ΑΠΟΨΗ – press

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ:
Έφυγε όπως έζησε, με ταπεινότητα

Μια εμβληματική μορφή για την πρόσφατη ιστορία της χώρας και της ιδιαίτερής του πατρίδας της Άρτας, ο Δημήτρης Τσοβόλας, ξαφνικά, απεβίωσε σε ηλικία 80 χρονών.
Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι παρότι σχεδόν 20 χρόνια απείχε από την ενεργό πολιτική, όλοι μας έχουμε μια ιστορία να θυμηθούμε για τον Τζουμερκιώτη πολιτικό, δικηγόρο και πάνω απ’όλα άνθρωπο, το ήθος του και πάνω απ’όλα τον χαρακτήρα του.
Τα τηλέφωνα που λαμβάνουμε από όλη την Ελλάδα, από φίλους, που είχαν κι αυτοί την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Δημήτρη Τσοβόλα, κάνουν λόγο για ένα ευγενή άνθρωπο, έναν ακέραιο χαρακτήρα και πάνω απ’όλα ένα παράδειγμα ψυχικού σθένους.
Μάλιστα οι δικηγόροι ιδίως της Αθήνας, μιλάνε για ένα καλό επιστήμονα, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, αλλά και ταπεινού ρέκτη της Δικαιοσύνης, ο οποίος έδειχνε σεβασμό στους συναδέλφους του και την διαδικασία.
Μάλιστα η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, της οποίας ήταν μέλος και τον είχε βραβεύσει στο τελευταίο συνέδριο της στα Ιωάννινα, αποφάσισε να ονομάσει την αίθουσα της στο Εφετείο Αθηνών με το όνομα του αρτινού δικηγόρου και πολιτικού.
Στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Άρτα, η θλίψη ήταν πολύ μεγάλη και ιδίως για το ξαφνικό του δυσάρεστου αγγέλματος, καθώς κανένας δεν γνώριζε ότι αντιμετώπιζε μια σοβαρή ασθένεια.

Το βιογραφικό
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 80 ετών ο αρτινός πολιτικός, δικηγόρος και πρώην υπουργός, Δημήτρης Τσοβόλας.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής, όντας διασωληνωμένος αφού έδινε σκληρή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης
Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.
Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε. Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.
Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και είχε δυο παιδιά, την δικηγόρο και συνεργάτη του Λυδία και τον καρδιολόγο Κωνσταντίνο.
Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 θα γίνει η κηδεία του, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.