Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής , κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους κ. Υπουργούς,Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κ. Σκρέκα, Εσωτερικών, κ. Μ Βορίδη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη, σχετικά με την προωθούμενη κατασκευή του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου, ισχύος 83,60MW, γεγονός που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Άρτας, και ιδιαίτερα της περιοχής Δ.Ε Τετραφυλίας, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, το Έργο αυτό βρίσκεται ήδη στα πλαίσια της διαδικασίας Έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, ύψους περίπου 90 μέτρων, στην περιοχή Αυλακίου – Μεσόπυργου, στην ονομαζόμενη Κοιλάδα Αχελώου,η οποία είναι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Αναφέρεται στην αντίθεση για την κατασκευή του έργου από τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς, το Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου και στο περιεχόμενο των Αποφάσεών τους.
Τονίζει ότι από τα στοιχεία του φακέλου της Μελέτης, και τα Τεχνικά Στοιχεία του έργου, προκύπτει ο κατακλυσμός μιας τεράστιας επιφάνειας, εμβαδού 13,70 km2, ενώ ήδη, πριν από αυτό, στα όρια του Ν. Άρτας, υπάρχει το Φράγμα της Συκιάς, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά και λίγο πριν από αυτό το Φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει επίσης ως Υδροηλεκτρικό Έργο. Έργα για τα οποία δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι κατά το μήκος του ποταμού Αχελώου έχουν ήδη κατασκευαστεί έξι (6) φράγματα. Έτσι, υπογραμμίζει, η περιοχή θεωρείται κορεσμένη και έχει ήδη υποστεί σημαντική οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Επί πλεον , αναφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των ορίων του έργου, ενώ η περιοχή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων Αγράφων.
Σημειώνει ότι κατακλύζονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αξιοθέατα της περιοχής, καθώς και πολλά κτίσματα που αφορούν εγκαταστάσεις για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, ενώ θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις, στις παραγωγικές δραστηριότητες , αγροτικές και κτηνοτροφικές, βιοκαλλιέργειες , μελισσοκομία, καλλιέργειες αρωματικών φυτών και άλλες, αλλά και γενικότερα στην πανίδα και τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής, όπως και αλλοίωση στα γενικότερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αποκοπή οδικών συνδέσμων μεταξύ οικισμών, καθώς και μείωση δασικών εκτάσεων. Επι πλέον επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και αλλαγές που αφορούν στο κλίμα της περιοχής, αλλά θα υπάρχουν και επιπτώσεις της ήδη επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής για το ίδιο έργο.
Επίσης επισημαίνει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και του χαρακτηρισμού της, ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO.
Υπογραμμίζει ότι το έργο αυτό, ανατρέπει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής και των κατοίκων της περιοχής, των δραστηριοτήτων τους, αλλά και την εξέλιξη μιας σοβαρής προσπάθειας των τελευταίων ετών, για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, με συνδυασμό δράσεων και έργων, μια ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.
Επισημαίνει ότι η Κοιλάδα του Αχελώου έχει την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία για να διαμορφωθεί σε μια παραγωγική περιοχή, με πολυποίκιλες δραστηριότητες και αξιοποίηση που θα δώσει άλλες δυνατότητες για τους κατοίκους και κίνητρα για παραμονή και επιστροφή των νέων, σε ένα τόπο με ποιότητα ζωής, ένα τόπο με πλούσιο, οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Θεωρεί δε αυτονόητο ότι, η γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως εκφράζεται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Και χαρακτηριστικά τονίζει ότι “… η κατασκευή του ΥΗΕ Αυλακίου δεν είναι συμβατή, με όλα αυτά τα στοιχεία, δεν είναι προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής ,δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησής του..”
Αναφέρει δε, ότι μαζί με συναδέλφους του από το Κίνημα Αλλαγής ,έχουν θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης για την επιβεβλημένη Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την απαραίτητη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωσή του, και επισημαίνει ότι η καθυστέρηση αυτή και οι αποφάσεις της ΡΑΕ, για τον Νομό Άρτας δημιουργούν σύγχυση, άναρχες εγκαταστάσεις και χαοτικές καταστάσεις με την υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών, χωρίς συμμετοχή και ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι τοπικές δραστηριότητες και οι σχεδιασμοί των τοπικών φορέων.
Για τους λόγους αυτούς, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς
Εάν προτίθενται να λάβουν υπ’ όψη τους τη γνώμη των τοπικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού για την μη έγκριση και αδειοδότηση κατασκευής του Έργου «Κατασκευή ΥΗΕ Αυλακίου» και με τα δεδομένα που υπάρχουν, αν σκοπεύουν οι Αποφάσεις τους να είναι οι ανάλογες, για τη διακοπή της διαδικασίας κατασκευής του έργου,
Εάν θα υπάρξουν από πλευράς των αρμόδιων Υπουργών, ενέργειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας του Αχελώου στα πλαίσια των σχεδιασμών και των ενεργειών των τοπικών φορέων, των Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, και εάν θα ενταχθούν οι σχεδιασμοί αυτοί σε αντίστοιχα προγράμματα για χρηματοδότηση,
Εάν θα προχωρήσει η Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ο προσδιορισμός πλαισίου με κριτήρια και περιορισμούς, για την ορθότερη και ισόρροπη κατανομή για την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης έργων ΑΠΕ μεγάλης ισχύος και εάν θα θεσπισθεί ένα πλαίσιο για τις ΑΠΕ που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και τις ανάγκες κάθε περιοχής, και τέλος,
Πότε πρόκειται να λειτουργήσει το ΥΗΕ της Μεσοχώρας και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο του Φράγματος Συκιάς