18.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Η έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργεί προβλήματα και γκρίνιες

Διαβάστε επίσης

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να εξευρεθεί λύση για την αδειοδότηση των αλλοδαπών εργατών γης

Μοιάζει με ανέκδοτο και έτσι μου το μετέφεραν, αλλά έχει την δική του σημειολογία: Δυο φίλοι από ένα χωριό του κάμπου, τσακώθηκαν τόσο άσχημα, ώστε δεν μίλαγαν ούτε στο καφενείο. Ο λόγος της μεταξύ τους διαφοράς, αντίθετα με ό,τι υπέθεταν οι συγχωριανοί τους, δεν ήταν οικονομικός, ούτε κάποια κοινή φιλενάδα… Ο λόγος που τσακώθηκαν ήταν ένας αλλοδαπός εργάτης γης από το Πακιστάν, ο οποίος ενώ εργαζόταν στα χωράφια του ενός φίλου, τον άφησε για τον άλλο, για λίγα ευρώ παραπάνω.
Η κατάσταση αυτή, όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς τα εργατικά χέρια στην αγροτική παραγωγή μειώνονται δραματικά, με την έως τώρα ισχυρή δύναμη των αλλοδαπών εργατών να φεύγουν για την Ιταλία, προκειμένου να βγάλουν χαρτιά (νομιμοποιητικά έγγραφα), τα οποία δεν χορηγεί η Ελλάδα. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται και πιο αισθητή η έλλειψη τους, ενώ για τις περισσότερες από τις εργασίες τους, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για μεροκάματο, από Έλληνες και Αλβανούς, παρά τα υψηλά ποσά που προσφέρονται.
Οι κάτοικοι των πεδινών και ημιορεινών περιοχών της Άρτας, προβλέπουν ότι μετά τα πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία (ακαρπία, ενεργειακή κρίση και αύξηση στα καύσιμα), η έλλειψη χεριών στην συγκομιδή των προϊόντων, αλλά ακόμη και στις κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες, πρόκειται να είναι το επόμενο μεγάλο χτύπημα, που θα είναι και οριστικό.
Να σημειώσουμε ότι ήδη στην περίοδο της συγκομιδής των ακτινιδίων και των εσπεριδοειδών γνώρισαν την αδυναμία να ετοιμάσουν «συνεργεία» για την συγκομιδή, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλο ποσοστό της αξίας του τελικού προϊόντος.
Λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στις αγροτικές εργασίες προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις του νόμου 4915/2022.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη για άμεση μετάκληση εργατών γης από το εξωτερικό με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, για αιτήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες καλλιεργητικές ανάγκες, δηλαδή για εργασίας έως και τέλος Μαρτίου 2023.
Ο εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, μπορεί να υποβάλει, μέχρι τις 30/09/2022, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις εργασίας προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Το βέβαιο είναι ότι ίσως θα έπρεπε τις διαδικασίες αυτές να τις προχωρήσει κάποιο νομικό πρόσωπο, όπως π.χ. η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς οι αγρότες της περιοχής, δεν έχουν την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να βρεθεί άμεσα μια λύση, γιατί όπως πάει η δουλειά, σε λίγο καιρό θα δουμε χωριά ολόκληρα τσακωμένα και όχι μόνο τους δυο φίλους της ιστορίας μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα