ΑΠΟΨΗ – press

Στα “τυφλά” ο αναρτημένος δασικός χάρτης με τις διορθώσεις

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες μέχρι 31-5-2022

Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίσθηκε το βράδυ της Τετάρτης (23/3).
Να σημειώσουμε ότι όπως και στην εφημερίδα δημοσιεύσαμε με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Άρτας τροποποιήθηκε ο αναρτημένος δασικός χάρτης Π.Ε. Άρτας με την ενσωμάτωση των διορθώσεων (αποδεκτών) πρόδηλων σφαλμάτων. Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη Π.Ε. Άρτας πραγματοποιείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας και η καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί να είναι η 18η Απριλίου 2022, ημέρα Δευτέρα, για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 9η Μαΐου 2022 ημέρα Δευτέρα.
Ειδικότερα, το άρθρο 90 του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου προβλέπει τη παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021. Το ΥΠΕΝ έκρινε απαραίτητη τη παράταση, δεδομένου ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στην εμφάνιση στον διαδικτυακό τόπο της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» των ψηφιακών αρχείων των δασικών χαρτών μετά τη διόρθωσή τους. Δηλαδή ανέβηκαν οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες, αλλά υπήρχαν τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα και έπρεπε οι πολίτες να πληροφορηθούν για να δουν τα ακίνητά τους και τα πολύγωνα τους που εντάχθηκαν.
Μιλήσαμε με την Δασολόγο κ. Μαρία Γκουβά, προκειμένου να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή και μας ανέφερε ότι το πρόβλημα της μη εμφανισης στον διαδικτυακό τόπο της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» παραμένει, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η Διεύθυνση Δασών Άρτας. Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πολλά προβλήματα και ακόμη και αν άμεσα διορθωθεί το πρόβλημα, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να γίνουν τα πρόδηλα σφάλματα και στην συνέχεια οι αντιρρήσεις.
Επίσης η κ. Γκουβά επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια των ιδιοκτητών για σωρεία ζητημάτων, όπως π.χ. οι δασωμένοι αγροί, για τους οποίους αποφεύγουν να κάνουν αντιρρήσεις, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει το πρόβλημα, με κίνδυνο να απωλέσουν τα δικαιώματά τους.