ΑΠΟΨΗ – press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΜΑΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ: Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ είναι αρτινή υπόθεση

Σε αρτινή υπόθεση αναδεικνύεται η αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς νέος αρχηγός επελέγη με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι σήμερα Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, από το Τετράκωμο της Άρτας, ενώ υπαρχηγός επελέγη ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας από τις Πηγές της Άρτας.
Επίσης, αποστρατεύθηκαν ο τέως αρχηγός Μιχαήλ Καραμαλάκης, στον οποίο το ΚΥΣΕΑ απένειμε το βαθμό του στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού του Σώματος. Αποστρατεύτηκε επίσης ο αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο νέος αρχηγός Κωνσταντίνος Σκούμας, γεννήθηκε στο Τετράκωμο του Νομού Άρτας, το έτος 1962 και αποφοίτησε από το Λύκειο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, το έτος 1981. Κατά τα έτη 1980-81 φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών ΕΝ Πλοιάρχων Νέας Μηχανιώνας, αλλά το 1982 κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1990.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Σκούμας το 2002 παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ συμμετείχε σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου. Από τον Απρίλιο του 2014, με την προαγωγή του στο βαθμό του ταξιάρχου, τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας ‘Αρτας, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.
Τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου, παραμένοντας στην ίδια θέση. Την 23/07/2019 προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, μέχρι σήμερα, 31/3/2022, που με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Ο νέος υπαρχηγός Γεώργιος Γιάννινας γεννήθηκε στις Πηγές του Νομού Άρτας το έτος 1962. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής το έτος 1984 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ενωμοταρχών το επόμενο έτος.
Το έτος 1988 εισήχθη στο Τμήμα Δοκίμων Υπαστυνόμων της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, από όπου αποφοίτησε το έτος 1991.Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας το 2004, από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα.
Ως Αξιωματικός υπηρέτησε σε μάχιμες και Επιτελικές θέσεις Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ τον Ιανουάριο του 2017, τοποθετήθηκε Διευθυντής στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Την 1.11.2018, προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων. Από την 5.2.2020, υπηρέτησε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, μέχρι την 13.2.2021, που προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις και ομάδες εργασίας για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Για την υπηρεσιακή του απόδοση – ευρέως αναγνωρισμένη – του απονεμήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία έπαινοι και ηθικές αμοιβές.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.