ΑΠΟΨΗ – press

Ο δημογραφικός μαρασμός της Ηπείρου συνεχίζεται

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

  Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και μ’ αφορμή το κλείσιμο δεκάδων σχολείων στην Ήπειρο, είχα αναφερθεί συνοπτικά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί τονίζουν ότι το δημογραφικό εκτός των άλλων υποσκάπτει και τις προοπτικές επιβίωσης του έθνους, το πολιτικό σύστημα στη χώρα δυστυχώς αγνοεί ή αρνείται να αποδεχθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να αντιληφθεί ότι ο πληθυσμός της γερνά και κυρίως ότι το ζήτημα του brain drain λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με πολύμορφες επιπτώσεις.

   Στο ίδιο κείμενο μου, είχα κάνει αναφορά σε πρόσφατες έρευνες που καταδείκνυαν ότι:

«Τα τελευταία 10 χρόνια, εξ αιτίας κυρίως της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας το φυσικό ισοζύγιο έγινε ιδιαίτερα αρνητικό ( οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις), αλλά και το μεταναστευτικό ισοζύγιο, παρά την προσφυγική κρίση, είναι επίσης αρνητικό, καθώς πολλοί νέοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.»

Επισημαίνω ότι, χωρίς άμεσα και ρηξικέλευθα μέτρα και κυρίως χωρίς να αλλάξουν οι βασικές προτεραιότητες της χώρας, δεν επιτυγχάνεται αναστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, ο δημογραφικός μαρασμός θα συνεχίζεται και η ελληνική  ύπαιθρος θα αποψιλώνεται.

Πριν από λίγες μέρες, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε το ετήσιο δελτίο της, το οποίο  αποτυπώνει την μεταβολή του πληθυσμού της προηγούμενης χρονιάς.

 Προκύπτει λοιπόν ότι την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, υπάρχει “συρρίκνωση” του μόνιμου πληθυσμού της χώρας κατά 45.902 άτομα.

Για δε την Περιφέρεια Ηπείρου, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο συνταρακτικά, καθώς ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 2.280 (!!!) άτομα, χάνοντας ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο μια ολόκληρη κωμόπολη.

Η μείωση αυτή αφορούσε και τις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, ο μόνιμος πληθυσμός της οποίας την 1η Ιανουαρίου 2020 ήταν 333.265 και μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε στις 330.985, όταν στην απογραφή του 2011ήταν περίπου 337.000 άτομα.

Τα παραπάνω μπορεί μεν μην είναι τα επίσημα στοιχεία της απογραφής που είναι ακόμη σε εξέλιξη και υπό επεξεργασία, όμως είναι βέβαιο ότι προδικάζουν μία ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας και ειδικότερα της Ηπείρου.

Αυτή η εξέλιξη του πληθυσμού σε σχέση την προηγούμενη απογραφή του 2011, εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει και μια πρόσθετη ανησυχία, που αφορά πιθανές μεταβολές και στις έδρες των εκλογικών περιφερειών.

Η μείωση του πληθυσμού, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχει στην Ήπειρο, είναι πλέον βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών στις εκλογικές της Περιφέρειες, καθώς όπως γνωρίζουμε ο αριθμός των βουλευτικών εδρών τους καθορίζεται με βάση το νόμιμο πληθυσμό, όπως αυτός προκύπτει από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Αν λοιπόν οι εκλογές γίνουν μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων της πρόσφατης απογραφής, τότε το ενδεχόμενο η Ήπειρος να χάσει 2 Βουλευτικές έδρες είναι σχεδόν βέβαιο.

Συγκεκριμένα,  η Άρτα από τριεδρική θα γίνει διεδρική, ενώ η Θεσπρωτία θα ξαναγίνει μονοεδρική , όπως ήταν την δεκαετία 2001-2011…

Ασφαλώς και αυτό αποτελεί μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την περιφέρεια της Ηπείρου, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα βρεθεί μόνο με 10 Βουλευτές…

Ίδωμεν….