13.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς  τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Τ. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με τις πλημμύρες και καταστροφές σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η σφοδρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στην Άρτα, προκάλεσε πλημμύρες στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με αποτέλεσμα  εκτεταμένες ζημιές, σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και  περιουσίες πολιτών αλλά και έθεσε σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, επλήγησαν ιδιαίτερα τρεις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Όπως αναφέρει, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, με περισσότερο έντονα φαινόμενα στη Δημοτική Ενότητα Κομποτίου, η σφοδρή κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η γέφυρα στα Γκούρα Κομποτίου, αγροτικοί δρόμοι και εκτάσεις να πλημμυρίσουν, να προκληθούν πολλές ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια κατοίκων λόγω της πλημμύρας, αλλά και σοβαρές ζημιές σε  υποδομές του Δήμου . 

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι και στους ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ,υπήρξαν πολλά και σοβαρά προβλήματα αφού, 

Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, τονίζει ότι, η βαριά βροχόπτωση προκάλεσε καθιζήσεις σε πολλά σημεία του αγροτικού και δημοτικού δρόμου, προκλήθηκαν καταπτώσεις πρανών ανάντη οδών, ανατροπή – ολίσθηση τοιχίων αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων. Χείμαρροι και ποταμοί πλημμύρισαν παρασέρνοντας δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και ιδιοκτησίες πολιτών. 

Επίσης προκλήθηκαν διακοπές στην ύδρευση λόγω καταστροφών στο δίκτυο και σε αντλητικά συγκροτήματα. Τέλος, βάθρα και πτερυγότοιχοι γεφυρών χτυπήθηκαν από τη στερεοπαροχή και υποσκάφθηκαν τα θεμέλιά τους από τη βαριά βροχόπτωση.

Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, υπογραμμίζει ότι, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων επί είκοσι μέρες, σημειώθηκαν επίσης σε όλο το Δήμο εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς και κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα και φραγή σωληνωτών οχετών. Επίσης, στην Τ.Κ. Μελισσουργών παρουσιάστηκαν καθιζήσεις και έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων  με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές κατοικίες, εντός του οικισμού με κίνδυνο για τους ανθρώπους, ενώ καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος να κινδυνεύσουν και στη συνέχεια ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει, οι τρεις ανωτέρω αναφερόμενοι Δήμοι, με σχετικά έγγραφά τους ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν,  έγγραφα τα οποία επισυνάπτονται μαζί με την Ερώτηση του κ. Γκόκα.

Όπως δε επισημαίνει ο κ. Γκόκας, υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές των αναφερομένων πληγέντων  Δήμων της Άρτας  αλλά και συνδρομής σε πολίτες και επιχειρήσεις, με άμεση αποκατάσταση των ζημιών για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πολλές από αυτές τις ζημιές αφορούν αγροτικές καλλιέργειες σε μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες που ήδη είχαν υψηλό κόστος παραγωγής. Τονίζει δε, ότι οι Δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστροφές,

Για τους λόγους αυτούς, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, 

Εάν είναι στις προθέσεις τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, 

Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβούν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και βλαβών, σε υποδομές όπως οδικά δίκτυα, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια, αλλά και για καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες πολιτών, επιχειρήσεων, αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες, στους ανωτέρω πληγέντες Δήμους;

Ποιές είναι οι παρεμβάσεις, τα έργα, και οι δράσεις στους ανωτέρω Δήμους, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της κήρυξής τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε προηγούμενες περιπτώσεις αντίστοιχων φαινομένων τα τελευταία χρόνια, και Ποιός είναι ο προγραμματισμός για περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο αυτό, και τέλος,

Ποιός είναι ο προγραμματισμός και ποιά η εξέλιξη για τα αναγκαία έργα υποδομής για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Π.Ε. Άρτας, όπως η Αντιπλημμυρική Προστασία της Άρτας , αλλά και για τα άλλα μικρότερα, αλλά πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που είναι αναγκαία, στους παραποτάμους, αλλά και σε μικρούς ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα, όπου δημιουργούν κατ’ επανάληψη πολλές καταστροφές για υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα