ΑΠΟΨΗ – press

Εξάρτηση και εθισμός στο κινητό

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να ασχολείται υπερβολικά με το κινητό ή να σκέφτεται τις ειδοποιήσεις ως αγχωτικούς διακόπτες παρά χρήσιμες υπενθυμίσεις; Τότε ίσως ήρθε ο καιρός για αποτοξίνωση! Αναρωτιέστε πως να το κάνετε αυτό;

Αν κάποια στιγμή κόψατε το τσιγάρο μόνοι σας τότε δεν σας φοβάμαι. Σίγουρα εύκολα θα κόψετε την υπερβολική χρήση του κινητού.

Έρευνα το 2019

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων.

 Η μελέτη αυτή είναι τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

 Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής “BMC Psychiatry”, σύμφωνα με το BBC και την «Τelegraph», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.

Γονείς και έφηβοι μαζί…

Οι μισοί από τους εφήβους είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο και το ίδιο ποσοστό γονέων αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι έφηβοι θεωρούν ότι ο εθισμός στο κινητό αγγίζει και τους γονείς τους σε ποσοστό 30%, βάση της έρευνας που έγινε το 2016.

Καθώς ως κοινωνία βιώνουμε δραστικές αλλαγές στο πώς η τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα είδος εθισμού στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που τους κρατούν “συνδεδεμένους” με τον κυβερνοκόσμο. Και μια παλιότερη δημοσκόπηση από την Common Sense Media ήρθε να το επιβεβαιώσει αυτό.

Πέρα από τους αριθμούς, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης τάσης που εμφανίζει ο εθισμός στο κινητό για τα παιδιά και τους εφήβους.

Τι βλέπουμε τι ζούμε καθημερινά

Στις καφετέριες όλοι με το κινητό στο χέρι. Στην βόλτα στο αυτί να μιλάμε ή να βλέπουμε μηνύματα ή περιήγηση στο fb.

Στο αυτοκίνητο και αυτό είναι το χειρότερο όλων. ΄Εχω  δει να μιλάνε στο κινητό οδηγοί νταλίκας και λεωφορείου για πολλά λεπτά, αλλά το πιο επικίνδυνο να γράφουν μήνυμα.

Να πούμε το ίδιο συμβαίνει στα σχολεία στα φροντιστήρια που το κινητό είναι δίπλα στην κασετίνα με τα στυλό.

Να πω ότι φίλοι μου απαντάνε από τον εργασιακό τους χώρο σε αναρτήσεις στο fb  σε ώρα  εργασίας. Να πω το ίδιο σε ασθενείς στο νοσοκομείο με φορεμένες μάσκα οξυγόνου και πεταλούδα που τους πήραν αίμα. . Γιατροί και νοσηλευτές σε βάρδια. Είναι λοιπόν η καθημερινότητά μας. Μιλάω κάθε μέρα  με τον γιο μου με μηνύματα και κοντεύω να ξεχάσω να ακούσω την φωνή του.

Ότι και να πουν οι μελέτες η εξάρτηση είναι μεγάλη. Σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες έγινε και εργαλείο ενημέρωσης με αποτέλεσμα καθημερινά να έχουμε εξάρτηση πολλές ώρες. Πολλές φορές λέμε εξάρτηση του κινητού αλλά είναι και του λάπτοπ. Εκεί κάνουμε το ίδιο.  Περιήγηση στα ΜΜΕ στο tw στο fb.

Είμαστε μπρος σε μια οθόνη και δεν ξέρουμε τα επακόλουθα αυτής της νέας αρρώστιας.  Μόνο που λίγα λένε οι ειδικοί για την πάθηση που κυριεύει παιδιά από μικρές ηλικίες μέχρι μεγάλης ηλικίας κυρίες και κυρίους.

Ελέγξτε τουλάχιστον τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τις εφαρμογές που έχει το παιδί στο κινητό του. Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για την ηλικία του και ότι είναι χρήσιμες και επωφελείς για όλη την οικογένεια. Υπάρχουν εφαρμογές που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ποιότητα του χρόνου που περνάει όλη η οικογένεια μαζί. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι δημιουργικοί και υπεύθυνοι χρήστες της τεχνολογίας και όχι απλά παθητικοί συνδρομητές κάθε λογής εφαρμογών που βγαίνουν ακατάπαυστα.

Μην κάνετε κινήσεις άκρου περιορισμού γιατί δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλετε. Μιλήστε φιλικά ειλικρινή και πειστικά στα μικρά παιδιά και στους εφήβους. Πείτε τους ότι οι ενέργειες στους πρέπει να έχουν μέσα στην λογική βάση και η αξιοπρέπεια να κυριεύει κάθε τους βήμα. Αυτό τον καιρό ζήσαμε τα χειρότερα του διαδικτύου.

Την κακή του όψη την ζήσαμε έντονα αυτές τις μέρες.

Περάσαμε γενιές δεκατέσσερείς άτομα που μας κρατούσαν συντροφιά στην τηλεόραση γιατί είδαμε πόσο κακό κάνανε σε συνανθρώπους τους μέσα από την αρρώστια των κινητών. Αυτό το μαραφέτι που κρατάμε ώρες στα χέρια μας είδαμε να καταστρέφουν πολλά κορίτσια και πολλούς άντρες  φίλους ή σύντροφούς τους. Ο λόγος οι κακοί  χαρακτήρες που κυκλοφορούν μουλωχτά δίπλα μας αλλά και οι αφελείς κοπέλες που τους δίνονται και δεν τους χαλάνε κανένα χατίρι. Εκεί όμως ότι γράφει δεν ξεγράφει. Η απαισιότητα του χαρακτήρα μαζί με την εικόνα παντρεύονται για πάντα. Το χρησιμοποιούν στις πιο προσωπικές στιγμές τους ξέροντας ότι είναι επικίνδυνο και χωρίς να το κοινοποιήσει πουθενά. Όμως εκεί στην αποβλάκωση. Τα επακόλουθα τα είδατε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτοκτονίες νέων κοριτσιών λόγω εκβιασμών.

Είναι εθισμός και η φωτογράφιση της κάθε στιγμής μας από μας τους ίδιους αλλά και η αποχάμνωση ώρες ολόκληρες στο κινητό. Η φωτογράφιση στο ασανσέρ η παραμόρφωση πολλών γυναικών του προσώπου τους για να ομορφύνουν για την έξω εικόνα τους είναι κομμάτι της καθημερινής αρρώστιας της εποχής μας. Οφείλεται στο κινητό. Στις δυνατότητες που έχει σε χρόνο μηδέν να είναι παγκόσμια εικόνα αυτό που ανεβάζουμε.

Εθισμός λοιπόν στο κινητό το νέο πρόβλημα της υγείας μας. Προσέξτε το. Δεν πάει άλλο. Να ποινικοποιηθεί το άγριο κομμάτι του τώρα.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ