ΑΠΟΨΗ – press

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» 

Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές /23 – 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το έτος 1996 με εθνικό συντονιστή τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Τη φετινή χρονιά οι ΕΗΠΚ πραγματοποιούνται στις 23-25 Σεπτεμβρίου με κοινή θεματολογία «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (Sustainable Heritage – Preserving the past for future generations). Είναι αφιερωμένες (1) στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης περασμένων εποχών και (2) στην υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση πόρων και υλικών που είναι βιώσιμα και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας συμμετέχει στον εορτασμό με τρεις δράσεις:

Παρασκευή, 23/09 – Σάββατο, 24/09, ώρα 18.00, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

ΜΕ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Εργαστήριο πηλοπλαστικής σε συνεργασία με την κεραμίστρια Δήμητρα Σταύρου, η οποία διατηρεί το εργαστήριο-εκθετήριο «Κέραμος και πλίνθοι» στα Ιωάννινα [https://keramosioannina.gr/].

Αξιοποιώντας στοιχεία της φύσης, όπως το  χώμα και το νερό, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις  βασικές αρχές της κεραμικής, μίας από τις αρχαιότερες ίσως τέχνες, μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και κάλυψης πρακτικών αναγκών της καθημερινότητας έως  και σήμερα. 

Όλοι μαζί θα εμπνευστούμε από τα εκθέματα του μουσείου (πινάκια-πιάτα, λεκανίδες, μυροδοχεία, οινοχόες, κύπελλα κ.α.) για να δημιουργήσουμε και να διακοσμήσουμε αντικείμενα με μία σύγχρονη προσέγγιση. 

Τα αντικείμενα αφού ψηθούν σε ειδικό κλίβανο θα παραδοθούν στους συμμετέχοντες το επόμενο διάστημα.

✔ Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί σε δύο τρίωρες συναντήσεις (23-24.09.2022, 18:00 – 21:00)

✔ Ο αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται στα 15 άτομα.

✔ Ελεύθερη συμμετοχή μετά από τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

🕾 Πληροφορίες – δήλωση συμμετοχής: Μαρία Καραμπά, 26820 89892 (Δευτέρα – Παρασκευή, 08:30 – 15:00)

Παρασκευή, 23/09, ώρα 09:00, Ι. Ναό του Αγίου Βαρνάβα Λούρου

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 

Περιήγηση στον Ι. Ναό του Αγίου Βαρνάβα Λούρου, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων ΝΔ του οικισμού. Πρόκειται για ναό που κτίστηκε, σύμφωνα με επιγραφή, το 1833 στη θέση παλαιότερου πιθανότατα ναού του 1149. 

Με αφετηρία τον ναό του Αγίου Βαρνάβα, θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βυζαντινών-μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχής.

✔ Η δράση, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, απευθύνεται σε μαθητικό κοινό

✔ Ελεύθερη συμμετοχή μετά από τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

🕾 Πληροφορίες: Ελπίδα Σαλταγιάννη, 26820 89890 (Δευτέρα – Παρασκευή, 08:30 – 14:30)

Σάββατο, 24/09, ώρα 10:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Αρχαιολόγος για μια μέρα!

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά, κατά την οποία τα ίδια θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τη δική τους «ανασκαφή» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους, του αρχαιολόγου, του φωτογράφου, του εργατοτεχνίτη, του συντηρητή. Μέσα από τα «ευρήματα» της ανασκαφής, θα γίνει ιδιαίτερα αναφορά σε επαγγέλματα και συνήθειες της καθημερινής ζωής στο παρελθόν, σε αντιπαραβολή με το σήμερα.

✔ Η δράση, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, απευθύνεται σε μαθητές Γ –  Στ΄ τάξης  Δημοτικού Σχολείου

✔ Ο αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται στα 15 άτομα.

✔ Ελεύθερη συμμετοχή μετά από τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

🕾 Πληροφορίες – δήλωση συμμετοχής: Μαρία Καραμπά, Γεωργία Πεταρούδα, 26820 89892 (Δευτέρα – Παρασκευή, 08:30 – 15:00)

Τέλος, το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (24-25.09.2022), η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας -Νικόπολη, Νεκρομαντείο, Κασσώπη- θα είναι ελεύθερη για όλους

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Αρχαιολόγος

Ανθή Αγγέλη