22.8 C
Arta
16 Μαΐου 2024

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για την Υ.Α. που καταργεί την συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους πολίτες

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς.
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι κατά την εφαρμογή της υπ’ αριθμ.: Γ.Π.οικ. 12184/2022 – ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022 Υ.Α., από τις 16-3-2022 το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, αλλά και οι ιατροί που απασχολούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), στις Κινητές Μονάδες Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Μ.Υ.Τ.), στις ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία και στις ανοικτές Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, αποκλείοντας τους ιδιώτες ιατρούς.
Επίσης υπογραμμίζουν ότι από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου δημιουργήθηκαν προβλήματα, αγανάκτηση και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Τα ραντεβού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είχαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ανασφάλιστοι ασθενείς που είχαν ανάγκη από διαγνωστικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή να μείνουν ακάλυπτοι, με κίνδυνο για την υγεία τους.
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι πολλές περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές παθήσεις, αλλά ακόμα και παιδιά που έπρεπε να εμβολιαστούν βρέθηκαν μετέωροι, μπροστά στην ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, η οποία νομοθέτησε ένα μέτρο χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή του. Επιπλέον οι πάσχοντες από χρόνια και ψυχικά νοσήματα απαιτείται να απευθύνονται σε ιατρούς που γνωρίζουν το ιστορικό τους και οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αλλαγή σε αγωγή μπορεί να επιφέρει υποτροπές και ανεπιθύμητες καταστάσεις στον ασθενή.
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι μετά από καταγγελίες πολιτών, αντιδράσεις ιατρικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και της αντιπολίτευσης, το Υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στο εν λόγω μέτρο μέχρι τις 30-4-2022, ώστε οι ανασφάλιστοι πολίτες να έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η λίστα με τις περιπτώσεις εξαιρέσεων από τους περιορισμούς του μέτρου.
Όπως επισημαίνουν, δεν έχει εξασφαλισθεί η ομαλή εφαρμογή του μέτρου που νομοθετήθηκε και προσθέτει μη αναγκαίο φόρτο εργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ, εν μέσω πανδημίας.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και ότι η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, ρωτούν τον κ. Υπουργό για τον τρόπο που θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και των οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας μετά τις 30-4-2022 και εάν θα επιμείνει στο συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Επίσης ζητούν ενημέρωση για τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα επεξεργαστεί ο κ. Υπουργός τη λίστα εξαιρέσεων από το μέτρο και εάν θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ηλεκτρονική συνταγογράφησης με σκοπό τον έλεγχο των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα