ΑΠΟΨΗ – press

«Ελλάδα 2.0»: Έργα ύψους 3,28 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σε 13,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 372 έργων που έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στα 230 έργα, που είχαν ανακοινωθεί έως τον Μάιο του 2022, προστέθηκαν ακόμη 142 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,28 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0», με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίησή του, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Από τα 142 έργα, 21 αφορούν στην «Πράσινη μετάβαση», 10 στην «Ψηφιακή μετάβαση», 43 σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 68 έργα σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών πέντε ακόμη «πακέτων» εντάξεων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εντάξεις και ο προϋπολογισμός αυτών, με χρονολογική σειρά:

Μερικές από τις πιο σημαντικές, πρόσφατες, εντάξεις έργων στο «Ελλάδα 2.0», ανά πυλώνα:

1ος πυλώνας: Πράσινη μετάβαση

2ος πυλώνας: Ψηφιακή μετάβαση

3ος πυλώνας: Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή

4ος πυλώνας: Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

Στο «Ελλάδα 2.0» εντάχθηκαν και έργα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, άνευ κόστους, όπως είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας επενδύσεων σε ΑΠΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δια βίου μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, το πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνός, αλκοόλ και ενέργεια) και η διασύνδεση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με συστήματα (POS) και με την ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται πως το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν στα έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0», καθώς και το αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από τις ελληνικές αρχές, όπως και λοιπές πληροφορίες για το χρηματοδοτικό εργαλείο είναι όλα διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του: https://greece20.gov.gr/