Του Βασίλη Τσίρκα
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν κοινωνικό «Αρμαγεδδώνα». Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά από την περίοδο των μνημονίων μέχρι σήμερα που πολίτες και επιχειρήσεις στη χώρα απειλούνται με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς, την ώρα μάλιστα που είναι απροστάτευτοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 700.000 δανειολήπτες που για μεγάλο διάστημα ζούσαν με την αγωνία ότι τα σπίτια τους μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική προστασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, απελευθερώνοντας τους πλειστηριασμούς, στερούν από τους δανειολήπτες μία ακόμα δικονομική δυνατότητα να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις τον πλειστηριασμό.
Ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, σήμερα κινδυνεύουν να καταστούν μη ενήμεροι, να κοκκινίσει το δάνειό τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αυτό τεκμαίρεται τόσο από την κοινωνική αγανάκτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο κι από τον αριθμό των δανειοληπτών που αφορά. Το ύψος των πλειστηριαζόμενων ακινήτων μπορεί να αγγίξει, ακόμα και να ξεπεράσει τα 45 δισ. Ευρώ, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία.
Η ελληνική κοινωνία πλήττεται σοβαρά από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βρίσκεται ενώπιον μίας πρωτοφανούς κυβερνητικής επίθεσης με στόχο μία γιγαντιαία αναδιανομή του πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds. Πρόκειται για μία πολιτική επιλογή που αυξάνει το χάσμα των ανισοτήτων, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και διαμορφώνει ένα περιβάλλον άκρως συγκρουσιακό με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κόμμα που κυβερνά και ευθύνεται με τις επιλογές του για αυτή την κατάσταση χρωστά 400 εκατ. στις τράπεζες, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει στα funds να βγάζουν στο σφυρί σπίτια για μερικές χιλιάδες ευρώ.
Αν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφερόταν για την ελληνική κοινωνία, θα έπρεπε ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να είχε αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που πηγαίνει κόντρα στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν το κάνει, όμως, συνειδητά, γιατί είναι πολιτική επιλογή του η ρευστοποίηση των περιουσιών, αφού έτσι αντιμετώπισε από την αρχή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, αφού αρνήθηκε πεισματικά να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών που έμειναν απροστάτευτοι. Με έναν Πτωχευτικό Νόμο που, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνει στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία μέσα στα μνημόνια. Η κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο, αφού ματαιώθηκε η προστασία των ιδιοκτητών έναντι των funds και των servicers, που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.
Είναι αδιανόητο να βιώνουν οι πολίτες τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και να μην υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης φορολόγηση των ενεργειών των funds, να τους δίνεται το «πράσινο φως» να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να μη λογοδοτούν πουθενά.
Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν επίθεση της κυβέρνησης στις λαϊκές τάξεις και τα μεσαία στρώματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στον τόπο. Όσο περισσότερο παραμένει στο τιμόνι του τόπου, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα. Είναι πλέον σαφές πως για την κοινωνική πλειονότητα άλλος δρόμος από την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση δεν υπάρχει.
Μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα καταργήσει τον απαράδεκτο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, θα θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, θα νομοθετήσει ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με βάση την πραγματική δυνατότητα των πολιτών, θα βάλει κανόνες για τα funds και τους servicers, είναι αναγκαίο να υπάρξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά για να αποτρέψει τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.