Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
Η Ρωσική εισβολή Ουκρανία, πέραν της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης, το θάνατο αθώων πολιτών και τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, έχει αλλάξει βίαια τον κόσμο όπως τον ξέραμε και όλοι πλέον διακατεχόμαστε από αγωνία, φόβο και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ο πόλεμος που συνεχίζει να μαίνεται για 3η βδομάδα δημιούργησε παράλληλα μια νέα κατάσταση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας να έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη δική μας ασθενή, καχεκτική και ταλαιπωρημένη οικονομία.
Είναι γνωστή η φράση ως «φαινόμενο της πεταλούδας» όπου “τινάζει τα φτερά η πεταλούδα στο Πεκίνο και προκαλείται καταιγίδα στη Νέα Υόρκη»…
Τολμώντας να την παραφράσω, θα έλεγα ότι «οι βόμβες στο Κίεβο πυροδοτούν πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα και ξαναφουντώνουν την εκλογολογία».
Βέβαια το σενάριο των πρόωρων εκλογών προϋπήρχε του πολέμου, καθώς «το κοκτέιλ πανδημίας και ενεργειακής κρίσης», είχε ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.
Αυτό είχε προκαλέσει σημαντική φθορά στην Κυβέρνηση που αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις και για τούτο το κυβερνών κόμμα εξέταζε «σχέδια… εκτάκτου ανάγκης».
Βέβαια υπήρχε και ο αντίλογος, ότι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν πρόωρα, αλλά στη λήξη της θητείας, με τη φιλοδοξία των κερδών μιας καλής τουριστικής περιόδου και την ελπίδα το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα στην αγορά και την καθημερινότητα των πολιτών.
Όλα αυτά πριν τον πόλεμο, γιατί τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.
Στη χώρα μας πολλοί φοβούνται ότι αν η πολεμική σύρραξη συνεχιστεί, η οικονομική κρίση που έρχεται θα είναι χειρότερη από όλες τις προηγούμενες..
Η έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου και των καυσίμων, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τα μεσαία εισοδήματα, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν με λουκέτα λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους.
Η Κυβέρνηση αντί να παρέμβει δραστικά, με μειώσεις στη φορολογία, καταφεύγει και πάλι στο «έκτακτο βοήθημα», που δε μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες ανατιμήσεις.
Όλα τα παραπάνω είναι φυσικό να δημιουργούν πρόσθετο προβληματισμό και ανησυχία στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και σε κορυφαίους Υπουργούς.
Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά “πηγαδάκια” αποτελεί κοινό μυστικό ότι στην Κυβέρνηση γράφουν και σβήνουν ημερομηνίες, μελετούν κυλιόμενες μετρήσεις, και επεξεργάζονται διάφορα εκλογικά σενάρια.
Το παραδέχονται πλέον στις μεταξύ τους συζητήσεις και πολλά κυβερνητικά στελέχη, ενώ έχει διαρρεύσει και το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ που θα είναι το: «σταθερότητα ή περιπέτειες».
Βεβαίως ο πρωθυπουργός επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να “διασκεδάσει” αυτή τη φημολογία, όμως υπάρχουν διάφορα γεγονότα που την διατηρούν ή και την εντείνουν.
Θα αναφερθώ σε δύο, τα πιο χαρακτηριστικά:
- Επανήλθαν και πάλι στη δημοσιότητα τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο να διευκολυνθεί η επίτευξη αυτοδυναμίας.
Πρόκειται για ένα θέμα, που ως γνωστόν συζητιέται ευρέως στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς υπάρχουν πολλοί που επιμένουν στην αύξηση του bonus των εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας στο 36% ή και χαμηλότερα, οδηγώντας πιο εύκολα στον σχηματισμό μιας «σταθερής Κυβέρνησης». - Μόνο τυχαία δε μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ώρα που υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος με σοβαρά θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία η συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο κλπ.
Μια υποψηφιότητα που, κατά τη γνώμη πολλών, επιχειρεί να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης στο χώρο του κέντρου, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη αφαιρεί από τη ΝΔ ένα κρίσιμο ποσοστό που, αν επαληθευτεί στις εκλογές, θα αποβεί καθοριστικό στην αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης πλειοψηφίας.
Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά «εδώ και τώρα εκλογές», η Κυβέρνηση επιμένει ότι, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία».
Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, απλά ανακοινώνονται..
Και δικαιολογίες για μια τέτοια ανακοίνωση υπάρχουν πολλές, καθώς «μιλάμε πλέον για ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον».