ΑΠΟΨΗ – press

Ομιλία του Χρήστου Γκόκα στο Σχέδιο Νόμου για τη θεσμοθέτηση της παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, για τη θεσμοθέτηση της παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, τόνισε κατ’ αρχάς ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία, οι θεσμοί και οι δομές, που υποστηρίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια, όσων ενηλίκων και ανηλίκων αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά και των οικογενειών τους που είναι δίπλα τους, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, και να εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Και σημείωσε ότι για να προχωρήσει το θεσμοθετούμενο πλαίσιο και για να έχει αποτελέσματα για όλους τους πολίτες , με ισότιμη πρόσβαση, πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει και την ελληνική περιφέρεια.

Ωστόσο, όπως τόνισε, Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη λογική της μεθοδευμένης απαξίωσης του ΕΣΥ, να αναβαθμίσει και να ενισχύσει τη λειτουργία του. 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι αντιλήψεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη δημόσια υγεία φάνηκαν στο πρόσφατο Νομοσχέδιο, όπου αντί να αντιληφθεί την αξία και τη σημασία ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναδείχθηκε με την εμπειρία της πανδημίας, επέλεξε την αποδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας και της Δωρεάν Περίθαλψης.

Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Άρτας αναφέροντας  ότι δεν έχει εγκριθεί νέο οργανόγραμμα, έχει 30 κενές οργανικές θέσεις από το υπάρχον οργανόγραμμα, με πολλές επικείμενες συνταξιοδοτήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και παραμένει χωρίς Ιατροδικαστή.

Επί πλέον, επεσήμανε ότι στο Νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες διατάξεις, παρ’ ότι πέρασαν 3 χρόνια, για παρατάσεις μέτρων, που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας. Όμως μαζί μ’ αυτά παρατείνεται και το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, προμηθειών υλικών, υπηρεσιών κ.λπ. Δεν διασφαλίζεται έτσι ούτε η διαφάνεια, ούτε το Δημόσιο Συμφέρον.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιμέρους διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν στον Τομέα Υποδομών και Μεταφορών, ως υπεύθυνος Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, όπως για την κύρωση της Συμφωνίας Εκτέλεσης Συμπληρωματικών Εργασιών, για το Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, και αναρωτήθηκε  πως μια τόσο σοβαρή σύμβαση, έρχεται ως ένα άρθρο σε ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Χωρίς καμία συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Χωρίς δυνατότητα να ζητηθούν στοιχεία και να απαντηθούν ερωτήματα, ενώ ανέφερε ότι  μετά από παρέμβαση και του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση κατέθεσε έγγραφα και στοιχεία, τελευταία στιγμή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, χωρίς να υπάρχει επαρκής χρόνος για να μελετηθούν.

https://www.youtube.com/watch?v=tgvF5Lpwqsw​

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Τροπολογία food pass, το προεκλογικό επίδομα Μητσοτάκη, που όπως τόνισε, πρόκειται για την ομολογία της αποτυχίας του πολυδιαφημισμένου καλαθιού του νοικοκυριού, ενώ επιπλέον χαρακτηριστικά ανέφερε «… Δεν καλύπτει όχι μόνο το συνολικό πληθωρισμό, αλλά ούτε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι 15% έως και 25% σε κάποια είδη (γαλακτοκομικά, κρεατικά, έλαια).Για να πάρει ένας συνταξιούχος ΟΓΑ 22 ευρώ πρέπει να ξοδέψει για τρόφιμα, κάθε μήνα 220 ευρώ, από τα 330 ευρώ της σύνταξής του. Είναι αμφίβολο αν θα απορροφηθούν τα 650 εκατομμύρια, που προβλέπεται, μέσα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, τα οποία όμως είναι πολύ περισσότερα και αντίστοιχα θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα και τα χρήματα για το food pass…»

Επανέλαβε δε, ότι η μόνη αποτελεσματική και αξιοπρεπής για τον πολίτη λύση, αλλά και ουσιαστική για την λειτουργία της αγοράς – παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αρνηθεί και είναι θετικό σε ότι πηγαίνει στους πολίτες – είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ειδικότερα ζητήματα της Τροπολογίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση, αφού οι Βουλευτές κάθε φορά μέσω των Τροπολογιών καλούνται να ψηφίσουν πολλά, εντελώς διαφορετικά άρθρα μεταξύ τους, ως ένα, και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση  επιμένει σ’ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο νομοθέτησης, που στερεί τη δυνατότητα στους Βουλευτές να αξιολογήσουν, και κυρίως να ψηφίσουν, κάθε άρθρο της Τροπολογίας ξεχωριστά.