ΑΠΟΨΗ – press

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΥΚΙΩΝ

Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος για την μη αξιοποίησή του;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής μας ατζέντας όσον αφορά την Άρτα, είναι σαφώς το περίφημο Γεωθερμικό Πεδίο Συκιών στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, το οποίο κατά καιρούς επαναφέρουμε στην επικαιρότητα, προκειμένου να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι για το Γεωθερμικό Πεδίο Συκιών, είχε μιλήσει σε συνέντευξη προς την εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ», ο πρώην νομάρχης κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, για το οποίο αναφέρθηκε ότι ήταν μια από τις προτεραιότητες της θητείας του, ως τελευταίου νομάρχη της Άρτας. Την ίδια περίοδο δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ και ένα άρθρο του πρώην δημάρχου Νικολάου Σκουφά και πολιτευτή πλέον της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστάθιου Γιαννούλη, στο οποίο αναφερόταν στο ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει στην τελευταία προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας σε διαγωνισμού για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων εκμετάλλευσης.
Ο ίδιος ο Ευστάθιος Γιαννούλης, ως δήμαρχος, είχε υποδεχθεί τελευταία φορά το 2014 την Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, η οποία στην επιτόπια επίσκεψή της επανέλαβε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει θέσει μεταξύ άλλων ως πρωταρχικό της στόχο την άμεση αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκιών Άρτας ικανοποιώντας από τη μια, ένα πάγιο αίτημα των φορέων και κατοίκων της περιοχής και από την άλλη, κάνοντας πράξη τους στόχους και τις προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ζήτησε μάλιστα τη συνεργασία όλων προκειμένου τάχιστα να προωθηθεί η δημιουργία του Γεωθερμικού Πεδίου που θα συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας καθώς η αξιοποίηση της γεωθερμίας ενδείκνυται για χρήσεις που αφορούν στη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την αντιπαγετική προστασία, την κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών καθώς και τον ιαματικό τουρισμό.

ΠΑΥΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Διαβάζοντας την κατάσταση των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλλει αίτηση για την αδειοδότηση και την υποβολή επενδυτικών προτάσεων εκμετάλλευσης, επικοινωνήσαμε με κάποιους από τους εκπροσώπους τους προκειμένου να καταγράψουμε την δική τους άποψη για το θέμα της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Συκιών.
Οι απαντήσεις που λάβαμε είναι ότι η ενεργειακή απόδοση του συγκεκριμένου πεδίου, δεν είναι συμφέρουσα για την δημιουργία μεγάλων επενδύσεων, καθώς οι τεχνικές μελέτες που οι ίδιοι έκαναν αποτύπωναν χαμηλό θερμοενεργειακό φορτίο για τις χρήσεις που ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν.
«Αν θέλαμε μεγαλύτερη θερμοενεργειακή απόδοση, θα χρειαζόταν να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες, εργασίες και επενδύσεις, που θα καθιστούσαν το αποτέλεσμα μη αποδοτικό οικονομικά» μας λέει ένας από τους τότε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
Σύμφωνα με τη Τεχνική Μελέτη του ΙΓΜΕ, ερευνήθηκε στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ το γεωθερμικό πεδίο Συκιών Άρτας με οκτώ (8) ερευνητικές γεωτρήσεις μικρής διαμέτρου και μία μεγάλης διαμέτρου. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ υπήρξε γεωλογικό πρόγραμμα από το Μάιο 2003 έως τον Οκτώβριο του 2006, όπου ανορύχθηκαν δύο γεωτρήσεις μικρής διαμέτρου και μία μεγάλης.
Η έκταση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου είναι περίπου 11,2km2, ενώ με πιθανή επέκταση φθάνει τα 64,5 km2. Η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενο από 280μ στα ανατολικά και φθάνει τα 480μ στα δυτικά. Η θερμοκρασία του νερού, το οποίο ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά, κυμαίνεται από 32οC έως 50οC. Η γεωθερμική βαθμίδα υπολογίζεται στους 5οC έως 11οC ανά 100μ.
Η παροχή κατά την άντληση ήταν 40 m3/h με θερμοκρασία 44οC. Εκτιμάται ότι η παροχή μπορεί να φτάσει τα 100m3/h και η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει στους 47οC με 50οC. Στην τροποποίηση των ορίων του πεδίου, όπως ορίστηκε με την Υ.Α.∆9Β.∆/Φ166/7859/1392 / 2009 (ΦΕΚ 1058 Β΄/2009), αναφέρεται παροχή περίπου 140 m3/h. Μέσω μοντελοποίησης υπολογίστηκε ότι για μακροχρόνια λειτουργία διάρκειας 10 ετών και ετήσια λειτουργία της γεώτρησης για 7 μήνες το χρόνο (Οκτώβριο-Απρίλιο) με σταθερή παροχή 100m3/h, η στάθμη κατεβαίνει κατά 56,5μ, ενώ με το σταμάτημα της άντλησης επανέρχεται σύντομα στην αρχική στάθμη.
Σύμφωνα με την Τεχνική Μελέτη, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε επένδυση στην γεωθερμία πρέπει να αξιολογηθεί το γεωθερμικό πεδίο με αντλήσεις μακράς διαρκείας σε παραγωγικές γεωτρήσεις. Επίσης, λόγω των διαλυμένων αλάτων και του υδρόθειου που περιέχεται στα γεωθερμικά ρευστά, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως οι επικαθίσεις αλάτων στις σωληνώσεις, διαβρώσεις σωληνώσεων και εξοπλισμού και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (οσμές υδροθείου, επιβάρυνση εδαφών).
Έτσι, πρέπει να γίνουν κατάλληλες μελέτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως:
Προσθήκη χημικών που εμποδίζουν τις επικαθίσεις αλάτων
Χρήση εναλλακτών θερμότητας
Χρήση συστήματος υπόγειου εναλλάκτη θερμότητας
Επαναεισαγωγή των χρησιμοποιούμενων γεωθερμικών ρευστών
Δέσμευση υδροθείου.
ΧΡΗΣΕΙΣ.
Οι πιθανές χρήσεις των γεωθερμικών ρευστών μπορούν να περιλαμβάνουν:
Θέρμανση θερμοκηπίων, όπου οι ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης τυπικής καλλιέργειας είναι περίπου 180 με 150 kW/στρ, χωρίς να αποκλείονται καλλιέργειες μικρότερων ενεργειακών αναγκών (π.χ. σπαράγγια με ενεργειακές ανάγκες 25-30kW/στρ).
Ιχθυοκαλλιέργεια
Αντιπαγετική προστασία
Κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων
Θέρμανση οικισμών
Σύσταση ιαματικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου, λόγω του εμπλουτισμού των γεωθερμικών ρευστών σε υδρόθειο.
Υπάρχει CO2 το οποίο μπορεί να παρουσιάσει οικονομικό ενδιαφέρον αφού με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στη γεώτρηση είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του στα θερμοκήπια για την ταχύτερη αύξηση των φυτών.

ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ


Το τμήμα Φυσικών πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τον υπολογισμό του θερμοενεργειακού φορτίου και την αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Συκιών Άρτας σύμφωνα με την Τεχνική Μελέτη του ΙΓΜΕ και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
Τα στοιχεία του πεδίου με μέγιστη παροχή και θερμοκρασία μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 27στρ τυπικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ανάλογα, σε περιπτώσεις καλλιεργειών μικρής ενεργειακής ανάγκης, η μέγιστη έκταση, η οποία μπορεί να καλυφθεί ενεργειακά, είναι περίπου 160στρ.
Όπως είναι κατανοητό, τελικά το γεωθερμικό πεδίο Συκιών, δεν είναι το Ελντοράντο της περιοχής, το οποίο τόσο καιρό πιστεύαμε. Και είναι πραγματικά περίεργο, καθώς η ενημέρωση αυτή έχει λάβει χώρα από το έτος 2013, οπότε και είναι κατανοητό, ότι είναι γνωστή τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, η πραγματική κατάσταση.
Εκτός λοιπόν κι αν υπάρχει άλλη αντίθετη ενημέρωση και πληροφόρηση, εκτιμούμε ότι κλείνει ο κύκλος του δημοσίου διαλόγου που αφορά την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκιών, καθώς η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περιορίζεται σε μόλις 27 στρέμματα τυπικών θερμοκηπειακών καλλιεργειών, μια αληθινά μικρή έκταση, αναφορικά με αυτό που περιμέναμε.