ΑΠΟΨΗ – press

in memoriam ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ: Ηπειρώτης πολιτικός με μεγάλη προσφορά

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Ηπείρου, ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και στην περιοχή της Άρτας.
Τον είχαμε γνωρίσει καθώς είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπαγεωργίου, τότε Υφυπουργό Υγείας. Αν και δεν ήταν υπουργός εκείνη την περίοδο, ο τίτλος τον ακολουθούσε παντού στις προσφωνήσεις.
Σε όλες τις επερωτήσεις στην Βουλή συμμετείχε για το συμφέρον της Ηπείρου, ενώ ως νομικός ήταν πρωτεργάτης μεγάλων αλλαγών στην Δικαιοσύνη και την εναρμόνισή της με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Το
βιογραφικό
Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» την Κυριακή από τη ζωή ο γνωστός δικηγόρος, πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Αντώνης Φούσας, έπειτα από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Αντώνης Φούσας, μάχιμος δικηγόρος στα έδρανα των δικαστηρίων, είχε διαγνωσθεί πριν από τρεις μήνες με νευροενδοκρινή καρκίνο κύστεως ταχυτάτης εξέλιξης, και τις τελευταίες ημέρες, μετά από σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία.
Γεννημένος στη Ρεπετίστα Ιωαννίνων σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Μάχιμος δικηγόρος από το 1974 μέχρι σήμερα, με σημαντική παρουσία και προσφορά στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα στην ποινική.
Ο έγκριτος νομικός, τέως Υπουργός, επι σειρά ετών βουλευτής Ιωαννίνων Αντώνης Φούσας, τιμήθηκε πέρυσι από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στο τελευταίο της συνέδριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Γιάννενα , ο οποίος άφησε ανεξίτηλο στίγμα του τόσο στην πολιτική όσο και στη νομική επιστήμη και δικηγορία.
Πρωτοστάτησε στην ποινική δίωξη των πρωταιτίων της δικτατορίας, στην κατάργηση της θανατικής ποινής, στην αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς και στα αυτονόητα στην εποχή μας (όχι όμως και τότε που τα επέτυχε) να θεσμοθετηθεί η αναστολή εκτέλεσης ποινής, η κατάργηση του δελτίου εγκληματικότητας, η υποχρέωση ακρόασης κατηγορουμένου-συνηγόρου από τον Εισαγγελέα μετά την απολογία στον Ανακριτή, η κατάργηση του θεσμού της εκτόπισης στις ζωοκλοπές, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του γραφείου του και της επιστημονικής ομάδας των συνεργατών του, στις δίκες για τις μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, όπου αποδόθηκαν ευθύνες σ’ολους τους συνυπεύθυνους αρμόδιους φορές, χωρίς τη συνήθη αντιφατική επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών που οδηγούσε σε απαλλαγές.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ συνάδελφε και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους σου.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 8.3.2021 στις 15.00 από το τον Ι.Ναό Αγίας Σοφίας στο Ψυχικό και η ταφή του την επομένη στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ρεπετίτσα Ιωαννίνων. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρει:
«Στην κοινή ανθρώπινη μοίρα υπέκυψε ο συμπατριώτης Αντώνης Γρ. Φούσας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. επί σειράν ετών, και η θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του προκαλεί αισθήματα θλίψης, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό κόσμο.
Καταγόμενος από ένα μικρό χωριό του Πωγωνίου, την Ρεπετίστη, έγινε δικηγόρος Αθηνών, διακριθείς από νωρίς επαγγελματικά, ενώ παράλληλα πρωτοστατούσε στην ανάδειξη και προώθηση ζητημάτων της ιδιαίτερής του πατρίδας μέσα από τους θεσμικούς φορείς της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

Τιμήθηκε με το αξίωμα του Υπουργού Αιγαίου στις κυβερνήσεις ευρύτερης αποδοχής Γρίβα και Ζολώτα, για να τιμηθεί εν συνεχεία από το λαό των Ιωαννίνων εκλεγόμενος κατ’ επανάληψιν Βουλευτής της Ν.Δ., παράταξη την οποία υπηρέτησε σθεναρά και με αυταπάρνηση.
Τίμησε με το παραπάνω τη λαϊκή εντολή προωθώντας σημαντικά θέματα του Νομού Ιωαννίνων, σχετιζόμενα άμεσα με την οικονομική του κυρίως ανάπτυξη, ενώ στεκόταν πάντα δίπλα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η πρόσφατη βράβευσή του στα Γιάννενα, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ήλθε ως δίκαια αναγνώριση μιας πολύ επιτυχημένης δικηγορικής πορείας πολλών δεκαετιών και ως επιστέγασμα πολλών άλλων βραβεύσεων από επιστημονικούς και αποδημικούς φορείς.
Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, την οποία ο Αντώνης Φούσας ευδόκιμα και πιστά υπηρέτησε, με αισθήματα θλίψης συλλυπούμαι την οικογένεια και τους οικείους του».