Γράφει ο
Βασίλης Ιωάννου
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τόσο για το ζήτημα της ακρίβειας όσο και για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα.
Το καταγράφουν όλες οι πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης, στις οποίες οι πολίτες δηλώνουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τις αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, δηλώνουν αδυναμία “να τα βγάλουν πέρα” και να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 59% των εργαζομένων αναγκάζονται να περιορίσουν την κατανάλωση σε βασικά είδη διατροφής, το 74% τονίζει ότι έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό της θέρμανσης, ενώ 7 στους 10 επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος .
Η ίδια εικόνα στους αγρότες, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται να αναβάλλουν τις φετινές καλλιέργειες, καθώς προβλέπουν ότι «θα μπούνε μέσα», αλλά και στους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο από τις ελλείψεις και τις πολύ αυξημένες τιμές των ζωοτροφών.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, κυρίως λόγω του πολέμου και ότι “ κάνει το καλύτερο δυνατό” για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, όμως οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα κρίνουν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ανεπαρκή.
Καταλογίζουν μάλιστα στην κυβέρνηση ευθύνες, αφού δεν κάνει όσα πρέπει για να προστατεύσει επαγγελματίες και καταναλωτές.
Δεν προχώρησε λ.χ. στην καθιέρωση πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε στη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα καύσιμα, μέτρα που εφαρμόστηκαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, η οποία μάλιστα επέβαλε έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας…
Το τέλος της
“δημοσκοπικής
ηγεμονίας”
Την ίδια περίοδο η υγειονομική κρίση δεν λέει να καταλαγιάσει, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σταθερά αρνητική.
Ήδη θρηνούμε περίπου 28.000 νεκρούς, κατατάσσοντας την Ελλάδα πρώτη με διαφορά σε θανάτους σε όλη την Ευρώπη, σε αναλογία πληθυσμού, ενώ καθημερινά καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα, στις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις.
Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η κυβερνητική αρρυθμία και ατολμία και σε άλλους τομείς, εξαιτίας κυρίως των φημών, που η ίδια η κυβέρνηση διέρρεε, για πρόωρες εκλογές με νέο εκλογικό νόμο.
Μετά από όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικό που καταγράφονται σημάδια Κυβερνητικής φθοράς, ενώ αχνοφαίνεται το τέλος της «δημοσκοπικής ηγεμονίας» της ΝΔ.
Η ψαλίδα πλέον μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζει σταθερά να κλείνει και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις γύρω στο 7%, σε αντίθεση με τη διψήφια διαφορά του προηγούμενου χρόνου
Πολιτική
μετατόπιση του
Πρωθυπουργού …
Όλα αυτά υποχρέωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τη μέχρι τώρα στρατηγική και να ανοίξει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον διακηρυγμένο στόχο του για αυτοδυναμία .
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου προσπάθησε να ανακόψει όλα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αναλαμβάνοντας πολιτικές δεσμεύσεις για εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παράλληλα επανέλαβε ότι «μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε μεν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές», όμως για πρώτη φορά συμπλήρωσε ότι «ο λαός θα υποδείξει εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα».
Ουσιαστικά αυτές οι δηλώσεις αποτελούν πολιτική μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στροφή 180 μοιρών από τη μέχρι σήμερα στρατηγική της διεκδίκησης αυτοδυναμίας από το κυβερνών κόμμα.
Δικαιολογημένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε δεικτικά την αλλαγή στρατηγικής, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός από το «αυτοδυναμία ή χάος» πέρασε στο «δεν είναι αυτοσκοπός η αυτοδυναμία»…
Ενώ στο ΚΙΝΑΛ σημείωσαν ότι «η ΝΔ επιστρατεύει τις συνεργασίες όχι γιατί τις πιστεύει, αλλά γιατί αναζητά σωσίβιο τώρα που βλέπει την αυτοδυναμία να της κουνά το μαντήλι…».
Σε κάθε περίπτωση έχουμε ήδη μπει σε μια περίοδο, στην οποία τα μέχρι τώρα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.
Μένει μόνο να δούμε ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι εξελίξεις…