12.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ….

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος

Για εκείνους που τον έζησαν και τον γνώρισαν καλύτερα το δίστιχο: «ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός» της γνωστής επιτυχίας του Νότη Σφακιανάκη, ταιριάζει γάντι στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Μαρίνου Γαρνέλη και δικαιολογεί απόλυτα τα συναισθήματα θλίψης που προκάλεσε το ξαφνικό άκουσμα του πρόωρου θανάτου του.
Γιατί ο αείμνηστος Μαρίνος, που με δεμένες για πάντα τις εγκόσμιες αποσκευές του έφυγε χθες 12 Ιανουαρίου 2022 από το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, δεν χρειάζονταν το κρύο χέρι του θανάτου για να του περιχαράξει το αληθινό πρόσωπο. Γιατί πολλά χρόνια πρωτύτερα, από έφηβος κιόλας, είχε μπει στο μονοπάτι των ξεχωριστών και είχε αποδείξει έγκαιρα πως έμελλε να είναι μια από τις αντιπροσωπευτικότερες βαθιές Κρητικές συνειδήσεις, εκείνες τις προορισμένες να επαληθεύουν τη μοίρα των ημερών τους και να ενσαρκώνουν, στην προσωπική τους δοκιμασία, την εποχή τους. Γιατί λεβεντάνθρωπος, αυστηρός στην όψη, όρθιος στην ψυχή, αριστοκράτης στην παράσταση, στρατιώτης της ολότητας και αθεράπευτα «Βουργαρέλο-λάτρης» ήταν ο Μαρίνος Γαρνέλης. Πειθαρχημένος στα συμπεράσματα που η «στέρεη» οξυδέρκεια και σαφήνεια του νου του προκαθόριζε, παρά την βασανιστική δοκιμασία της υγείας του διατήρησε ως την ύστατη πνοή του ανήσυχη επαγρύπνηση πάνω στα ποικιλόμορφα ιστορικά, θρησκευτικά και κοινωνικά, ζητήματα, που τον απασχολούσαν. Και ήταν να θαυμάσεις ότι αυτός, ο άκαμπτος, ο αλώβητος στους πειρασμούς της σκοπιμότητας, ο ξένος και ξενιτεμένος των συμβιβασμών, ο ελεύθερος μέσα στην ελευθερία και ισοβίτης δεσμώτης της καθαρής λογικής, μπορούσε έξαφνα να ξεσηκώσει όλους τους ανέμους, προκειμένου να υπερασπιστεί ό, τι θεωρούσε ηθικό και δίκαιο αλλά και χρήσιμο για την δεύτερη πατρίδα του, το αγαπημένο του Βουργαρέλι και τους ανθρώπους του, αδιαφορώντας αν με την επιμονή του έφερνε αναταραχή στους κατά καιρούς ιθύνοντες.
Ο Μαρίνος Γαρνέλης ωστόσο, στη μακρά διαδρομή του ως υψηλόβαθμο όργανο του νόμου και της τάξης αγάπησε πραγματικά τα ακριτικά Τζουμέρκα και παρότι γνήσιο τέκνο της λεβεντογέννας Κρήτης, δεν δίστασε να πολιτογραφηθεί Βουργαρελιώτης και γενικότερα Τζουμερκιώτης. Αλλά τα περισσότερα χαρίσματα και τα πολύ λιγότερα μειονεκτήματα του ανδρός, η ισχυρή αλλά και ιδιαίτερη προσωπικότητά του, το υψηλό πατριωτικό του φρόνημα, η βαθειά χριστιανική του πίστη, η εντιμότητα, η γενναιότητα, το ήθος, η ευαισθησία, η ειλικρίνεια,, η ευγένεια, η ικανότητα, και κυρίως η μεγάλη προθυμία του να φανεί χρήσιμος όπου και όταν το καθήκον το επέβαλε, έκανε την πλειονότητα των συγχωριανών του να τον νιώσουν δικό τους άνθρωπο. Και παρά τις ίδιες ιδεολογικό-πολιτικό-κομματικές πεποιθήσεις του, τα αναπόφευκτα λάθη και παραλείψεις ως πολυσχιδώς δρώντος δυναμικού ανθρώπου, οι Τζουμερκιώτες και ειδικότερα οι Βουργαρελιώτες σε ανταπόδοση της άδολης αγάπης του για κείνους τον εξέλεξαν δύο φορές ως Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων.
Αυτός, λοιπόν, ήταν ο Μαρίνος Γαρνέλης. Ο ένας ανάμεσα στους πολλούς, ο σκληρός αντάρτης του εαυτού του, ο ενάντιος των ατομικών του συμφερόντων,: ο υπερήφανος άνδρας, ο ανεπιτήδευτα ευγενής, ο σπάταλος της αγάπης, ο απάνθρωπα γενναίος και ανθρώπινα συναισθηματικός και αδύναμος, που έκρυβε τη νοσταλγία του ξενιτεμένου από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, είναι να απορείς πως μπόρεσε να αντέξει τη γνώση του τέλους. Και εκεί, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στωικά, με το χαμόγελο στα χείλη, να το αποδεχθεί…
Ο γράφων, είχε την τύχη να τον γνωρίσει καλύτερα και να συνδεθεί μαζί του με στενή και ειλικρινή φιλία.. Σήμερα πέρα από τη θλίψη για τη μεγάλη απώλεια, και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τους οικείους του μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αισθάνεται και ευτυχής γιατί ο αείμνηστος Μαρίνος τίμησε τη φιλία αυτή, με ειλικρίνεια, συνέπεια και αμοιβαιότητα. Τον αποχαιρετά, εκφράζοντας την οδύνη του , που τη συνοδεύουν όμως, μια υπόσχεση και μία έκκληση.
Η υπόσχεση είναι, πως, όταν φθάνει στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στο Βουργαρέλι θα φροντίζει να ανάβει ένα κερί στη μνήμη του. Εκεί για αυτόν πάντα θα τον συνοδεύει νοερά ο καλός του φίλος, ο Μαρίνος. Και η έκκληση απευθύνεται προς τους ιθύνοντες της δημοτικής αρχής Κεντρικών Τζουμέρκων, να μεριμνήσουν για την πραγματοποίηση, σε εύθετο χρόνο, μιας εκδήλωσης, αφιερωμένης στη ζωή, τους αγώνες και το έργο του Μαρίνου Γαρνέλη.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα