ΑΠΟΨΗ – press

Το Τμήμα Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων συμμετέχει στο εμβληματικό έργο FoodOmicsGR με στόχο την ταυτότητα των Ελληνικών τροφίμων

Το Τμήμα Γεωπονίας του Π. Ιωαννίνων συμμετέχει μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  στο εμβληματικό έργο FoodOmicsGR με στόχο την ταυτότητα των Ελληνικών τροφίμων.

Η Ερευνητική Υποδομή (ΕΥ) FoodOmicsGR έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μέσω του οποίου θα συντονίζονται και θα πραγματοποιούνται οι δράσεις έρευνας και ανάπτυξης από ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση διαφόρων RIS3 προτεραιοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα. Η ΕΥ FoodOmicsGR αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία μιας βάσης για συνεργιστικές δράσεις και ιδέες με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης αλλά και νέων ερευνητικών στόχων. Στόχος της ΕΥ αποτελεί επίσης η ενσωμάτωση υπηρεσιών που αφορούν στην έρευνα και στην ανάπτυξη καθώς και στη χρήση της ΕΥ για την πραγματοποίηση δράσεων με δυο βασικούς προσανατολισμούς: Πρώτον, την παροχή δεδομένων από την ανάλυση αγροδιατροφικών προϊόντων (τυρί, κρέας,  γιαούρτι,  ελαιόλαδο,  κρασί,  μέλι κλπ.) με στόχο της παραγωγή νέας γνώσης και την ισχυροποίηση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά/εξαγωγική δυναμική και δεύτερον τη μελέτη της σχέσης μεταξύ της διατροφής, της υγείας και της ευεξίας/ευζωίας, ποιότητας ζωής.

Το Τμήμα Γεωπονίας με το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων και το Εργαστήριο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, εκπληρώνοντας τους στόχους του έργου παρουσιάζει τα νέα δεδομένα από την έρευνα του έχοντας εργαστεί με τεχνολογίες  αιχμής για τα Ελληνικά τρόφιμα και ιδιαιτέρα τα τυριά, το ορνίθειο και το χοιρινό κρέας.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Δρ. Σκούφο Γιάννη, Καθηγητή και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Δρ. Τζώρα Αθηνά, Καθηγήτρια, Δρ. Τσίνα Αναστάσιο, Καθηγητή, Δρ. Μπόνο Ελευθέριο Αν. Καθηγητή, Δρ. Βόιδαρου Χρυσούλα, Αν. Καθηγήτρια, Δρ. Φώτου Κωνσταντίνα (ΕΔΙΠ), Δρ. Γκούβα Ευαγγελία (ΕΔΙΠ), κ. Καραμούτσιο Αχιλλέα, Υπ. Διδάκτορα, κα. Νέλλη Αικατερίνη, Υπ. Διδάκτορα, κ. Ζαχάρη Χρήστο Υπ. Διδάκτορα και κα. Κόλια Κωνσταντίνα Υπ. Διδάκτορα. 

Τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν στις δύο ημερίδες, ανοίγουν νέους δρόμους για τα Ελληνικά παραγωγικά συστήματα της ζωικής παραγωγής και τις δυνατότητες προστιθέμενης αξίας στο κρέας και τα τυροκομικά προϊόντα. 

Ειδικότερα θα παρουσιαστούν σε έξι ομιλίες θέματα που αφορούν:

  1. Την αποτύπωση της μικροβιακής ποικιλότητας της γραβιέρας από διαφορετικές αυτόχθονες ελληνικές φυλές προβάτων
  1. Το μικροβίωμα του γίδινου γάλακτος ως εργαλείο για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας της προέλευσης και της φυλής των  γιδιών
  1. Φέτα, γίδινο τυρί και σκληρά τυριά της Ηπείρου: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της γεωγραφικής προέλευσης (terroir).
  1. Foodomics και καθορισμός της ταυτότητας του Ελληνικού κρέατος υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
  1. Foodomics και Κεφαλογραβιέρα ω-3: Η διάσταση της επιστήμης στην ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών του μέλλοντος.
  1. Foodomics και ανάπτυξη μέσω του έργου μονοποικιλιακών τυριών από γάλα αυτόχθονων Ελληνικών φυλών μικρών μηρυκαστικών με σύστημα ιχνηλάτησης.  

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις ημερίδες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται κατωτέρω.

Η Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR διοργανώνει και σας προσκαλεί σε δύο ημερίδες με θέμα: 

Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI:

Ενδελεχής Χαρακτηρισμός και ανάδειξη της αλυσίδας αξίας των Ελληνικών Τροφίμων

12 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00-18:00 ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη. 

20 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00-18:00, Μεγάλη Αίθουσα Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). 

Η εθνική Ερευνητική υποδομή FoodOmicsGR συντονίζει το έργο 8 Ιδρυμάτων (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΓΠΑ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης, Παν. Αιγαίου, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΙΙΒΕΑΑ) στον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων. Με χρηματοδότηση 3 εκ. Ευρώ έως το τέλος του 2022 η Ερευνητική υποδομή έχει υλοποιήσει 500 ανθρωπομήνες εργασίας για νέους ερευνητές (υποψ. διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) οι οποίοι σε συνέργεια με 60 μέλη τακτικού προσωπικού (ΔΕΠ και ερευνητές) εργάζονται σε τομείς όπως γενομική, πρωτεομική, μεταβολομική, στοιχειακή μεταβολομική, έλεγχο επιμολυντών για την εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων και την αναβάθμιση τεχνολογιών και ενίσχυση της υποδομής. 

Τελικός στόχος είναι ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών για ερευνητές και παραγωγούς με στόχο: 

  1. τον έλεγχο αυθεντικότητας, ιχνηλασιμότητας και γεωγραφικής προέλευσης τροφίμων (ελαιόλαδο, οίνος, αποστάγματα, γαλακτοκομικά, μέλι κ.α. τρόφιμα και προϊόντα) 
  2. την ανάδειξη ποιοτικών χαρακτηριστικών σύστασης και ασφάλειας, και την ενίσχυση ισχυρισμών υγείας μέσω μελετών διατροφικής παρέμβασης. 
  3. την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων/προϊόντων/υπηρεσιών στο χώρο τροφίμων-διατροφής αλλά και λύσεων για την εκμετάλλευση αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων. 

Το ανθρώπινο δυναμικό της εθνικής Ερευνητικής υποδομής FoodOmicsGR έχει υλοποιήσει δεκάδες ερευνητικά-αναπτυξιακά έργα με χρηματοδότηση είτε άμεση από τεχνολογικές εταιρείες, είτε από χρηματοδοτικούς φορείς και προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η υποδομή είναι ανοιχτή για συνεργασία και προτάσεις για διερεύνηση ερευνητικών-αναπτυξιακών θεμάτων. 

Σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής: 

Για Θεσσαλονίκη: https://forms.gle/FkWp2GHHr8hiUAgf9 

Για Αθήνα: https://docs.google.com/forms/d/100sGxkRksjw6ESRrgXYuBRFQbfvIh1wK4J0QVKFcpsk/edit?hl=EL 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα: 

Για Θεσσαλονίκη: http://foodomics.gr/?p=637&lang=el 

Για Αθήνα: http://foodomics.gr/?p=659&lang=el 

H εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «FoodOmicsGR Ενδελεχής Χαρακτηρισμός Τροφίμων» (MIS 5029057) που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).