ΑΠΟΨΗ – press

Οι προτάσεις Τσίπρα ανοίγουν δρόμους για την ελληνική κοινωνία 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΚΑ

Με την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με σαφήνεια την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μία πρόταση με κεντρικά χαρακτηριστικά τη στήριξη των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που αφαίρεσε η διακυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία τρία χρόνια και, βέβαια, την έξοδο από μία σύνθετη, επίμονη και καταστροφική για τους πολλούς ενεργειακή και οικονομική κρίση. 

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την κυβέρνηση να φέρει ακέραια την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η ελληνική κοινωνία και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Από το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, τους υπέρογκους λογαριασμούς, την απραξία απέναντι στα υπερκέρδη των καρτέλ, τις θεωρίες συνομωσίας και τα σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας μέχρι την εγκατάλειψη μεγάλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης «κατάφερε» να αφήσει πίσω του μια κατεστραμμένη οικονομία και, κυρίως, μια βαθιά ταλαιπωρημένη κοινωνία, αντιμέτωπη με φτώχεια και εργασιακή επισφάλεια, χωρίς όραμα και ελπίδα για το μέλλον. 

Το επόμενο διάστημα, ενόψει των εκλογών, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί. Από τον τρόπο που έχει πολιτευτεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι η τοξικότητα στον πολιτικό λόγο θα οξυνθεί και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αυξήσει τα χτυπήματα «κάτω από τη μέση», να ρίξει λάσπη και να πλήξει τη γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, χρησιμοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τα φίλια ΜΜΕ. 

Μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον, το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να καταφέρει να αναδείξει στο ακέραιο την πολιτική του πρόταση προς τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται στήριξη, καθώς και να μιλήσει για τις παρεμβάσεις που προετοιμάζονται στο πεδίο της οικονομίας. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν στοχεύουν απλά στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά αφορούν συλλογικά την ανάδειξη της δικής μας αναπτυξιακής φιλοσοφίας που εκκινεί από την προστασία και ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.

Στον αντίποδα της πρότασής μας, έχουμε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με κεντρικούς πυλώνες την καταστολή του λαϊκού κινήματος, την περιστολή δικαιωμάτων των πολιτών, τη δημιουργία αντιδημοκρατικών στεγανών στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και, βέβαια, τη χρηματοδότηση «ημέτερων» επιχειρηματικών συμφερόντων με κρατικό χρήμα. Ό, τι δηλαδή είδαμε να γίνεται αυτά τα τρία χρόνια, με την κυβέρνηση να «χτίζει» ισχυρές σχέσεις με συμφέροντα που έχουν επενδύσει πολλά στην επανεκλογή της για να συνεχιστεί η λεηλασία της κρατικής περιουσίας και την επιβολή μιας καθεστωτικής νοοτροπίας στην άσκηση της διακυβέρνησης.

Μια δεύτερη θητεία Μητσοτάκη θα σήμαινε ακόμη χειρότερες προοπτικές για τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τον κορμό της ελληνικής παραγωγής και των ανθρώπων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα σήμαινε, ακόμα, λιγότερη δημοκρατία και μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι εξαγγελίες Τσίπρα προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με πολλά ΜΜΕ να σπεύδουν να απαξιώσουν τις προτάσεις χωρίς επιχειρήματα, μιλώντας για επανάληψη του παρωχημένου «προγράμματος Θεσσαλονίκης» και μια σειρά από άλλα ψεύδη. 

Η ουσία είναι ότι οι προτάσεις Τσίπρα έρχονται να προσφέρουν μια ισχυρή εναλλακτική στον τρόπο διαχείρισης του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου και τη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων και του κόσμου της εργασίας που έχουν πληγεί καθοριστικά από τις πολιτικές Μητσοτάκη. Η επιλογή των πολιτών στις επόμενες εκλογές θα γίνει στη βάση των παραπάνω προκλήσεων και στόχος όλων μας, όλων των προοδευτικών δυνάμεων που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης, είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση που λυμαίνεται τον τόπο και βάζει ταφόπλακα στα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας, στα όνειρα όλων μας.

Το σχέδιό μας θέτει τις βάσεις για την επόμενη μέρα, την προοδευτική διακυβέρνηση, και αμφισβητεί στην πράξη την απειλή «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Απέναντι στον νεοφιλελεύθερο κυνισμό, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας χρειάζεται όραμα και πρόγραμμα που θα γεννήσει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.