ΑΠΟΨΗ – press

Πώς να προετοιμαστώ σωστά για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Μόνο στην Γ΄Λυκείου δεν το βλέπω αρκετό. Το λέω αυτό γιατί έγινε φαινόμενο της εποχής μας.  Θα προετοιμαστείς και τότε αλλά όχι σωστά. Δεν θα πιάσεις Ιατρική και Νομική σίγουρα. 

Ξεκίνησα με τα ακούσματα της τελευταίας 5ετιας. Μαθητές έρχονται για προετοιμασία στην Γ΄Λυκείου με τεράστια κενά που δεν τα αντιλαμβάνονται και έχουν στόχο το απόλυτο. Ιατρική. Ναι μας έχει συμβεί. Φυσικά τελικά επιτυχία στην Νοσηλευτική. Στην πορεία κατάλαβε τα κενά και το λάθος που κάνανε στο σπίτι. Οικονομία αλλού έπρεπε να κάνω μου είπε ο πατέρας της. Αργά το σκέφτηκε όμως. Προετοιμασία σωστή λίγους μήνες δεν γίνεται.

Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου.

Όμως πρέπει να βοηθηθεί πλήρως.   Η πραγματική δυσκολία είναι η στήριξη του μαθητή, η θετική ενίσχυση του, η βοήθεια στο να ξεδιαλύνει το κουβάρι στο μυαλό του. Ένας μαθητής Γ΄ Λυκείου, νιώθει το βάρος του κόσμου στους ώμους του, αφού καλείται να διαβάσει περισσότερη ύλη από παλαιότερα, να γράψει πιο ακαδημαϊκά και ταυτοχρόνως να βγάλει συγκεκριμένους βαθμούς.

Η κοινωνία πιέζει για επιτυχία, πολλές οικογένειεςέχουν απόλυτη προτεραιότητα την επιτυχία των πανελλήνιων και ο 17χρόνος μαθητής πρέπει να παλέψει με τις προσδοκίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει ποιος είναι ο στόχος του.   Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, ούτε έχουν σαφή κριτήρια επιλογής σχολών. Επίσης, δεν είναι λίγα τα παιδιά που δεν ξέρουν πώς να διαβάζουν αποδοτικά. Επίσης πάρα πολλά παιδιά έχουν τεράστια κενά. Δεν είναι δυνατόν παιδιά να έρθει μια τεράστια επιτυχία αν εσείς πείτε ότι θα ασχοληθείτε πραγματικά για ένα σχολικό χρόνο. Επιτυχία θα έρθει ο στόχος σας αν είναι μικρός θα επιτευθεί αλλά αν τα όνειρά σας είναι άλλα σε αυτό θα φταίει η ελλιπής προετοιμασία σας.  Μια προετοιμασία που πρέπει να ξεκινά νωρίς. Πρέπει να μην υπάρχουν κενά ώστε να μπορεί ο υποψήφιος να μην έχει ψυχολογικά στριμώγματα στην τελευταία τάξη.

Θα μου πείτε πότε πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία. Θα πω αν όχι από το Γυμνάσιο σίγουρα στην  Α΄ Λυκείου. Πολλοί γονείς πραγματικά δεν έχουν και αυτοί πλάνο, όνειρο σχολής για τα παιδιά τους. Μερικοί θέλουν στρατιωτικές σχολές και μέχρι εκεί η έγνοια τους. Το ίδιο και τα παιδιά. Σε προηγούμενα άρθρα έγραψα η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά σήμερα είναι εμφανής. 

Το κυριότερο πρακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές των φροντιστηρίων για όσους επιλέγουν να προετοιμαστούν μόνο στην Γ΄ Λυκείου, είναι η έλλειψη χρόνου για να καλυφθεί η απαραίτητη ύλη.  Αυτό φαίνεται στα παιδιά από τα ΕΠΑ.Λ που έρχονται φροντιστήριο τα μέσα Σεπτεμβρίου και αν μιλήσεις μαζί τους για σχολές οι απαιτήσεις είναι εξωπραγματικές. Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν κενά στις γνώσεις των μαθητών από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου και σε μερικές περιπτώσεις από το γυμνάσιο. Αν αυτά τα κενά δεν καλύπτονται εγκαίρως, τότε ο χρόνος της Γ΄ Λυκείου με την τόσο μεγάλη ύλη και τις πολλαπλές απαιτήσεις, δεν επαρκεί επ’ουδενί.

Πώς μπορεί ο ίδιος ο έφηβος  μαθητής να προστατεύσει την ψυχική του υγεία και να προετοιμαστεί σωστά και μεθοδικά για την επιτυχία του στις Πανελλήνιες; Με το να διαβάζει σωστά και μεθοδικά, χωρίς άγχος και αφήνοντας κενά. Αυτό δεν πετυχαίνεται με προσπάθεια σωστή και μεθοδική στο τελευταίο 8μηνο θέλει γερές βάσεις τουλάχιστον μια 3ετιας. Το τελευταίο 8μηνο με μεθοδικότητα μπορεί να πετύχεις μια επιτυχία σε κάποια σχολή στα ΑΕΙ. Το όνειρο όμως;

 Ας μην ξεχάσουμε πως οι Πανελλήνιες δεν είναι ποτέ το τέλος. Είναι η αρχή μίας ολόκληρης ζωής.  Θέλει πλάνο τουλάχιστον 3ετες. Τι είναι αυτό που θα δυναμώσει την προσπάθεια;

-Πρώτον αν βάλλεις νωρίς τον στόχο σου αν ονειρευτείς νωρίς ‘’το θέλω σου΄΄.  

-Μετά είναι η απόκτηση ψυχολογίας, βλέποντας ότι καθημερινά στο σχολείο και στο Φροντιστήριο η απόδοση σου να ανεβαίνει.  Η ψυχολογία του μαθητή είναι το παν. 

-Η πειθαρχία διαβάσματος μετά. Έτσι δεν θα αφήσεις κανένα κενό. Η πειθαρχία στις υποχρεώσεις στην εκπαιδευτική καθημερινότητα σου είναι αυτή που όταν μπεις στην τελική ευθεία θα ‘’πλές σε πελάγη ευτυχίας’’.  Δεν θα έχεις κανένα κενό.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις το ξαναλέω είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον άνθρωπο. Μετά την επιτυχία στην σχολή της αρεσκείας σου βλέπεις όλα τα πράγματα διαφορετικά. Οι Πανελλήνιες και η επιτυχία διαμορφώνουν τον άνθρωπο. Το πιστεύω για αυτό το γράφω.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ