ΑΠΟΨΗ – press

Δεν υπάρχει a la cart αξιολόγηση

Του Θεόδωρου Γόγαλη

Στο προσκήνιο έχει βρεθεί ξανά το θέμα της εφαρμογής στοχοθεσίας και διενέργειας της αξιολόγησης του προσωπικού του Δημόσιου Τομέα, θέμα το οποίο και συζητήθηκε στην ολομέλεια του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί ένα κοινωνικό υποσύστημα που έχει τις ίδιες αξίες, αρχές και κώδικες που διέπουν και τα λοιπά κοινωνικά υποσυστήματα. Οι κανόνες λειτουργίας και οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης αποκτούν νόημα όταν συναντούν ανθρώπους εντός και εκτός αυτής, ήτοι υπαλλήλους και πολίτες αντιστοίχως. Η προσωπική στάση, η προσωπική ευθύνη, το πάθος ή η αναισθησία του κάθε ατόμου είναι οι κύριοι παράμετροι που διαμορφώνουν το τελικό διοικητικό αποτέλεσμα και την ποιότητα των αποφάσεων, ευρισκόμενοι σε απόλυτη αλληλεξάρτηση με τους ισχύοντες κανόνες. Οι εν λόγω κανόνες, οι οποίοι διαμορφώνονται είτε χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες είτε με μη συμμετοχή των εργαζομένων, είναι ανεφάρμοστοι ενώ οι άτυποι κανόνες και οι αυτοσχεδιασμοί οδηγούν σε ανυπαρξία συντεταγμένης δράσης.

Η αξιολόγηση προϊσταμένων και υφισταμένων είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα ενεργειών που σχετίζονται με τη διοίκηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Εάν κάποιοι κρίκοι της αλυσίδας λειτουργούν πελατειακά, τότε η αξιολόγηση πάσχει στο σύνολό της. Δεν υπάρχει a la carte (α λα καρτ) αξιολόγηση.

Σύνδεση μεταξύ αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων. Ποια διαδικασία της αξιολόγησης θα λάβει χώρα την ίδια στιγμή που απουσιάζει οποιαδήποτε ρύθμιση για το ζήτημα της επιλογής προϊσταμένων, η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο με ανάθεση ή τοποθετήσεις μετακλητών και όχι με κρίσεις; Θα αξιολογεί τον μόνιμο υπάλληλο ο μετακλητός σύμβουλος του υπουργού; Το 40% περίπου των προϊσταμένων στο Δημόσιο – ειδικά οι τμηματάρχες και λιγότερο οι Διευθυντές – είναι τοποθετημένοι με ανάθεση, δηλαδή δεν έχουν κριθεί για τη θέση ευθύνης που κατέχουν. Αυτοί είναι σε θέση να κρίνουν τώρα όλους τους άλλους; 

Για την ενίσχυση της αξιοκρατίας κατά καιρούς έχουν προταθεί μέτρα εκ των οποίων ορισμένα εφαρμόζονται πλημμελώς και τα περισσότερα είτε δεν έχουν υιοθετηθεί είτε έχουν θεσμοθετηθεί αλλά δεν εφαρμόζονται. Ενδεικτικά αναφέρονται:

“Καμία χώρα δεν ευημερεί χωρίς έναν Δημόσιο Τομέα στελεχωμένο αξιοκρατικά από επαγγελματίες”

Θεόδωρος Γόγαλης

Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής 

Υπεύθυνος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Άρτας