Ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου, κατέθεσαν ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, πενήντα εννέα (59) Βουλεύτριες και Βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από εξακόσιες χιλιάδες (600.000) επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.
Ενώ η αντιπολίτευση και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να ορθοποδήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις, η κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών, αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.
Με βάση τα παραπάνω οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρώτον, αν προτίθεται η κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου. Δεύτερον, σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:
Αθήνα, 11 Ιουλίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: «Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές – Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες»
Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ μια ακόμα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού, που έφτασε στο 12,1% για τον Ιούνιο 2022. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό 29ετίας, ενώ για έναν ακόμη μήνα διατηρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη.
Οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας αλλά και μέχρι σήμερα με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.
Επειδή, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις από την έκρηξη του πληθωρισμού
Επειδή, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αντιμετωπίζουν εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας
Επειδή, η Κυβέρνηση έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα σε αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα στήριξης
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου;
- Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σια
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος