηρισθεί οι ακόλουθες:
- Alfa (Αλφα), Ηνωμένο Βασίλειο, Σεπτ. 2020. Εμφανίζουν ~ 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, πιθανώς αυξημένη βαρύτητα βάσει νοσηλείας και ποσοστών θνησιμότητας, χωρίς καμία επίδραση στην ευαισθησία τους στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Προκαλούν ελάχιστη επίδραση στην θεραπευτική δράση ορών που λαμβάνονται από άτομα που ανάρρωσαν ή μετά εμβολιασμό.
- Beta (Βήτα) Νότια Αφρική, Μάιος 2020. Εμφανίζουν ~ 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στη συνδυαστική χορήγηση θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα bamlanivimab και etesevimab, (υπάρχουν βέβαια διαθέσιμες άλλες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων), μειωμένη εξουδετέρωση με ορούς ατόμων που ανάρρωσαν και μετά από εμβολιασμό
- Gamma (Γάμμα) Βραζιλία, Νοε. 2020. Εμφανίζουν σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στη συνδυαστική χορήγηση θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα bamlanivimab και etesevimab, (υπάρχουν διαθέσιμες άλλες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων) μειωμένη εξουδετέρωση με ορούς ατόμων που ανάρρωσαν και μετά από εμβολιασμό
- Delta (Δέλτα) Ινδία, Οκτ. 2020. Αυξημένη μεταδοτικότητα, πιθανή μείωση της ανταπόκρισης σε ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, πιθανώς μειωμένη εξουδετέρωση με ορούς ατόμων που ανάρρωσαν ή μετά από εμβολιασμό)
Πέραν αυτών των παραλλαγών ανησυχίας υπάρχουν και οι παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest, VOI) στις οποίες κατατάσσονται οι: Epsilon (Έψιλον) ΗΠΑ, Zeta (Ζήτα) Βραζιλία, Eta (Ήτα) σε πολλές χώρες, Theta (Θήτα) Φιλιππίνες, Iota (Γιώτα) ΗΠΑ, Kappa (Κάππα) Ινδία, Lamda (Λάμδα) Περού. Οι παραλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό διάσπαρτων περαστικών, συρροές περιστατικών, να διασπαρθούν σε πολλές χώρες ή ο ΠΟΥ να εντάξει κάποια παραλλαγή σε αυτήν την κατηγορία. Σήμερα την παγκόσμια Ιατρική κοινότητα την απασχολεί η παραλλαγή Δέλτα των Ινδιών που εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι θα γίνει σε λίγο καιρό το επικρατούν παγκοσμίως στέλεχος.
Δέλτα παραλλαγή είναι η πιο μολυσματική και τα ανεμβολίαστα άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Τα παιδιά και τα νεότερα άτομα κινδυνεύουν 2,5 φορές περισσότερο να προσβληθούν από τον ιό και δεν υπάρχει συνιστώμενο μέχρι στιγμής εμβόλιο για τις ηλικίες 5-12 ετών.
Νικόλαος Μαλισιόβας-Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ
Η «Δέλτα» έχει ήδη μεταλλαχθεί 152 φορές – Το «όπλο» του ιού που τρομάζει τους επιστήμονες
Η δυνατότητα του κοροναϊού να μεταλλάσσεται διαρκώς είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρώτες χώρες που θα δουν την πανδημία να εξελίσσεται σε ενδημία, μια κατάσταση όπου ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις, πιθανότατα θα είναι αυτές που συνδυάζουν την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με υψηλά επίπεδα φυσικής ανοσίας.
-Νότια Αφρική , νέα αφρικανική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.
Νεότερα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη νέα αφρικανική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, τα οποία έως τώρα δείχνουν ότι αυτή προκαλεί ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial.
Όλοι προσπαθούν να μας καθησυχάσουν μιας και η νέα παραλλαγή ήρθε απότομα μας έκανε φοβική επίθεση την στιγμή που τα κρούσματα αυξάνουν επικίνδυνα. Τα ΜΜΕ φυσικά πρωτοστάτησαν με δυναμικές αναφορές οι γιατροί δείξανε να φοβούνται ο κόσμος όλος να παίρνει νέα μέτρα. Στις ειδήσεις πρώτο θέμα τα κρούσματα όταν ανακοινώνονται κάνουν ρεκόρ εισόδου ενημέρωσης. Όλοι μόλις τα δουν τα σχολιάζουν. Στα καλά θέματα μικρή κουβέντα στον κορονοιό ολόκληρες συζητήσεις. Οι παραλλαγές βλέπετε.
Η φοβία αυτές τις μέρες έστειλαν πολλούς να κάνουν το εμβόλιο. Μερικοί κακοί μου λέγανε σε συζήτηση τους έστειλε το 80αρι των ραπιντ τεστ και άλλοι ότι ξεκόλλησαν από τους θρησκευτικούς παπαρισμούς. Όλα να λέμε την αλήθεια βοήθησαν να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ειδικά εμείς στην Άρτα μια πόλη που πανευρωπαικά βρισκόταν στα καλύτερα επίπεδα, τώρα πια βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Πιστεύω ότι ο εμβολιασμός των κατοίκων είναι η καλύτερη απάντηση στην κινητικότητα του ιού των τελευταίων εβδομάδων. Όπως θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς θα αναλάβουν αυτοί πια την διαδικασία ελέγχου των σελφ τεστ των μαθητών που τα περισσότερα παιδιά νοσούν αλλά τα εικονικά αρνητικά τεστ στα σχολεία καλά κρατούν.
ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ