24.8 C
Arta
23 Ιουνίου 2024

Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου, στην Κοιλάδα Αχελώου, η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Αργιθέας!

Διαβάστε επίσης

Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου, στην Κοιλάδα Αχελώου, τάχθηκε η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Αργιθέας τον περασμένο Αύγουστο στην Επισκοπή Βραγκιανών του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας σε Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την κίνηση Πολιτών «Σώστε την Κοιλάδα Αχελώου»  με την συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την Προστασία και Ανάπτυξη της Κοιλάδας Αχελώου. Η ημερίδα είχε  σαν θέμα τις   επιπτώσεις στην περιοχή  του σχεδιαζόμενου  από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Υδροηλεκτρικού  φράγματος  Αυλακίου. Ενός ακόμη φράγματος που επιβαρύνει την Κοιλάδα του Αχελώου.

Παρευρέθηκαν  πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής των δήμων Αργιθέας Καρδίτσας  και Γ.Καραισκάκη Αρτας ,θιγόμενοι του Φράγματος Αυλακίου και φορείς της Κοιλάδας του Αχελώου.

Η ενωτική κίνηση των πολιτών ΄΄ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄ με το δυναμισμό της και την εξαιρετική οργάνωση κατάφερε να ενημερώσει σωστά τους πολίτες, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από το Δήμαρχο καθώς και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Η κίνηση ευχαριστεί πάρα πολύ τους συντοπίτες της Αρτινούς για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη βοήθεια στην οργάνωση.

Καταλυτική η παρουσία του καθηγητή Γιώργου Μπάλια με την ιδιότητα του Επίκουρου καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, νομικός με διδακτορικό στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος ο οποίος με επιστημονική και νομική προσέγγιση του θέματος απλά και κατανοητά, ανέλυσε τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή και στο φυσικό περιβάλλον η τυχόν κατασκευή αυτού του έργου καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες που θα ακολουθήσουν, αν εγκριθεί αυτό το έργο από το ΥΠΕΝ.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε και ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Περιφ. Συμβουλίου Ηπείρου Γιώργος Ζάψας και το Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης.      

 Έγιναν τοποθετήσεις από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  της Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργο Ζάψα, τον αρχηγό αντιπολίτευσης του Δήμου Αργιθέας Γιάννη Μπαμπάτσικο τον αντιδήμαρχο Αργιθέας Ηλία Τσιατσιάνη, τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αργιθέας Κώστα Μερεντίτη, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών Βασίλη Καμζέλη τον  Αντώνη Κοσσυβάκη, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κο Χρήστο Καπερώνη, το μέλος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γεώργιο Μαργώνη, την Ελευθερία Κοσσυβάκη και τον καθηγητή Χρήστο Σακαρίκα. Φυσικά η απουσία του Δημάρχου Αργιθέας έκανε αρνητική εντύπωση σε όλους. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι πολίτες κάνοντας τις τοποθετήσεις τους. Ο συντονιστής της ημερίδας Γιώργος Κόνιαρης και οι  Αργιθεάτες, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Γιάννης Φρύδας, Γιάννης Θέος και Δημήτρης Κόνιαρης έθεσαν τα ερωτήματα και τις απορίες τους στον καθηγητή και στην κίνηση πολιτών στα οποία έλαβαν σαφείς απαντήσεις.

Πολύ σημαντικές και οι παρεμβάσεις που έγιναν από όλους τους ομιλητές και τους κατοίκου της περιοχής. Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση του αγώνα κατά του καταστροφικού αυτού έργου. Η Ημερίδα αυτή δείχνει το δρόμο για να δικαιωθούν οι κάτοικοι σε αυτή την εναντίωση αλλά και τον δρόμο της συνεργασίας και αλληλεγγύης των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου, των τεσσάρων νομών, κυρίως των Αργιθεατών και Ραδοβιζινών.

Η παρουσία των δύο δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν κατά του έργου Η. Τσιατσιάνη και Κ. Μερεντίτη και του Γ. Μπαμπάτσικου ( ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του) και η απουσία του Δημάρχου Αργιθέας, του υπολοίπου Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών παραγόντων δείχνει καθαρά ποιοι βρίσκονται με την λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η απουσία όλων αυτών που διατείνονται και ευαγγελίζονται την ΄΄Ελβετοποίηση΄΄ της περιοχής που από μόνο της είναι σήμερα ΄΄Ελβετία΄΄δικαιώνει τις αιτιάσεις της κίνησης πολιτών ότι μόνο αλλότρια συμφέροντα εξυπηρετούν και τίποτε άλλο. Δεκάρα δεν δίνουν για τους συμπατριώτες τους συνδημότες αν θέλουν ή όχι να πνιγούν. Απλά αρνούνται να το παραδεχθούν δημόσια το ΄΄λάθος ΄΄τους αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Στην Ιστορική Επισκοπή Βραγκιανών Αργιθέας μπήκαν τα θεμέλια για τον κοινό αγώνα με αλληλοϋποστήριξη των δύο όμορων περιοχών. Κοινές οι τύχες κοινή η ιστορία  κοινοί οι αγώνες, κοινή η μοίρα της περιοχής.

Αντάμα θα πνιγούμε ή θα σωθούμε τονίζει η Κίνηση.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων για την ανάδειξη και προστασία της Κοιλάδας Αχελώου ενημέρωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας μιας αναπτυξιακής πρότασης για την Κοιλάδα του Αχελώου. Τον Οκτώβριο πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμοι να την παρουσιάσουν και με διαβούλευση που θα κάνουν με κατοίκους, Φορείς και τους Δήμους της περιοχής ελπίζουν να καταφέρουν να την εντάξουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αχελώος επισημαίνουν μας ενώνει δεν μας χωρίζει. Πρέπει να είναι το εργαλείο αναβάθμισης της περιοχής!

Στο τέλος εγκρίθηκε από τους παρευρισκομένους ομόφωνα η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ»

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γιώργος Κόνιαρης

Κατερίνα Σακελάρη

Θεοφάνης Τσιατσιάνης    

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ 12-8-2022

ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ Ι.ΜΟΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

΄΄ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄

Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην σημερινή  ενημερωτική Ημερίδα της 12 Αυγούστου 2022 για το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Αυλακίου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στην Κοιλάδα του Αχελώου και τις επιπτώσεις του στην Κοινωνική ζωή και στο φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας του Αχελώου των δύο όμορων περιοχών Δήμων Αργιθέας Καρδίτσας και Γ. Καραισκάκη Αρτας, μετά από διαλογική συζήτηση όπου εκτέθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα των επιπτώσεων του έργου

ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ  ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΨΗΦΙΣΜΑ.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο  καταστροφικό Φράγμα Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου διότι θα αφανίσει για πάντα το ομορφότερο  τμήμα του ποταμού Αχελώου μια περιοχή απόλυτης προστασίας ενταγμένης στο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ NATOURA 2000 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ως περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους.

    ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραχωρήσουμε τις ιδιωτικές περιουσίες μας έναντι οποιουδήποτε τιμήματος σε μία ιδιωτική εταιρεία. Αρνούμαστε την δωρεάν  παραχώρηση δημόσιας  γης κοινό κτήμα όλων μας, αυτή τη γη που οι  πρόγονοί μας απελευθέρωσαν με αίμα και αγώνες.

    ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο την στάση των μελών του δημοτικού Συμβουλίου πλην των τριών Η.Τσιατσιανη Λ.Τσιβόλα και Κ. Μερεντίτη που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αλληλέγγυοι των θιγομένων και ψήφισαν ΟΧΙ. Θεωρούμε ντροπή την απόφαση της 27-6-2022 του Δήμου Αργιθέας που συναίνεσε   ανήθικα στην καταστροφή των περιουσιών μας -αδιάφορο ποίων  ανταλλαγμάτων -χωρίς να λάβει υπ όψιν την αντίθεσή μας σ’ αυτό και χωρίς καν να ακούσει τις  απόψεις και τις αντίθετες αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των θιγομένων από το φράγμα ΄΄δίνοντας΄΄’ έτσι το πράσινο φώς να πνίξει τους δημότες του.

 ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την από 13-5-2022 Απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας  που πάρθηκε ερήμην  μας καθώς και την ανάλγητη-καθεστωτική  στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο θέμα αυτό. Η απόφαση του έδειξε την σκοπιμότητά των ενεργειών του για εξυπηρέτηση συμφερόντων και μόνο αφού στοιχίστηκε μαζί τους.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την στάση του Δημάρχου Αργιθέας και την  άρνησή του να κάνει δημόσια διαβούλευση και να  ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου του έγκαιρα για το μεγάλο αυτό ζήτημα.

ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ και συγχαίρουμε τις Αυτοδιοικητικές αρχές Περιφέρειας Ηπείρου –Δυτικής Ελλάδος Π.Ε Αρτας, Δήμους Γ. Καραισκάκη- Αμφιλοχίας – Τοπικές Κοινότητες Πηγών Μεσοπύργου -Μεγαλόχαρης -Μηλιανών  Δ.Ε Τετραφυλίας Γ.Καραισκάκη- Τ.Κ Βραγκιανών Αργιθέας  -Παννελήνιο σύλλογο Γριμπιανιτών Αργιθέας-Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος –Ομοσπονδια Ραδοβιζινών Άρτας-  Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αρτας-   Πολιτικών κομμάτων και  βουλευτών   απλούς πολίτες κατοίκους Κοιλάδας του Αχελώου   που με αποφάσεις τους και ενέργειες στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να συναινέσουμε στον αφανισμό  του φυσικού μας πλούτου και το ξερίζωμα εκατοντάδων συμπολιτών μας για ένα έργου φαραωνικών διαστάσεων και μηδαμινού οφέλους να   πνίξουμε  τις πατρογονικές μας εστίες.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ στο βωμό των διλλημάτων για πράσινη ενέργεια να παραδώσουμε στον αφανισμό της μοναδικής παραγωγικής γης που υπάρχει στην Κοιλάδα του Αχελώου και να ξεσπιτώσει εκατοντάδες συμπολιτών μας και να τους οδηγήσει στη φυγή από μια ήδη μαραζωμένη πληθυσμιακά περιοχή.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραδώσουμε στον υγρό τάφο τις ρίζες μας, τις μνήμες μας, τον λαϊκό πολιτισμό μας ,την παράδοσή μας, την ιστορία μας, τα κόκαλα των προγόνων μας την Υγεία μας, την ανάσα μας, την ελευθερία μας, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή μας, την αγάπη και τη λαχτάρα των γονιών μας και των παιδιών μας για τον τόπο τους,  χάριν ιδιωτικών συμφερόντων. Τους λέμε ότι τίποτε από αυτά δεν είναι ανταλλάξιμα. Αρνούμαστε  να πνίξουμε πριν τα αναδείξουμε καν, μοναδικά Ιστορικά και Αρχαιολογικά μνημεία της γης  με  το Κοινό Αθαμάνων στην Αργιθέα και την Τετραφυλία   στην Κοιτίδα των Ελλήνων κατά τον Αριστοτέλη, χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ  ως έκθετους  στην έκδοση αρεστών αποφάσεων, τους εμπλεκόμενους φορείς γνωμοδότησης της Μ.Π.Ε του έργου που είτε ελαφρά τη καρδία είτε διατεταγμένα   γνωμοδοτήσαν από τα γραφεία τους  θετικά χωρίς να λάβουν υπ όψιν πλήθος τεκμηριωμένων  στοιχείων  και  σημαντικών παραμέτρων που συνηγορούν κατά του έργου Συγχαίρουμε αυτούς που στάθηκαν στο ύψος του υπηρεσιακού καθήκοντος και δεν ενέδωσαν στην συναίνεση θετικής γνώμης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τις μεθόδους εκμαυλισμού των θιγομένων του έργου και των κατοίκων με υποσχέσεις αόριστες και προφορικές  περί   γενναίων ανταποδοτικών οφελών για το Δήμο Αργιθέας μόνο προκειμένου να συναινέσουν στην κατάκλιση των περιουσιών τους σε ένα έργο που το μισό εμπίπτει κατά το ήμισυ στην  εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας του οποίου φορείς και κάτοικοι αντιτίθενται με ομόφωνες  αποφάσεις τους σε αυτό.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς που εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κατασκευή του έργου και δεν γνωμοδότησαν ακόμη να μην συναινέσουν σ’ αυτό. Καλούμε  τις περιβαλλοντολογικές  οργανώσεις να σταθούν αλληλέγγυες στον δίκαιο αγώνα μας και να βοηθήσουν στην ματαίωση της επερχόμενης περιβαλλοντολογικής καταστροφής ολόκληρης της κοιλάδας του Αχελώου.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συνδημότες μας, όλους τους   Αργιθεάτες τους συμπατριώτες μας Θεσσαλούς  και  Ηπειρώτες,  Φορείς ,πολιτιστικούς συλλόγους και  ομοσπονδίες συλλόγων  κάθε ενεργό ευαισθητοποιημένο  και σκεπτόμενο συμπολίτη μας συμπατριώτη μας,  να αντισταθούμε όλοι μαζί και να ματαιώσουμε τα σχέδια τους για το καλό του τόπου μας . Ας το καταλάβουν όλοι ότι αυτό το έργο μόνο οπισθοδρόμηση ερήμωση- αφανισμό θα φέρει με ψευδοδίλλημα την ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Δήμο Αργιθέας   και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σαν ύστατη χειρονομία αυτοκριτικής και παραδοχής ατοπήματος να ανακαλέσουν  τις αποφάσεις που έλαβαν υπέρ του έργου καθ’ ότι βρίσκονται σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση. Είναι το λιγότερο που χρωστούν στους συνδημότες τους.  ΚΑΛΟΥΜΕ τον  Θεσσαλό Υπουργό  Ενέργειας κ. Σκρέκα να  απορρίψει για λόγους υπέρτερης προστασίας της περιοχής, την καταστροφική Μ.Π.Ε του έργου και να μην συναινέσει στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της Κοιλάδας του Αχελώου .

ΚΑΛΟΥΜΕ  τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη βάσει των προσωπικών του δεσμεύσεων του για μη κατασκευή έργων Α.Π.Ε που αντιτίθενται οι τοπικές Κοινωνίες όπου επιβαρύνεται υπέρμετρα το Περιβάλλον και λαμβάνοντας υπ όψιν και τις δυο  προσωπικές επιστολές που αποστείλαμε ως Συλλογικοί φορείς της Κοιλάδας του Αχελώου και θιγόμενοι του έργου, να  ακυρώσει  την κατασκευή  του  Φράγματος Αυλακίου κυριολεκτικά καταστροφικού για την περιοχή μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Α.Ε  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πιστή στις πάγιες θέσεις της για την προστασία του Περιβάλλοντος να παρέμβει αποφασιστικά  ώστε να ακυρωθεί το παράνομο αυτό έργο που αντίκειται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τα έργα στον Αχελώο  αφού το έργο αυτό όχι μόνο υποβαθμίζει υπέρμετρα το περιβάλλον αλλά  παραβιάζει και την 26\2014 απόφαση του Σ.τΕ εισηγητής της οποίας υπήρξε η ίδια η κα. Πρόεδρος. Δεν μπορεί ο Αχελώος των επτά φραγμάτων να υποστεί και την ολοκληρωτική καταστροφή με το έργο του Αυλακίου. Πρέπει να υπάρχει και μέτρο. 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και μέσο με όλες μας τις δυνάμεις  ώστε αυτό το έργο να μείνει μόνο στα χαρτιά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι για ένα έργο αμφιβόλου χρησιμότητας και σκοπιμότητας επι των ημερώνω μας θα δούμε να καταστρέφεται ο τόπος μας  Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές να τους παραδώσουμε ακέραιη τη γη μας όπως από τους προγόνους μας την παραλάβαμε. Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί δεσμευόμαστε σήμερα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ακυρωθεί αυτό το επιζήμιο για όλους μας  έργο. Το  παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό Ευρωβουλευτές και Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Ευρωπαικό Κοινοβούλιο  εμπλεκόμενους υπουργούς – εμπλεκόμενους φορείς του έργου- πολιτικά κόμματα –Υπουργούς και   βουλευτές κομμάτων Θεσσαλίας Ηπείρου,   δίκτυα πολιτών και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ,Μέσα μαζικής ενημέρωσης  Έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για  ανάρτηση-δημοσίευση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: «ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ»      

Κόνιαρης Γεώργιος

Κατερίνα Σακελλάρη

Θεοφάνης Τσιατσιάνης

Φωτεινή Κωσιωρή

Χρήστος Τσιουραντάνης

Κώστας Τσιαμπάς

Μιχάλης Κόνιαρης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ:

Μενέλαος Παπαδημητρίου

Αντώνης Κοσσυβάκης

Καπερώνης Χρήστος 

                 ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ 12-8-2022

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα