ΑΠΟΨΗ – press

Τις πταίει; Οι ακραίοι Ιταλοί ή  η τρελή… μεγατώρα;

Χρήστος Μέγας

Ας κάνουμε έναν μικρό απολογισμό: Τι έχει μείνει από τη Θεσσαλονίκη;

Μέσα Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα 250άρια στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μονίμως εκτός αγοράς εργασίας-φτωχούς ανθρώπους (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

-Α! και όποια επιχείρηση, εν μέσω οικονομικής σύσφιξης, μπορέσει να επεκτείνει την 4ωρη απασχόληση σε κανονικό ωράριο, θα έχει έκπτωση 40% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

1. Εν τω μεταξύ οι Κεντρικές Τράπεζες (Αμερικανική, Ευρωπαϊκή, Βρετανική) ανεβάζουν ασύστολα τα επιτόκια, τιμωρώντας διπλά τους καταναλωτές. Οι απασχολούμενοι στερούνται πλέον εισοδήματος (υψηλά επιτόκια, ύφεση, ανεργία), όταν πληρώνουν ακριβά τα προϊόντα λόγω ασύλληπτων τιμών στην ενέργεια. Και δεν βρίσκουν αφθονία αγαθών (τα οποία, ως εκ τούτου, προμηθεύονται πιο ακριβά). Δηλαδή, ενώ έχει υποχωρήσει η παραγωγή και έχει «σπάσει» η τεράστια εφοδιαστική αλυσίδα –βασισμένη στις συνεχείς επεκτάσεις μιας αδιέξοδης παγκοσμιοποίησης-, κυβερνήσεις και τραπεζίτες «μαζεύουν» το χρήμα από την αγορά τα οποίο άπλωσαν τα προηγούμενα 13 χρόνια (πιο έντονα τα τελευταία 3 λόγω πανδημίας).

Λογαριασμοί…

2.Την ίδια στιγμή μια μεγαβατώρα, λόγω της τρελής ευρωπαϊκής τιμολόγησης με βάση την παραγωγή στο… ακριβότερο εργοστάσιο, κοστίζει 45 ευρώ, αλλά οι πάροχοι ενέργειας την τιμολογούν 88-90 ευρώ. Και την επιδοτούν οι φορολογούμενοι με 66 ευρώ (Σεπτέμβριος 2022), ενόσω το κράτος-«πατερούλης» μοιράζει (δήθεν) επιδοτήσεις στους καταναλωτές…

3.Οι δυο επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ φέτος (πρόβλεψη για 3,2% και εκτίμηση για 5,3%) κατά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 20% (19,9% το 7μηνο). Είναι προφανές ότι  αυτή η επίδοση δεν (πρέπει να) αποδίδεται στην πρόσθετη μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά οπωσδήποτε στο φοροξεφλούδισμα των έμμεσων φόρων (κυρίως ΦΠΑ επί ακριβότερων αγαθών και πρώτων υλών) που πληρώνουν οριζόντια όλοι οι πολίτες, δηλαδή τα πιο φτωχά στρώματα…

4. «Κόκκινοι» στην εφορία εμφανίζονται φέτος άλλοι 700.000 συμπολίτες μας με ποσά έως 500 ευρώ. Πιθανολογούμε βάσιμα ότι πρόκειται για τους μισθωτούς κάτω των 400 ευρώ που εργάζονται με μερική απασχόληση ή σποραδικά 1-2 φορές την εβδομάδα, σαν «πίτσα boys» δηλαδή, και δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας στο… μηχανάκι.

7 εκ. το μήνα από εφορία

5. Αντιθέτως, 22 «εξέχοντα» μέλη της κοινωνίας μας ενθυλάκωναν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 από 7 εκατομμύρια έκαστος κάθε μήνα από το δημόσιο ταμείο (κλοπή ΦΠΑ κ.λπ.), χωρίς οι φορολογικές και κυβερνητικές αρχές να λάβουν το παραμικρό μέτρο. Συνολικά έβαλαν στο χέρι 1.1 δισ. ευρώ μόνο στο 7μηνο.

6. Έχουμε, τύποις, τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη στον κόσμο με τους δασικούς χάρτες να δεσμεύουν σχεδόν το 80% των μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά τα ξύλα για τη σόμπα στα χωριά ξεπέρασαν τα 160 ευρώ το κυβικό μέτρο (χωρίς απόδειξη…), από 80 ευρώ πέρυσι..

7. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν σαν αύξηση τον Απρίλιο του 2023 μόλις 600 εκ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε μέσες αυξήσεις 2% στις συνολικές αποδοχές τους (29 δισ. η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη). Άρα οι κυβερνητικές διαδόσεις για αναπροσαρμογές 6,5% ή 7% αφορούν μια μειοψηφία (συνταξιούχοι κατά τα τελευταία 3-4 χρόνια).

8. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, και συνακόλουθα οι  κυρώσεις της Δύσης, θα συνεχιστούν, αποκόπτοντας οριστικά την Δυτική και κεντρική Ευρώπη από τις ενεργειακές συνήθειες του παρελθόντος. Ο λαοί της γηραιάς ηπείρου θα εισέλθουν σε δοκιμαστικό τούνελ για τα επόμενα 3 ή 4 χρόνια μέχρι την μερική «συναρμολόγηση» των εναλλακτικών (κυρίως ανανεώσιμων) πηγών.

9. Ο έτερος «αποσυνάγωγος του χρέους» στην ευρωζώνη, η Ιταλία, εισήλθε σε παρατεταμένη κρίση, χωρίς να αποκλείεται οι Βρυξέλλες να στέλνουν μηνύματα στη Ρώμη μέσω Αθηνών (ως προς την εξέλιξη των, μη βιώσιμων έτσι κι αλλιώς, επιτοκίων κρατικού δανεισμού εδώ και στη γείτονα…)

Πολιτικοί αρχηγοί και εθνικά

10. Οι τριβές λόγω τουρκικής επιθετικότητας μοιάζει να διολισθαίνουν προς «διμερή διάλογο» με ελεύθερη ατζέντα. Πρόκειται για υπαρκτό κίνδυνο αναβάθμισης των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, κάτι που θα αποστερήσει από τον πρωθυπουργό την de facto πολιτική συμπόρευση πάνω στα εθνικά θέματα (έστω και εάν ο κ.Μητσοτάκης επιμένει να μην ενημερώνει για τις δυσοίωνες εξελίξεις τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς).

11.Το 2023, αν δεχθούμε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα στηθούν κάλπες με δέσμευση στον προϋπολογισμό για δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων (συν 4 δισ. ευρώ μέτρα εν σχέσει με το 2022, ενόσω θα πλησιάζουμε σε ύφεση…).

Τι λέει το ΝΑΤΟ

Με αυτά τα δεδομένα για τον προσεχή χειμώνα κάθε σοβαρός αναλυτής θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις παρατηρήσεις ή τις αναφορές των οργανισμών που έχουν εφαρμόσει σκληρές οικονομικές πολιτικές σε χώρες του αναπτυσσόμενου (τρίτου) κόσμου (ΔΝΤ) και στρατιωτικούς συνασπισμούς με πολεμική εμπειρία (ΝΑΤΟ).

Και οι δύο βραχίονες του ύστερου καπιταλισμού έχουν ανεβάσει τον συναγερμό στο κόκκινο…

Το ζητούμενο είναι αν υπάρχουν ακόμη «τερματοφύλακες» για τα 11 βήματα και ο ήχος της κερκίδας (στο γκολ ή την απόκρουση;).