ΑΠΟΨΗ – press

Βροχή τα “φέσια” στα φροντιστήρια

-Τα φροντιστήρια, είναι ένας κλάδος που πριν από κάποια χρόνια έκανε χρυσές δουλειές, ιδίως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μαθητών για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Σήμερα  δέχονται το ένα μετά το άλλο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά και μετακυλίεται στους μαθητές και την εξωσχολική εκπαίδευσή τους.

Ιδιοκτήτης γνωστού φροντιστηρίου της Πάτρας είπε στο thebest.gr ότι τα φέσια άρχισαν να κάνουν “βουνά” στα ταμεία των φροντιστηρίων, όπως και οι ουρές με τους γονείς που ζητούν μειώσεις στα δίδακτρα καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι περισσότεροι γονείς  καταβάλλουν τα δίδακτρα με καθυστέρηση 3 και 4 μηνών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ζητούν μειώσεις ακόμη και στο μισό, επικαλούμενοι την δεινή οικονομική τους κατάσταση. Σε ό,τι αφορά σε μερικά τα φροντιστήρια, υπάρχουν γονείς που χρωστούν πολλά από τα δίδακτρα του προηγούμενου έτους αλλά και άλλων χρόνων πριν, συμπληρώνω εγώ με δική εμπειρία από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Σύνολο στην ΄Αρτα.

-Του Ευαγγελισμού, η ξανθιά κυρία γιόρταζε. Ντύθηκε ακριβά, κοσμική γαρ, κρέμασε στον ώμο της την ακριβή επώνυμη τσάντα της, High Society βλέπεις (θα μου πεις High Society με άντρα υπάλληλο του Δήμου Τρικκαίων δεν κολλάει) και διέσχισε την Ασκληπιού!

Όχι δεν πήγε να καμαρώσει τις κόρες της, μιας και η μια σπουδάζει στην Κύπρο και η άλλη κάνει καριέρα στας Ευρώπας.

Πήγε στη παρέλαση για να τιμήσει τους ήρωες αγωνιστές του 21. Έβαλε λοιπόν τα καλά της ύψωσε την τιμημένη ελληνική σημαία και κρέμασε πάνω στο καρυοφύλλι του αγωνιστή προπάππου της ένα περίτεχνο φέσι. Μπορεί το φέσι να μην το φόρεσε η ίδια, έχει φροντίσει όμως εδώ και 4-5 χρόνια να βάλει φέσι 2.800 ευρώ σε γνωστή ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου γαλλικής γλώσσας η οποία το φυσάει και δεν κρυώνει!!!

Σε εμάς γονιός ξεπερνά τα 4000 ευρώ και εμείς κάνουμε αγώνα σιωπής μην στεναχωρηθεί η κόρη που δίνει εξετάσεις.

Αφορμή μεγάλη συζήτηση στο fb μεταξύ φροντιστών.

Το κύριο θέμα άλλο. Καθηγητές έρχονται κάνουν αίτηση εργασίας προσλαμβάνονται και αν έρθει η στιγμή να πάνε για 5-6 ώρες ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία μας παρατάνε στην μέση της πορείας. Χωρίς κανένα ενδοιασμό ντροπή ή προβληματισμό για τους μαθητές που αναλάβανε να προετοιμάσει.  Χωρίς να σε έχουν ενημερώσει από πριν βρε αδερφέ. Τι μαλάκες τους έχεις;  Να κάνουν την δουλίτσα τους θέλουν . Να μαυλίσουν και ιδιαίτερα μέσα από την φροντιστηριακή αναγνώριση. Και ενώ η ηττοπάθεια μας κυρίευε φθάσαμε και στο θέμα των φεσιών. Άλλη γάγγραινα για τον κλάδο μας. Και εδώ ηττοπάθεια. Δεν δικαιούμαι να δείξω το κατέβασμα του κεφαλιού μας. Ούτε ο Παπαχρόνης ή ο κάθε άλλος φονιάς δεν σκύψανε το κεφάλι τόσο. Τα κεφάλια κάτω συνάδερφοι τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε. Το κράτος μας γειώνει λέγαμε ξανά και ξανά σε συζητήσεις μας.  Εγώ μου είπε συνάδερφος φύγανε να διοριστούν για φροντιστηριακές ώρες 3 καθηγητές και για μια εβδομάδα υπολειτουργούσα σαν φροντιστήριο. Μετά έχω και πάνω από 10000 ευρώ φέσια. Εδώ σταματάν τα πάντα. Κομπιάζεις τι να πεις. Απλά τα ίδια ο ένας τα ίδια ο άλλος. Και το κακό τα φορολογούμαστε αφού κόβονται οι αποδείξεις όλες. Που να πεις τον πόνο σου μας λέει φίλος από την Μακεδονία. Δώσαμε ραντεβού να τα πούμε με το νέο έτος. Να ξανακλάψουμε όλοι για καμιά ωρίτσα στο messenger.

Ναι φίλοι μου. Κανένας νόμος δεν μας καλύπτει για την εγκατάληψη στην μέση της εκπαιδευτικής πορείας από καθηγητές αλλά ακόμη και για τα φέσια. Τρέχεις στα δικαστήρια δικαιώνεσαι πανηγυρικά αλλά χρήματα δεν μπαίνουν στο ταμείο. Ποτέ δεν έρχεται ο γονιός οφειλέτης. Πρέπει να τον ξανά κυνηγήσεις νέα δικαστικά έξοδα και ποτέ δεν καταφέρνεις κάτι. Και εδώ το κράτος άχρηστο οι νόμοι ανύπαρκτοι. Απλά κάνουμε μια προσπάθεια, αλλά στο τέλος ο φεσατζής σε γλεντάει. Το κράτος και οι νόμοι τίποτε δεν προσφέρουν. Μόνο πρόστιμα ξέρουν να ρίχνουν.

Είναι φτιαγμένα όλα υπέρ του τζερεμέ γονιού είπε είναι φίλος. Μα σε εμάς αν δει κάποιος από κοντά τον αγώνα μας αυτά είναι σε δεύτερη μοίρα. Πρώτος στόχος μας η επιτυχία του παιδιού. Σε αυτόν εστιάζομαι όλο τον αγώνα μας. Εκεί μέχρι να κλείσουμε τα μάτια το βράδυ η σκέψη μας. Πώς να καλύψουμε τα κενά τους.

Έρχεται όμως το καλοκαίρι χαίρεσαι με την επιτυχία του και μετά πάλι  η κατάθλιψη. Μετράς τα φέσια βλέπεις την φάτσα του μαθητή μπροστά σου αλλά και του απόντα γονιού και αγανακτείς. Ο λόγος είναι γιατί αυτό το παιδί ζει σε τέτοιο περιβάλλον.

Κοιτάς τις τρέχουσες πληρωμές βλέπεις τα έξοδα χρονιάς και ο κρύος ιδρώτας είναι το λιγότερο που σε κυριεύει.

-Να ρε φίλε έλεγα σε συνάδερφους γιατί σε αυτή την ηλικία είμαι 12 ώρες στο πόδι. Με σύνεση και εργασία να βγουν πέρα όλα τα έξοδα. Όλα και στην ώρα τους. Αυτός/η που σήμερα σε πούλησε ψυχρά αν κάποιο μηνιάτικο της αργούσε, θα σε έδινε στεγνά σε επόπτη και κάθε άλλο κρατικό φορέα. Εσύ μούγκα. Μάζεψε τα χρήματα και στην ώρα οι πληρωμές. Αυτό μόνο θέλει το κράτος από εσένα.

Οι Έλληνες Φροντιστές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης, και της πανδημίας στάθηκαν αρωγοί στην Ελληνική οικογένεια, η οποία ονειρεύεται να σπουδάσουν τα παιδιά της. Στην φτωχή και μεσαία Ελληνική οικογένεια.

Αλλά και εμείς θέλουμε από τις οικονομίες σας το ποσό που μας αντιστοιχεί για να μπορούμε να ονειρευόμαστε μέσα από την δουλειά μας. Σας θέλουμε δίπλα μας όπως κάναμε εμείς στα παιδιά σας. Kλείνω με ένα ωραίο κείμενο συναδέρφου του κ. Παπαγιαννούλη.

Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ Ο ΠΩΛΩΝ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο του 2021

Στο φροντιστήριο του Ριρή, ο ιδιοκτήτης προσπαθεί απεγνωσμένα να μαζέψει χρωστούμενα δίδακτρα για να πληρώσει τους μισθούς του περυσινού Δεκέμβρη των καθηγητών. Τηλεφωνεί στους οφειλέτες γονείς:

-Καλησπέρα σας κυρία Φερνογύρου, τηλεφωνώ από το φροντιστήριο «ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΣΗΣ».

-Μη μου πείτε, ότι ο Ριρής μου ήταν ασυνεπής, γιατί η ασυνέπεια είναι κάτι που δεν αντέχω!

-Κυρία Φερνογύρου, σας τηλεφωνώ για το οικονομικό θέμα, έχετε να μας πληρώσετε εδώ και 12 μήνες! Μπορείτε σας παρακαλώ να έλθετε για να διευθετήσουμε το θέμα ;

-Βεβαίως, θα σας πληρώσω άμεσα, καθότι σήμερα μπήκε το ΕΚΑΣ της γιαγιάς του Ριρή.

-Καλησπέρα σας και από κοντά κυρία Φερνογύρου ! Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι αντιμετωπίζουμε πολλαπλά προβλήματα, καθότι έχουμε κάνει ρύθμιση στην εφορία, στο ασφαλιστικό ταμείο, στη ΔΕΗ, στην τράπεζα, στον εκμισθωτή, στο μανάβη, στην καθαρίστρια και μας είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουμε !

-Μα κι εγώ για ρύθμιση ήλθα να σας προτείνω ! Λοιπόν αυτή τη στιγμή έχω μαζί μου τα δίδακτρα της περυσινής πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη !

-Κυρία Φερνογύρου μη μας εμπαίζετε, γιατί έχουμε απαγάγει το Ριρή, τον έχουμε σε ασφαλές μέρος και δεν θα τον ελευθερώσουμε αν δεν καταβάλετε άμεσα όλο τον περυσινό Δεκέμβριο !

-Μη μου το κάνετε αυτό, γιατί αύριο φεύγει για πενταήμερη στις Μαλδίβες!

-Τέλος πάντων, τι μπορείτε να μας πληρώσετε παραπάνω;

-Ότι έχει μέσα το πορτοφόλι μου αυτή τη στιγμή, μισό λεπτό να δω ! Μα τι βλέπω – είναι άδειο α ! τώρα θυμήθηκα, είχα αγοράσει δωράκι κολόνια Armani στον Ριρή. Μπορώ όμως κύριε διευθυντά να σας δωρίσω την κολόνια για να ισοφαρίσουμε το Δεκέμβριο !

-Κυρία Φερνογύρου και τα κάλλη σας να μου χαρίζατε, το μόνο που θα καταφέρνατε θα ήταν να κάνετε πιο γλυκιά την καταστροφή μου !

-Κύριε διευθυντά, της «ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΣΗΣ» αίσχος το υπονοούμενο, ελευθερώστε άμεσα το Ριρή, – άλλωστε είστε ιδιαίτερα άσχημος !

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΤΡΑΣ