ΑΠΟΨΗ – press

H Επιστολή δέκα επιχειρήσεων στην Άρτα για το ανεπαρκές δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και ο κοινωνικός αυτοματισμός της Περιφέρειας

Από το 2012 η περιοχή της Άρτας έχει χαρακτηρισθεί κορεσμένη όσον αφορά το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και για το Λόγο αυτό δεν επιτρέπονται να γίνονται νέα έργα Α.Π Ε και ειδικότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη περιοχή και από αγροτικές και κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες.

Αντί αυτού διαβάζουμε ότι σχεδιάζονται επενδύσεις φωτοβολταϊκών μεγάλης ισχύος (Πουρνάρι Άρτας 100 MW, Καμπή 50 MW, Καμπή 20 MWK.T λ.)

Από το 2018 σε ενημερωτική ημερίδα της ΡΑΕ για τα Ιωάννινα ανακοινώθηκε η αναβάθμιση του δικτύου των περιοχών Άρτας και Ιωαννίνων με την προσθήκη νέων υποσταθμών (Επιστολή ΡΑΕ 0-71841/09 05.2018}

Επίσης, το Δεκέμβριο του 2019 (30/12/2019) ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κύριος Γεράσιμος Θωμάς σε σχετική ερώτηση για τον Αποκλεισμό Αγροτών και Παραγωγικών Φορέων του Νομού Άρτας από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ είχε τονίσει τα εξής: [.. J Αναφορικά με το ζήτημα της εξάντλησης της δυνατότητας απορρόφησης νέας ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ στο Ν. Άρτας, στο Σχέδιο Ανάπτυξης Μκτύου (ΣΑ \) περιόδου 2019-2023, προβλέπεται ως πιλοτικό έργο, η επαύξηση του ΚΥΤ Αράχθου με την προσθήκη τρίτου μετασχηματιστή ισχύος. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2020 και ήδη οι Διαχειριστές των Δικτύων έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Παρόλα αυτά και ενώ η προσθήκη ενός επιπλέον μετασχηματιστή για την περιοχή των Ιωαννίνων που είχε ανακοινωθεί από η ΡΑΕ το 2018 φτάνει από όσο ενημερωνόμαστε στην ολοκλήρωση του. για την περιοχή της Άρτας δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντίστοιχη διαδικασία; Υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση;

Το τελευταίο διάστημα η αύξηση της τιμής του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις και τις αγροδιατροφικές μονάδες οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κατάφεραν μετά κόπων να επιβιώσουν Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δυστυχώς δε βλέπουμε να αποκλιμακώνεται στο προσεχές μέλλον το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας

Παρακολουθούμε συνεχώς ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων για σχεδιασμό και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ιδίων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δυστυχώς στην πράξη. όσοι επιχείρησαν να κάνουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, λαμβάνουν από το ΔΕΔΔΗΕ μια απάντηση περί κορεσμού των δικτύων και για αναμονή των αιτήσεων τους ΕΑΝ στο μέλλον υπάρξει κάποια αλλαγή. Οι περισσότερες επιχειρήσεις της Άρτας πλέον δεν μπαίνουν καν στο κόπο να υποβάλουν αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, γνωρίζοντας το πρόβλημα.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο παρακαλούμε να επιταχύνετε ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες για την προσθήκη νέου μετασχηματιστή, ο οποίος έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα

Επίσης, να μας ενημερώσετε εάν στο διαγωνισμό προμηθειών 508110 του ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία δημοσίευσης 12/11/2021 και προϋπολογισμού 21.243.750,00 ΕΥΡΩ, στον οποίο προβλέπεται η προμήθεια 15 Μ/Σ Ισχύος 40/50 MVA υπάρχει σχεδιασμός ένας από αυτούς τους μετασχηματιστές να τοποθετηθεί στην Άρτα, ώστε επιτέλους να αρθεί ο αποκλεισμός της Άρτας, από την εγκατάσταση ΑΠΕ

Θα πρέπει επιτέλους να μπορούν οι επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, τα συσκευαστήρια φρούτων και οι αγροτικές μονάδες (πτηνοτροφεία, κ.τ,λ.) της Άρτας να εγκαταστήσουν ΦΒ Net-metering ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Επίσης ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών NETMETERING σε επιχειρήσεις και αγροδιατροφικές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν από την υπέρμετρη αύξηση που βλέπουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες»

Οι επιχειρήσεις που υπογράφουν : ΚΑΡΑΛΗΣ Α Ε., Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ EE, ΙΟΝ, ΑΓΡ. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ, ΑΓΡ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΡΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ, ΚΑΚΟΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ IKE, ΓΑΤΣΙΟΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ, ΑΦΟΙ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΕ – ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΜΠΕΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός της Περιφέρειας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν είχε επισκεφθεί την Άρτας, στην ομιλία του στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ είχε αναφερθεί στην οικονομική ενεργειακή κρίση και είχε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και πολλά χρόνια είχε εντοπίσει το πρόβλημα και είχε ζητήσει με μέτρα όπως το netmetering και το εξοικονομώ κατ’οίκον, τα φωτοβολταϊκά στέγης, να μπορέσει ο μέσος πολίτης και η επιχείρηση να μειώσει το κόστος της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιχειρήσεις που διαμαρτύρονται λοιπόν έχουν δίκιο: έχουν δικαίωμα να έχουν φθηνότερο ρεύμα, αλλά το κράτος και ιδίως ο ΔΕΔΔΗΕ αδρανεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Και σήμερα που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται απαγορευτικό, είναι περισσότερο έντονο από ποτέ το πρόβλημα αυτό.
Ερωτήσεις για το θέμα έκανε και η Όλγα Γεροβασίλη (το οποίο είχαμε αναδείξει ως κυρίως θέμα) αλλά και άλλοι πολιτικοί. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στο θέμα του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Άρτας.
Θέλουμε όμως να αναδείξουμε ένα ζήτημα. Για το πρόβλημα αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου, επί μακρώ παίζει το παιχνίδι της στρουθοκαμήλου, που χώνει το κεφάλι της στην άμμο. Εκτός αυτών όμως, ειδικά για την περίπτωση της Άρτας (ή μάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας) έχει δημιουργήσει συνθήκες όχι απλής παραπληροφόρφησης, αλλά κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά.
Και παρά το γεγονός ότι με επιστημονική αρθρογραφία μέσα από την εφημερίδα μας και συνεντεύξεις με κορυφαίους επιστήμονες του είδους, διαφάνηκε ότι έχει περάσει η σκοπούμενη παραπληροφόρηση της Περιφέρειας, που ανέφερε σε πρόσφατη γνωμοδότησή της ότι “Πρόσθετος λόγος, όπως τονίστηκε, είναι η ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την κατασκευή δικτύου μέσης τάσης εκ μέρους των επενδυτών μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων” για μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα, όταν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά δεν έχουν καμία σχέση με το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά συνδέονται απευθείας στον ΑΔΜΗΕ. Ο κοινωνικός λοιπόν αυτοματισμός βρήκε έδαφος στην περίπτωση των αρτινών επιχειρήσεων που τρώνε “μαύρο” επί δώδεκα χρόνια, εν αντιθέσει με τα λατρευτά Ιωάννινα που ολοκληρώνεται η ολοκληρωση νέου υποσταθμού, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι “ότι σχεδιάζονται επενδύσεις φωτοβολταϊκών μεγάλης ισχύος (Πουρνάρι Άρτας 100 MW, Καμπή 50 MW, Καμπή 20 MWK.T λ.)», οι οποίες όμως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ. Ας αναλάβει επιτέλους η Περιφέρεια τις πολιτικές της ευθύνες και να μην παραπλανεί τους επιχειρηματίες για την πραγματικότητα.