ΑΠΟΨΗ – press

ΠΑΡΓΑ μια  κοσμόπολη δίπλα μας.

Η Πάργα ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, το Νομό Θεσπρωτίας και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων.

Το νησάκι της Παναγιάς, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο, τα παραδοσιακά «καντούνια», τα καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας.

Η Πάργα από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί αξιοθέατο, η παραλία της είναι αρκετά γραφική ενώ αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τουςΠαξούς καιτουςΑντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με τηνΑμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Αλήθεια πόσες Κυριακές δεν περάσαμε στην Πάργα. Πόσες βόλτες. Το αυτοκίνητο αραγμένο στο προαύλιο του σχολείου και τσουπ στο πλακόστρωτο να αρχίζει η περιήγηση. Φαγητό στα όρθια πολλές φορές και καφέ στα παραλιακά μαγαζιά. Κάθεσαι και χαζεύεις για ώρες.

Ακόμη και τώρα αν μπεις στο https://www.tripadvisor.com.gr/ θα δεις ότι οι διακοπές στην Πάργα αξίζουν. Πραγματικά είσαι μέσα στην καρδιά του τουρισμού και έχεις το δικαίωμα να ονειρεύεσαι. Τιμές για όλα τα βαλάντια. Ημέρες διακοπών αξέχαστες.

Σήμερα η Πάργα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά.  Πάτε εύκολα παντού. Περνάτε τέλεια παντού.

Αν θέλεις να συνδέσεις τις ωραίες σου διακοπές με ξεναγήσεις τα έχεις όλα κοντά. Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

Μαζί με την ομορφιά της η Πάργα έχει να μας δείξει και μια εξαίσια ιστορία. Παρακάτω σας παραθέτω το μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της κωμόπολης αυτής.

Ιστορία

Η ιστορία της Πάργας ξεκινάει κατά την αρχαιότητα η οποία ήταν γνωστή σαν Παράγειρος, Παραγαία και Yπαργός απ’ όπου προήλθε η σημερινή της ονομασία. Αποτέλεσε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη Βενετία.

Στην Πάργα, όπως και στην Πρέβεζα λειτούργησαν λιοτριβιά (ελαιοτριβεία) και σαπωνοποιεία. Την ίδια αυτή περίοδο αναπτύσσεται σημαντική εκπαιδευτική κίνηση με πρωτεργάτες ονομαστούς δασκάλους, όπως τον Ιερομόναχο Φιλόθεο, τον Αναστάσιο Μοσπινιώτη, τον Ανδρέα Ιδρωμένο και Χριστόφορο Περραϊκό, τον Αγάπιο Λεονάρδο, κ.ά. Κατά την Τουρκοκρατία, αρκετοί Σουλιώτες περνούν μέσω Πάργας προς τα Επτάνησα.

Tο 1797 πέρασε από ενετική σε γαλλική κυριαρχία και το 1814 σε αγγλική. Οι Άγγλοι την πούλησαν στον Aλή Πασά με συνθήκη στις αρχές του 19ου αιώνα και χάνει τα προνόμια των προηγούμενων αιώνων. Οι Παργινοί αντιδρούν στη συνθήκη, καθώς χάνουν σημαντικό μέρος των περιουσιών τους και για να μην υποδουλωθούν κατέφυγαν στην Κέρκυρα (1819). Η συλλογική μνήμη έχει διασώσει το θρήνο τους και τη φυγή τους προς την Κέρκυρα ως ένα σημαντικό και τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης.

Από το λιμάνι της Πάργας εφοδιάζονταν οι Σουλιώτες με τρόφιμα και πυρομαχικά για τον αγώνα τους ενάντια στον τύραννο, στο κάστρο της Πάργας κατέφευγαν όταν αναγκάζονταν προσωρινά να εγκαταλείψουν το Σούλι. Στην Πάργα κατέφυγαν μετά την πτώση του Σουλίου και από εκεί ξεριζώθηκαν μαζί με τους Παργινούς όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Τόμας Μέτλαντ (Thomas Maitland) πούλησε την Πάργα στον Αλή Πασά.

Με την συνθήκη των Παρισίων 5 Νοεμβρίου 1815 και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα αποτέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας και μετονομάστηκαν σε Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων. Οι Παργινοί οι οποίοι διατηρούσαν στενή σχέση με τα Επτάνησα πλέον βρίσκονταν και αυτοί υπό την κυριαρχία των Άγγλων. Oι Άγγλοι όμως και ο Τόμας Μέτλαντ ο οποίος είχε έρθει ως κυβερνήτης της Μεγάλης Βρετανίας στην περιοχή μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας το 1814 θέλοντας να ενισχύσει τον Αλή Πασά και με τον τρόπο αυτό να μειώσει την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή αποφασίζει να «πουλήσει» την Πάργα στον Αλή Πασά ο οποίος για χρόνια την πολιορκούσε και δεν μπορούσε να την κατακτήσει. Τελικά όσα δεν κατάφερε ο Οθωμανός άρχοντας δια τις βίας επί σειρά ετών, είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κατασκευάσει το κάστρο της Ανθούσας σε ύψωμα πάνω από την Πάργα για να πολιορκεί συνεχόμενα και να ελέγχει την πόλη, το κατάφερε με ένα πλούσιο αντάλλαγμα προς τους Άγγλους.

Ακόμη και αυτός ο ολικός ξεριζωμός δεν πτόησε Παργινούς και Σουλιώτες που συνέχισαν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην ελληνική επανάσταση με κάποιους από αυτούς όπως ο Μάρκος Μπότσαρης και ο Κίτσος Τζαβέλας να αναδεικνύονται σε πανελλήνιους ήρωες. Το 1913 η Πάργα εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος. Πολλοί Παργινοί επιστρέφουν στον τόπο τους μετά την απελευθέρωση, στις 23 Φεβρουαρίου του 1913.

Ξανά στις διακοπές.

Όπου και να μείνεις στην Πάργα με τα πόδια πας για μπάνιο για φαγητό, για βόλτα παγωτό ή καφέ. Στα στενά δρομάκια βρίσκεις τα πάντα και δεν νοιώθεις βρέ αδερφέ καθόλου κούραση. Γελάς και διασκευάζεις όλη την ώρα.  Στην Πάργα πας και τον χειμώνα αλλά δεν είναι για τώρα αυτή η σκέψη. Τώρα είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Κοσμοπολίτικη διασκέδαση. Είμαστε στην Πάργα. Όπου και να γυρίσεις το μάτι θα δεις συνανθρώπους από όλο τον κόσμο. Θα δεις και θα θαυμάσεις την δύναμη που έχουν περιοχές της Ηπείρου και λες μέσα σου αυτοί από την Κίνα αλλά και οι μαύροι από όλα τα σημεία της οικουμένης μέχρι που θα φθάσουν την φήμη των περιοχών της Ηπείρου. Μέχρι που θα συζητηθεί τον χειμώνα η διασκέδαση τους στην Πάργα.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ