ΑΠΟΨΗ – press

Οι δημότες διαμαρτύρονται για εγκατάλειψη και έλλειψη συντήρησης

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

Δεν είναι μόνο οι διαφορές που έχει η δημοτική αρχή με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που αντιδρά για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και του 9ου Δημοτικού Σχολείου, που έχει ανοικτό το μέτωπο από την κατάρρευση του τοιχείου αντιστήριξης του σχολείου, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά παράπονα από τους δημότες αναφορικά με την αρμοδιότητα του Δήμου Αρταίων για τα σχολικά κτήρια.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

Πριν δυο εβδομάδες η δημοτική παράταξη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ με ανακοίνωσή της Τζένης Ταπραντζή κατήγγειλε για έλλειμα δημοκρατικής ευαισθησίας τον δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει καταλογισμός στους γονείς των καταληψιών για τις ζημιές που έλαβαν χώρα στα υπό κατάληψη σχολεία του Δήμου μας.
Την προηγούμενη εβδομάδα πήρε μεγάλη δημοσιότητα, η απόφαση του δημάρχου Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου να προχωρήσει σε καταλογισμό των ζημιών, τις οποίες καλείται να πληρώσει ο Δήμος. Μαζί του βέβαια έχει και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου του, ο οποίος μάλιστα καλεί «τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν επί τόσες ημέρες στην κατάληψη (και οι οποίοι μαθητές δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν τον χώρο του σχολείου από τις ανωτέρω ακρότητες) να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί εξηγώντας στα παιδιά τους το αποτέλεσμα τέτοιων παράνομων πράξεων που στερούν από την πλειονότητα των μαθητών το δικαίωμα στην εκπαίδευση επί έξι διδακτικές ημέρες, καθώς και απέναντι στους υπόλοιπους γονείς».
Επ’αφορμή της συγκεκριμένης εξέλιξης ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία αναφέρεται στο συγκεκριμένο περιστατικό και διερωτήθηκε: Η ερώτηση που ακολουθεί είναι ειλικρινής: Η Άρτα αλήθεια θα «άντεχε» αντίστοιχη κίνηση; Οι δημοκρατικές μας ευαισθησίες περιλαμβάνουν και τη δημόσια περιουσία;
Οι απαντήσεις που εισέπραξε ήταν πολλές και ποικίλες, άλλες υποστηρικτικές και άλλες αντίθετες, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία του Δήμου είναι ασυντήρηστα.


ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Εν τω μεταξύ ένα άλλο περιστατικό, άσχετο με τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί την ίδια ημέρα.
Για τρεις μήνες το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Άρτας δεν είχε εξωτερικό κουδούνι και καμπάνα, επειδή ο Δήμος Αρταίων δεν είχε επιληφθεί του θέματος και να στείλει έναν ηλεκτρολόγο για να επιλύσει το πρόβλημα. Εξαιτίας της απόγνωσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου αναζήτησε με ανάρτηση στο διαδίκτυο εθελοντή ηλεκτρολόγο, προκειμένου να επισκευάσει την βλάβη, στην οποία ανταποκρίθηκε ο γνωστός ηλεκτρολόγος Γιώργος Τσώλης, και αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.
Η εκπαιδευτικός Μάρω Νάκα, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο ανέφερε σχετικά: Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ στον ηλεκτρολόγο Γιωργος Τσωλης για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του σχολείου μας για επισκευή του εξωτερικού κουδουνιού και της καμπάνας του 2ου δημοτικού σχολείου, παροχή που μας προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ! Σου είμαστε ευγνώμονες! Αφού από το δήμο ΔΕΝ είχαμε 3 μήνες ανταπόκριση!
Λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν αναφορικά με την συγκεκριμένη ανάρτηση, η κ. Νάκα, η οποία ως γνωστόν διετέλεσε και αντιδήμαρχος στον Δήμο Αρταίων προχώρησε στην παρακάτω διευκρίνηση:


Λοιπόν, έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι!
Η πρωινή μου ανάρτηση δεν έγινε για να θίξω ή να πικράνω κανέναν! Έγινε για να κινητοποιήσω και να επισημάνω ένα ελάχιστης, μα ελάχιστης, σημασίας ζήτημα, το οποίο ωστόσο χρόνιζε χωρίς λόγο, και το οποίο έπρεπε να έχει διευθετηθεί. Να αποκατασταθεί δηλαδή το εξωτερικο κουδούνι του 2ου δημοτικού σχολείου, για το οποίο οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου ήταν ενήμεροι από τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου! Ηλεκτρολόγο δεν είχαν, οπότε εμείς έπρεπε να ψάξουμε! Και όντως φιλοτιμήθηκε ένας συμπολίτης μας να το κάνει αφιλοκερδώς και προς τιμήν του!
Εχθρούς δεν θέλουμε, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και να σιωπώ! Η δημοτική αρχή οφείλει να έχει μία συνέχεια και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε εκ νέου τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, όταν μάλιστα αυτά παραμένουν τα ίδια επί 3 -τουλάχιστον- χρόνια! Το να είναι κάποιος ανακολουθος και λιγότερο ενημερωμένος από τον προηγούμενο και ούτω καθεξής, κανέναν δεν θα έπρεπε να αφορά! Εγώ ξέρω ότι έχουμε επισημάνει προ τριετίας αρχικά στον ίδιο τον δήμαρχο και ακολούθως στους δύο (2) αρμόδιους αντιδημάρχους, έναν τη χρονιά, τα προβλήματα που αφορούν το σχολείο μας. Προς τιμήν του κου Χαρακλιά διευθέτησε ένα μικρό μέρος αυτών προ τριετίας, αλλά έκτοτε τίποτα άλλο!
Το 2ο δημοτικό, θα έπρεπε να αποτελεί κόσμημα για την πόλη, καθότι εφάπτεται ουσιαστικά ενός από τα ωραιότερα μνημεία της πόλης και φυσικά εφόσον βρίσκεται στο κέντρο του αστικού ιστού! Πέραν ότι αριθμεί κοντά στους 200 μαθητές! Και εν πάση περιπτώσει, επειδή ΚΥΡΙΩΣ είναι απαραίτητη η συντήρηση και διατήρησή του, λόγω παλαιότητας! Θα μπορούσα να αριθμήσω τις κτιριακές και λειτουργικές ανάγκες του, αλλά όχι από δω! Ή τουλάχιστον όχι ακόμα!
Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την παιδεία θα πρέπει να έχουμε όλοι μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα και να είμαστε όλοι μαζί! Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να θέλει να πάει ενάντια σε αυτά! Συνεργάτες θα έπρεπε να είμαστε για το καλύτερο!
Τα μέτωπα λοιπόν της δημοτικής αρχής είναι πολλά και αξίζει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσει.