ΑΠΟΨΗ – press

ΑΡΤΑ: Σε λίγο θα ταυτιστεί και με τα ακτινίδια

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

Το ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό και πολύ θρεπτικό φρούτο με γλυκιά και υπόξινη γεύση και λόγω των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων του η κατανάλωσή του παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη. Το πλούσιο σε βιταμίνη C ακτινίδιο χαρίζει όμορφο δέρμα επηρεάζοντας το κολλαγόνο του που δρα στον οργανισμό σαν αντιοξειδωτικό, ωφελεί την καρδιά, συμβάλλει στον καλό ύπνο.
Η πεδιάδα της Άρτας έχει το ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια ακτινίδιων. Παράγει περίπου 60 χιλιάδες τόνους ακτινίδια σήμερα ίσως και περισσότερους και συνεχίζεται με ρυθμούς η νέα καλλιέργεια πολλών κτημάτων στον κάμπο μας.
Τα ακτινίδια της Άρτα μέσα από τα τέλεια συσκευαστήρια της περιοχής μας φθάνουν στις εξής χώρες : Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Oυκρανία, Καναδά, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Λίβανο, καθώς και στην Ινδία δημιουργώντας ένα δίκτυο πελατών που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν μας.
Καλλιεργούμαι τις ποικιλίες Hayward και Soreli. Η ποικιλία Hayward αφορά ακτινίδια με πράσινο χρώμα σάρκας, που ανήκει στο είδος Actinidia deliciosa. Η ποικιλία αυτή δημιουργήθηκε το 1920 στη Ν. Ζηλανδία και η διάδοσή της ξεκίνησε το 1930. Η Soreli είναι μια ποικιλία του Actinidia. chinensis με κίτρινη σάρκα. H ποικιλία Soreli έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά της την έντονου χρώματος κίτρινη σάρκα, το λαμπερό χάλκινο χρώμα της επιδερμίδας και την πιο γλυκιά γεύση του φρούτου. Τα ακτινίδια συγκομίζονται την περίοδο τέλη Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν και πιο πρώιμες ποικιλίες.

Ακτινίδιο: Δυναμική καλλιέργεια αλλά με σοβαρά προβλήματα
Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο στο επίπεδο των επενδύσεων για περισσότερες και πιο εξελιγμένες υποδομές, επιλύοντας από την άλλη και τα προβλήματα που υπάρχουν στην εξεύρεση εργατικών χεριών.
Όλοι μιλούν για τον δυναμισμό που έχει η καλλιέργεια του ακτινιδίου, αλλά για να συνεχίσει να είναι έτσι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή, λέει ο κ. Βαγγέλης Χρηστάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων «ΠΥΡΡΟΣ» στην Άρτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καταρχήν η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία καινούργιων μεταποιητικών μονάδων και νέων ψυκτικών θαλάμων.
Όπως υποστηρίζει οι ψυκτικοί θάλαμοι που σήμερα υπάρχουν επαρκούν για 120-130.000 τόνους αποθηκευμένου προϊόντος, όταν η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε 300.000 τόνους περίπου. Από τη στιγμή, όμως που θα δημιουργηθούν επιπλέον ψυκτικοί θάλαμοι, αυτόματα και ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το προϊόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διεκδικώντας καλύτερη τιμή. Σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια αποθήκευσης μπορεί να φτάσει και το εξάμηνο. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες τρέχει να το δώσει για να μην του μείνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο ίδιος, πρέπει να βρεθεί λύση με τα εργατικά χέρια. Υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών. Όπως υπογραμμίζει πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία και επιπλέον να απλοποιηθεί η διαδικασία εισαγωγής ξένων εργατών στην Ελλάδα. (agroekfrasi.gr)

Εκτοξεύθηκαν οι φυτεύσεις και η παραγωγή. Από το 2002 μέχρι σήμερα σχεδόν 10πλασιάστηκε η παραγωγή ακτινιδίων Πανελλαδικά αλλά και στην Άρτα. Η χώρα μας ακολουθεί με παραγωγή 300.000-320.000 τόνων την 3η θέση μετά την Ιταλία η οποία παραμένει η πρώτη δύναμη και δεύτερη παγκοσμίως µετά την Κίνα.
Εκτός από τον προβληματισμό που υπάρχει στην ελληνική πλευρά για το τι θα γίνει µε τη διάθεση των ακτινιδίων όταν επιστρέψει η Ιταλία σε κανονικές παραγωγές από άποψη όγκου, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ, Χρήστος Κολιός, επισημαίνει ως µια νέα «απειλή» στον διεθνή ανταγωνισμό το Ιράν, «για το οποίο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία παραγωγής, ωστόσο είναι βέβαιο ότι έχει µπει δυναμικά στο παιχνίδι της καλλιέργειας του ακτινιδίου, καθώς πέρυσι έγιναν οι πρώτες εισαγωγές στην Ευρώπη». (ethnos.gr)
Οφείλεται φυσικά ο φόβος αυτός στην υπερδύναμη που λέγεται Ρωσία που πάντα κρατά άριστες σχέσεις με το Ιράν. Αν και φέτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία μαζεύτηκαν τεράστια χρέη και στην Ρωσία που δεν ξέρει κανείς πως θα ορθοποδήσει στο μέλλον.
Περίπου 60χιλιάδες ίσως και περισσότεροι τόνοι ακτινίδια φεύγουν από τον κάμπο μας. Βάζουν πλάτη μαθαίνουμε νέοι καλλιεργητές, Νέα παιδιά βλέπουν το μέλλον τους να ταυτίζεται με την παραγωγή ακτινιδίου. Αν και είναι καλλιέργεια που σε θέλει καθημερινά εκεί, έχει την μεγαλύτερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Όμως όπως αναφέρει ο κ. Χρηστάκης πρόβλημα τα εργατικά χέρια στον χώρο του ακτινιδίου. Πρέπει ξανά με λίγα λόγια να πούμε, να προσφέρουμε οι ίδιοι την δυνατότητα υποστήριξης των καλλιεργειών μας.

Εμφανίστηκε βακτηριακό έλκος στα ακτινίδια στην Αιτωλοακαρνανία – Συναγερμός και στην Άρτα γράφανε τα μεγάλα site σε καθημερινή βάση πριν λίγους μήνες. Ο λόγος που μας φοβίζει τόσο είναι, ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά λέγανε οι ειδικοί. Ήταν δύσκολη πέρσι η χρονιά που ο τρόμος κυρίευσε όλους τους αγρότες μας και τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Το 2019 επίσης στην περιοχή μας έφθασε μια χαλαζόπτωση να κάνει μεγάλη καταστροφή ακτινιδίων στον κάμπο. Όλα αυτά είναι τα δύσκολα μιας παραγωγικής καλλιέργειας όπως είναι τα ακτινίδια. Είναι όμως και απρόβλεπτα. Η ζωή συνεχίζει. Ζούμε όμως με αισιοδοξία για κάτι το καλύτερο.
Τα 160.000 στρέμματα του Αρτινού κάμπου, με τους περίπου 50.000 τόνους παραγωγής σε πορτοκάλια, τους 60.000 τόνους σε ακτινίδια, τους 30.000 τόνους σε μανταρίνια, και τα 52.000 στρέμματα με ελιές είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη για την Άρτα. Για τους παραγωγούς μας και για την τοπική μας οικονομία. Αυτά δήλωσε κάποτε ο δήμαρχος Άρτας σε εκδήλωση στην Αθήνα και με βρίσκουν σύμφωνο. Αρκεί πραγματικά να βάλλουν χέρι όλοι οι νέοι του νομού μας.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ