ΑΠΟΨΗ – press

«Η πύλη της Σοφίας» του Χάρη Κουδούνα

Της Κωνσταντίνας ΖΗΔΡΟΥ – Αρχαιολόγου

Οι συνθήκες εγκλεισμού, πίεσης και άγχους, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, επανέφεραν, πιο επίκαιρα και πιο έντονα, τα θεμελιώδη και αρχέγονα ερωτήματα ποιος είμαι, πού πάω, ποιος είναι ο προορισμός και ο σκοπός της ζωής, έστω και υποσυνείδητα, αναζητώντας, παράλληλα, διέξοδο.
Και το χειρότερο και δυσκολότερο δεν επικεντρώνεται στην εξεύρεση απαντήσεων αλλά στο γεγονός ότι όσο τα καλύπτουμε και τα θάβουμε βαθύτερα τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να ανασυρθούν στο προσκήνιο και να απαντηθούν. Βέβαια, ο κάθε απλός άνθρωπος, ο καθένας από εμάς, φαντάζει λογικό να σκεφτεί ότι τα προαναφερθέντα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τόσους σοφούς δασκάλους και φιλοσόφους. Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε εμείς να κινητοποιηθούμε, ακόμη και να προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις; Και όμως όλες οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα μας και γύρω μας και έκαστος ξεχωριστά δύναται να τις ανακαλύψει, βαδίζοντας την προσωπική και μοναδική διαδρομή του.
Αυτά ακριβώς τα βήματα της διαδρομής σκιαγραφεί στο βιβλίο του με τίτλο: «Η Πύλη της Σοφίας» ο Χάρης Κουδούνας. Ο συγγραφέας είναι ένας Έλληνας ο οποίος ζει μόνιμα, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και δημιουργεί στην όμορη Ιταλία. Πρόκειται για μία πολύπλευρη, βαθιά φιλοσοφημένη και άρτια καταρτισμένη προσωπικότητα. Έχοντας αντιληφθεί την απεραντοσύνη του σύμπαντος, τη μηδαμινή αλλά ταυτόχρονα μοναδική θέση του κάθε ανθρώπου μέσα σε αυτό, με απόλυτο οδηγό πάντα την αγάπη, ιχνηλατεί το μονοπάτι προς την αλήθεια, την αρμονία, τη γνώση, την αυτογνωσία και εν τέλει την ευτυχία και μοιράζεται αυτή του τη διαδρομή με όλους τους αναγνώστες του. Το βιβλίο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μυθιστόρημα, διανθισμένο με ιστορικές αλήθειες, φιλοσοφικό δοκίμιο, φιλοσοφικός οδηγός, ένα οδοιπορικό στην ανθρώπινη φύση, όπου προτείνονται τα σωστά βήματα στον καθένα μας ώστε να εντοπίσει τα σημάδια που θα τον οδηγήσουν στην ανακάλυψη της κρυμμένης μέσα του αλήθειας και τελικά στην ευτυχία και την πληρότητα.
Πιο αναλυτικά, το βιβλίο καταλαμβάνει 225 σελίδες. Μετά τα περιεχόμενα, τις ευχαριστίες και τον πρόλογο, ο αναγνώστης συναντά ένα σύντομο σημείωμα, το οποίο, με τρόπο λιτό και περιεκτικό, εισάγει στο κυρίως μέρος, όπου ξεδιπλώνεται η ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, ο Πέτρος, ένας νέος απλός καθημερινός άνθρωπος, πασχίζει να οριοθετήσει τη θέση του στο σύμπαν, το νόημα της ύπαρξής του, να κατακτήσει τη γνώση και να ακολουθήσει το «σωστό μονοπάτι», χωρίς όμως να γνωρίζει ποιο είναι ή πώς θα το βρει. Εντοπίζει σημάδια αλλά είτε τα παραβλέπει είτε δεν πετυχαίνει να τα ερμηνεύσει. Έτσι λοιπόν, μπερδεμένος και ίσως λίγο απογοητευμένος, αναζητά βοήθεια και καθοδήγηση. Η καλή του τύχη και οι συγκυρίες φέρνουν στον δρόμο του δύο εξαιρετικούς δασκάλους, τον δάσκαλο Αθανάσιο και τον δάσκαλο Νικηφόρο, δύο εξέχουσες προσωπικότητες, βαθιά φιλοσοφημένες. Αυτοί διακρίνονται για τη γνώση τους αλλά κυρίως για τη βαθιά αγάπη όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για ολόκληρο το σύμπαν. Αυτοί οι δύο «διδάσκαλοι ζωής» διαδέχονται ο ένας τον άλλο, αφήνοντας, ανεξίτηλα, τα σημάδια τους στην ζωή και την πορεία του Πέτρου. Ιδιαίτερα, η σχέση του με τον δάσκαλο Νικηφόρο θα καθορίσει, ουσιαστικά, τη μετέπειτα πορεία και εξέλιξή του. Ωστόσο, παρόλα τα εμπόδια, τις απογοητεύσεις, τις λύπες ο Πέτρος θα τα καταφέρει. Θα διαμορφώσει τη ζωή του όπως εκείνος θέλει. Θα βρει απαντήσεις. Θα ανακαλύψει τη δική του πορεία και μέσω της γνώσης και της αγάπης θα οδηγηθεί στην αλήθεια και την αυτογνωσία.
Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται κατά βάση στην Ιαπωνία και στην Πύλη Τρικάλων, με αρκετές αναφορές όμως και σε άλλα σημεία της γης. Οι ζωντανές περιγραφές, οι υπέροχες εικόνες της φύσης, οι κατανοητά διατυπωμένες φιλοσοφικές ρήσεις, η αναφορά σε ποικίλες προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, ο φιλοσοφικός διάλογος που εξερευνά την ανθρώπινη ψυχή, το πάντρεμα της ανατολικής και δυτικής σκέψης μέσα από την απόλυτη αγνή και άδολη χριστιανική αγάπη διανθίζουν, δημιουργικά, το σύνολο του βιβλίου. Με γλώσσα απλή και κατανοητή, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά και μέσα στον χρόνο. Γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς και τρόπους σκέψης. Κυρίως όμως, διεισδύει, χωρίς φόβο, στα μύχια της ψυχής και του μυαλού του. Γιατί ακριβώς ο Πέτρος είμαστε όλοι εμείς. Οι ερωτήσεις του είναι δικά μας αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία είτε έχουμε πλέον ξεχάσει ή παραμελήσει είτε φοβόμαστε να τα διατυπώσουμε ή έχουμε απογοητευτεί και εγκαταλείψει.
Μετά την ολοκλήρωση του βασικού κορμού του βιβλίου, ακολουθεί ο λιτός επίλογος, περιλαμβάνοντας περισσότερο τα συμπεράσματα του συγγραφέα. Το επόμενο κεφάλαιο, με την ανάλυση των συμβολικών ονομάτων των πρωταγωνιστών, λειτουργεί ως ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο κατανόησης. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί το αφιερωμένο στη βυζαντινή Μονή της Πόρτας Παναγιάς, έναν χώρο αγαπημένο και σημαδιακό για τον Πέτρο. Στη συγκεκριμένη μονή μάλιστα, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα του Χ. Κουδούνα, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του «Το αποκωδικοποιημένο μυστικό της Πόρτας Παναγιάς», φιλοξενήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα, κατά τον 13ο αι., οι Ιεροί Λίθοι της Οικίας της Θεοτόκου από τη Ναζαρέτ, προτού μεταφερθούν στο Λορέτο της Ιταλίας όπου βρίσκονται έως σήμερα. Τέλος, το πόνημα του Χ. Κουδούνα συμπληρώνεται με το βιογραφικό και την εργογραφία του συγγραφέα.
Συνολικά, το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει ένα απαραίτητο, για όλους μας, πνευματικό ταξίδι προς την αυτογνωσία, διανθισμένο με ποικίλες ιστορικές, γεωγραφικές, πολιτιστικές και φιλοσοφικές λεπτομέρειες. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως μία πνευματική και συναισθηματική όαση, ως ένα αντίδοτο στην απάθεια και την απομάκρυνση, ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό, την οποία βιώνουμε μέσα στην υλιστική και κυνική εποχή μας. Καθένας μας οφείλει στον εαυτό του να τον γνωρίσει, να τον συγχωρέσει, να τον βελτιώσει, να τον φροντίσει, να τον αγαπήσει και να διαβιώσει αρμονικά μαζί του. Μόνο τότε θα καταφέρει ο άνθρωπος να βρει τη γαλήνη, την αρμονία και ίσως και την ευτυχία. Και μόνο αφού τα βρούμε με τον εαυτό μας, θα επιτύχουμε να φροντίσουμε τη φύση και τους γύρω μας και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!