ΑΠΟΨΗ – press

Πόσο έγκυρες είναι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις;;

                                                    Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

 Έγραφα πρόσφατα, ότι τέλειωσαν οι εσωκομματικές διαδικασίες και τα συνέδρια των κομμάτων και πλέον τα επιτελεία  ξεκινούν τις προετοιμασίες τους για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες εκτός απροόπτου σχεδιάζονται για το ερχόμενο Φθινόπωρο.

 Η Κυβέρνηση βεβαίως και δια στόματος Πρωθυπουργού, προσπαθεί να διαψεύσει αυτά τα σενάρια, επιμένοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης του 2023, όμως οι πληροφορίες λένε ότι ήδη  “ζεσταίνει τις μηχανές της”.

Αφενός δίνει εντολές στα Υπουργεία να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και τα ανοιχτά θέματα μέσα στο καλοκαίρι, αφετέρου οργανώνει πανελλαδική καμπάνια για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου της τριετίας.

Η πρόσφατη δήλωσή του Νικήτα Κακλαμάνη, αντιπροέδρου της Βουλής και έμπειρου κοινοβουλευτικού, ότι «Από 1η Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές», ακυρώνει κάθε κυβερνητική προσπάθεια να πείσει περί του αντιθέτου. 

Την ίδια περίοδο  βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις όλων σχεδόν των εταιρειών, που δείχνουν τη Ν.Δ. να αντιστρέφει την πορεία φθοράς που είχε προκαλέσει ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.

Η Κυβέρνηση, μετά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική και την ομιλία του στο Κογκρέσο, φαίνεται να ανακάμπτει και να κρατά απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ κάποιες εταιρείες επισημαίνουν και μια τάση ενίσχυσης του διπολισμού και περιορισμένης μείωσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Σε γενικές γραμμές δεν αμφισβητώ τις τάσεις που καταγράφουν διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις, καθώς αναγνωρίζω ότι είναι οι «φωτογραφίες της στιγμής», τις οποίες όλα τα κόμματα οφείλουν να μελετούν σωστά και ψύχραιμα… 

Όμως παράλληλα κατανοώ και όλους όσοι εκφράζουν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό και μια καχυποψία σχετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία, των τελευταίων κυρίως ευρημάτων.

Είναι αυτοί που αδυνατούν να πιστέψουν, πως γίνεται σε μια περίοδο ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και ανατιμήσεων, που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους και την  γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω πολέμου, η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αντί να μειώνεται, να παραμένει η ίδια ή και να αυξάνει.

Και μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η ακρίβεια είναι αυτή που θα καθορίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις εκλογές!!!!

Είναι  λοιπόν ένας προβληματισμός που έχει λογική βάση, όχι όμως σε σημείο που να καταλήγει, όπως και στο παρελθόν, σε “σενάρια συνομωσιών” για “στημένες δημοσκοπήσεις” και “διαπλεκόμενους δημοσκόπους”, που επιχειρούν να επηρεάσουν ή και να διαμορφώσουν ανάλογα τις πολιτικές εξελίξεις κοκ…

Άλλωστε πολύ σύντομα στα νέα γκάλοπ του Ιουνίου, θα ξεκαθαρίσει αν τα κέρδη που η Κυβέρνηση  αποκόμισε από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική είναι πρόσκαιρα και κυρίως θα φανούν οι αντιδράσεις των πολιτών όταν διαπιστώσουν στην πράξη κατά πόσο θα υπάρξει πραγματική οικονομική στήριξη και ανακούφιση στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως τους υποσχέθηκαν.

 Και σε κάθε περίπτωση, όπως συχνά λέγεται, οι πιο έγκυρες δημοσκοπήσεις είναι οι κάλπες, που δε φαίνεται να είναι πολύ μακριά.

Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι τα αποτελέσματα τους θα είναι τέτοια που θα απέχουν κατά πολύ τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις…

Οψόμεθα….